"Czarny" chleb
"Black" bread, for English scroll down
Na początku myślałam, że w przepisie jest po prostu melasa, która czyni ciasto tak ładnie ciemnym. Okazało się jednak, że dodatkiem, który sprawia, że ciasto ma taki kolor jest kawa! Od razu zabrałam się do pracy, bo osobiście uwielbiam kawę i chciałam sprawdzić, jak smakuje chleb z dodatkiem kawy. Poza tym zaciekawił mnie dodatek czerstwego chleba. Jest inny niż większość, bardzo charakterystyczny,trochę gorzkawy, ale naprawdę dobry. Myślę, że warto go zrobić dla samego smaku i spróbowania. No i ten kolor, piękny, karmelowy: )
"Czarny" chleb
1 bochenek
składniki na zaczyn:
- 160 g mąki żytniej jasnej
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego- dokarmionego przynajmniej 10- 12 godzin wcześniej
- 130 g wody
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 14 godzin.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 14 godzin.
składniki na namoczony chleb:
- 1 kromka czerstwego chleba- u mnie orkiszowy
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 180 g wrzątku
Chleb włożyć do miski, kawę zalać wrzątkiem i olejem, mieszać do rozpuszczenia kawy. Następnie wlać do miski z chlebem i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na czas przygotowywania chleba.
składniki na chleb:
- 115 g mąki żytniej jasnej
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 8 g soli
- 3 g drożdży instant- 3/4 łyżeczki
- całość mikstury chlebowo- kawowej
- cały zakwas( - 1 łyżka)
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać ok 7- 10 minut ręcznie. Ciasto będzie raczej klejące. Następnie owinąć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 45 minut. Po tym czasie z ciasta uformować podłużny bochenek i włożyć go do kosza do wyrastania złączeniem do góry- ja pozostawiłam chleb złączeniem na dół i owinęłam go zrolowanymi ściereczkami- w ten sposób uzyskałam naturalne pęknięcia chleba. Chleb odstawić do wyrastania na 60 minut.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni razem z blachą do pieczenia czy kamieniem- grzanie góra- dół.
Piekarnik zaparować, spryskując go wodą. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę piekarnika, naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 240 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 225 stopni i piec jeszcze 30- 35 minut.
Gotowy chleb wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziecie tutaj.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziecie tutaj.
Smacznego!
"Black" bread
1 loaf
leaven:
- 160 g light rye flour
- 1 tablespoon active sourdough rye starter
- 130 g water
Combine all ingredients in a bowl and set aside overnigh.
Wpis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Tym razem akcja odbywa się na blogu Łucji- Fabryka Kulinarnych Inspiracji
"Black" bread
1 loaf
leaven:
- 160 g light rye flour
- 1 tablespoon active sourdough rye starter
- 130 g water
Combine all ingredients in a bowl and set aside overnigh.
ingredients for soaked bread:
- 1 slice of bread
- 3 tablespoon instant coffee
- 1 tablespoon canola oil
- 180 g hot water
In a bowl add coffee and sugar. Pour the water and stir until dissolved. Add bread and set aside.
ingredients for bread:
- 115 g light rye flour
- 180 g bread flour
- 8 g salt
- 3 g active dry yeast
- whole soaked bread mixture
- whole leaven (- 1 tablespoon)
Add all ingredients in a bowl and knead 7- 10 minutes until well combined. The dough will be sticky, thats okay. Next cover and set aside for 45 minutesfor rise. Deflate the dough and form a ball or oval shape bread, add into the bread basket smooth side down and set aside for 60 minutes.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take risen bread into a baking sheet, cut and take into the preheated oven, bake 15 minutes. Next reduce temperaturę to 225 C and bake another 30- 35 minutes.
Remove bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
- 1 slice of bread
- 3 tablespoon instant coffee
- 1 tablespoon canola oil
- 180 g hot water
In a bowl add coffee and sugar. Pour the water and stir until dissolved. Add bread and set aside.
ingredients for bread:
- 115 g light rye flour
- 180 g bread flour
- 8 g salt
- 3 g active dry yeast
- whole soaked bread mixture
- whole leaven (- 1 tablespoon)
Add all ingredients in a bowl and knead 7- 10 minutes until well combined. The dough will be sticky, thats okay. Next cover and set aside for 45 minutesfor rise. Deflate the dough and form a ball or oval shape bread, add into the bread basket smooth side down and set aside for 60 minutes.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take risen bread into a baking sheet, cut and take into the preheated oven, bake 15 minutes. Next reduce temperaturę to 225 C and bake another 30- 35 minutes.
Remove bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
Wpis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Tym razem akcja odbywa się na blogu Łucji- Fabryka Kulinarnych Inspiracji
źródło przepisu: Jeffrey Hamelman "Chleb"
nie pomyślałabym, że to z kawą! i zaciekawiłaś mnie smakiem takiego świeżego bochenka twojego chleba ;) muszę kiedyś do Ciebie wpaść na degustację :D
OdpowiedzUsuńHm, ciekawy ten chlebek.
OdpowiedzUsuńWoooow, megaciekawy chlebowy przepis :-)
OdpowiedzUsuńAleż piękny :) koniecznie muszę go upiec ! Wspaniałe chleby pieczesz, zapraszam do akcji, pomóż nam stworzyć lipcową listę "Na zakwasie i na drożdżach" :)
OdpowiedzUsuńale fajne zdjęcia i cudny chlebek :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu jadłam czarny chlebek i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię ! Wspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńJa nadal walczę o zakwas :) nastawiony i zobaczymy co z niego wyrośnie :) A serio to piękny bochenek. Taki idealnie wyglądający!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń