piątek, 20 czerwca 2014

Dżem truskawkowy z białą czekoladą

Dżem truskawkowy z białą czekoladą

Strawberry jam with white chocolate, for English scroll down


Uwielbiam robić przetwory. U mnie w domu robiła je jedynie ciocia, przynajmniej w tych czasach, które ja pamiętam, bo babcia sporo wie na temat przetworów, ale nigdy nie widziałam jej, żeby sama je smażyła.
Nie było u mnie w domu tradycji robienia zapasów na zimę i zamykania letnich owoców w słoikach, na czym niewątpliwie traciliśmy. Postanowiłam jednak wyjść naprzeciw tej nietradycyjnej tradycji i zaczęłam, trochę z obawami smażyć przeróżne konfitury, dżemy czy powidła. I wcale nie żałuję, bo w zimę słoik własnych przetworów to skarb. Pośród okropnych w smaku zimowych owoców- oprócz cytrusów, mam w spiżarni paręnaście słoików czystego lata i nie ma nic lepszego, jak naleśniki z którymś z dżemów.
Co roku wyczekuję wiosny i lata, bo to wtedy moja mała fabryka przetworów się rozwija, w tym roku zaczęłam od dżemu rabarbarowo- gruszkowego, a ten, który mam dla Was dzisiaj był kolejny.
Przyznam, że sam w sobie dżem truskawkowy jest dla mnie dosyć neutralny. Nie szaleję za jego smakiem, choć czasem mam na niego ochotę. Sprawię o 360 stopni zmienia dodatek białej czekolady, która idealnie pasuje do truskawek. Jestem pewna, że polubicie ten dżem, więc póki truskawki kuszą nas swoim pięknym kolorem i ceną, zabierajmy się do roboty; ))

Dżem truskawkowy z białą czekoladą
3 słoiki ok 330- 350 g

składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g cukru
- 100 g białej czekolady- najlepiej dobrej jakości.

Truskawki odszypułkować i przekroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie smażyć truskawki na małym ogniu przez ok 1.5- 2 godziny aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia dodać czekoladę i smażyć jeszcze chwilę, kiedy czekolada się rozpuści. Pamiętaj czekolada jeszcze bardziej zagęści dżem!
Dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania się wody.
Więcej na temat przygotowania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Strawberry jam with white chocolate
About 3 jars

ingredients:
- 1 kg strawberriews
- 200 g sugar
- 100 g white chocolate

Peel strawberries and cut in half, add sugar and set aside for 1 hour. Next cook over low heat for 1.5- 2 hours until thickened. At the end of cooking add chopped chocolate and cook for a while do mel the chocolate.
Take jam into the prepared jars, cover with lids and pasteurize 15-20 minutes after boiled water.
More informations about preparing jars and pasteurizing, you can find here.





12 komentarzy:

  1. Kupuję w ciemno bo tego jeszcze nie było:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam domowe przetwory... ale największy właśnie sentyment mam nie do ogórków, sałatek.. ale do słodkości!
    I bez powideł i właśnie dżemu truskawkowego się nie obejdzie, co to to nie..!!! :O
    Meeega, spróbowałabym z wielką chęcią, bardzo ciekawi mnie ten dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy do przetworów nie dodawałam czekolady (jedynie kakao)... Jak dla mnie to jest świetny pomysł, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat nie przepadam za białą czekoladą w ogóle, ale zaciekawiłaś mnie tym pomysłem na dżem! :) na prezent dla kogoś byłyby idealny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, takiego jeszcze nie widziałem, nieźle :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Z białą czekoladą :O ?? Wow dam się pokroić za niego :D !

    OdpowiedzUsuń
  7. wow ten dżem to mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie zrobiony! Bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
  9. No to mnie kupiłaś tym dżemem. Dla mnie strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł na dżem! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...