wtorek, 1 lipca 2014

Mus jagodowy na bazie bezy włoskiej z ciasteczkami oreo

Mus jagodowy na bazie bezy włoskiej z ciasteczkami oreo

Blueberry Italian meringue mousse with oreo, for English scroll down


Cóż to był za deser...Z ręką na sercu, byłam nim zachwycona. Nie dość, że prezentuje się przyzwoicie to naprawdę świetnie smakuje. Jagody to jedne z moich ukochanych owoców, więc staram się korzystać z nich póki jest sezon. Muszę oczywiście zrobić jagodzianki, które są już chyba tradycją u nas w domu: )
Niemniej, jeśli macie jagody i chcecie zjeść coś pysznego polecam Wam ten deser, bo jest tego warty.

Mus jagodowy na bazie bezy włoskiej z ciasteczkami oreo
3 porcje

składniki na bezę:
- 20 g puree jagodowego*
- 70 g cukru
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Puree jagodowe, cukier i sok z cytryny umieścić w rondelku z grubym dnem i gotować na małym do uzyskania przez syrop temperatury 100 stopni< bez termometru cukierniczego należy gotować syrop ok 15 minut, następnie wlać do kubka zimnej wody i dodać do niej kroplę syropu. Jeśli syrop zamieni się w kulkę, która nie będzie ciągliwa, ale będzie można ją odkształcić naciskając na nią, wtedy syrop jest gotowy>. Następnie zacząć ubijać białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Syrop od razu zdjąć z palnika i bardzo cienką stróżką wlewać do piany z białek, miksując cały czas całość aż do momentu, kiedy beza będzie zimna. 

pozostałe składniki:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 160 g puree jagodowego*
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- ok 130 g ciasteczek oreo- ja użyłam zamiennika, bo nie było oreo, ale szczerze mówiąc smakowały identycznie; )

Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Puree podgrzać w garnuszku. W międzyczasie pokruszyć ciastka.
Napęczniałą żelatynę krótko gotować, aby się rozpuściła i dodać do ciepłego puree jagodowego, wszystko wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Do bezy dodać puree jagodowe z żelatyną i dobrze wymieszać, następnie partiami dodawać ubitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie wmieszać ją w mus. Na samym końcu dodać pokruszone ciastka.
Mus przełożyć do szklanek lub pucharków, ozdobić pokruszonymi ciastkami i jagodami. Wstawić do lodówki na przynajmniej parę godzin, ale najlepiej na całą noc.
Smacznego!

* 180 g jagód zblendować na puree

Blueberry Italian meringue mousse with oreo cookies
3 portions

ingredients for meringue:
- 20 g blueberry puree
- 70 g sugar
- 2 egg whites
- pinch of salt
- 1 teaspoon lemon juice

In a sauce pan add sugar, blueberry puree and lemon juice and sitr to combine. Cook until melted sugar and get a 100 C mixture temperature. Next start to beat whites with pinch of salt until stiff peaks. Remove syrup from the stove and very carefully pour into the whites, beating all the time until the meringue will be cold.

remaining ingredients:
- 1 teaspoon gelatine powder
- 160 g blueberry puree
- 200 g whipping cream
- about 130 g oreo cookies

Melt gelatine with a little bit of cold water and set aside for 5 minutes, then take into the sauce pan and cook to dissolve, but not bring to a boil!
In another sauce pan add blueberry puree and cook until warm, then add gelatine into the puree and srit to combine. Set aside to cool.
Beat whipping cream until whipped cream. Gradually add blueberry puree into the meringue stirring carefully. Next really carefully add whipped cream into the meringue and stir to combine with spatula. At the end add crushed oreo cookies.
Take mousse into the glass, decorate with cookies, blueberries and take into the fridge for couple of hours or the best overnight.
Enjoy!





inspiracja: klik klik
Jagodowe latoLato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...