wtorek, 29 lipca 2014

Tarta z kwiatami cukinii, kurczakiem i kukurydzą na pietruszkowym spodzie

Tarta z kwiatami cukinii, kurczakiem i kukurydzą na pietruszkowym spodzie

Zucchini flowers, chicken and sweet corn tart on parsley crust, for English scroll down


Mój pierwszy raz z kwiatami cukinii. Musiał więc być wyjątkowy i był. 
Kwiaty dostałam od osoby, która za własnym domem ma "mały", jak ona to nazywa sad i ogródek. W rzeczywistości stoją tam drzewa z kilkoma odmianami jabłek, śliwek, gruszka, wiśnie, brzoskwinie, a jeszcze dalej, gdzie wzrok już z tarasu nie sięga jest pole z cukiniami, ogórkami, różnymi odmianami pomidorów, fasolką szparagową, bobem, cebulą, marchewką, malinami, borówkami amerykańskimi i czarną porzeczką. Słowo "mały" jest więc tutaj dość subiektywne, a nie wiem czy nie pominęłam czegoś jeszcze. Wprawdzie jest to kilka grządek z każdego rodzaju, ale ogrom urodzaju, jaki niosą za sobą te parę grządek jest niewyobrażalny. Zawsze kiedy tam jestem, a teraz prawie codziennie, idę do tego miejsca dobroci razem ze swoim podopiecznym i obrywamy krzaczki malin i porzeczek, jedząc i brudząc ręce. Bo bycie nianią rocznego dziecka to nie tylko bolący kręgosłup, ubrudzone ubrania od jedzenia, ćwiczenie cierpliwości, słuchanie krzyków i płaczu ale też chwile radości, uśmiech z paroma ząbkami na górze i na dole, satysfakcja z nowo nauczonego, choć jeszcze pokracznego zwrotu "papa", poczucie przywiązania i nauka na przyszłość. Choć męczące daje mi to dużo siły i pełen podziw dla wszystkich matek, szczególnie takich małych diabełków z jakim ja mam do czynienia. 

A tarta moi drodzy jest wspaniała. Jedna z najlepszych, jaką jadłam. I najpiękniejszych.

Tarta z kwiatami cukinii, kurczakiem i kukurydzą na pietruszkowym spodzie
forma o śr. 22 cm.

składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej luksusowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- duża garść natki pietruszki

Natkę drobno posiekać.
Mąkę przesiać i połączyć z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki, rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać natkę i wymieszać, następnie wbić jajko i zagnieść szybko kulę z ciasta, owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Piekarnik nastawić na 190 stopni- termoobieg.
Zimne ciasto wyjąć, rozwałkować i przenieść na formę do tarty, wylepić ją dokładnie i ponakłówać dno widelcem. Tartę wypełnić obciążeniem< na folii aluminiowej> i wsadzić do piekarnika. Piec z obciążeniem 10 minut, następnie usunąć je i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika i ostudzić. W międzyczasie zrobić nadzienie. 

składniki na masę śmietanową:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany 18% 
- 1 jajko
- 100 g fety
- pieprz i szczypta gałki muszkatołowej

Fetę rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą do powstania jednolitej masy, doprawić pieprzem i gałką. Sól jest zbędna, ponieważ feta jest już dosyć słona.

pozostałe składniki:
- 7- 8 kwiatów cukinii< bez łodyg ani słupka>
- 250 g piersi z kurczaka- już obranej z błon
- 80 g kukurydzy
- 1/2 zielonej papryki pepperoni bez pestek
- sól, pieprz, papryka wędzona

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć parę minut, aż zmieni kolor i się troszkę zarumieni. Usmażonego kurczaka wyjąć i wyłożyć na ręcznik papierowy.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni.
Pepperoni pokroić w plastry.
Na ostudzony spód wyłożyć kurczaka i kukurydzę. Całość zalać nadzieniem śmietanowym. Na wierzchu ułożyć kwiaty i pepperoni.
Gotową tartę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut, aż nadzienie śmietanowe będzie ścięte. 
Smacznego!

Zucchini flowers, chicken and sweet corn tart on parsley crust
21 cm tart form

ingredients for crust:
- 200 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 100 g cold butter, cubed
- 1 egg
- big handful of parsley, finely chopped

Sift flour and combine with salt. Add butter and crush with fingers to crumbles. Add parsley and egg and knead quickly, then form a ball. Wrap pastry with a plastic foil, flatten to a disc shape and take into the fridge for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Next take out from the fridge and roll out into a 3 mm crust, then palce into the tart form and press lightly to fill the form. Prick the bottom of the crust with a fork and cover with aluminium foil. Add the pie weight and take into the preheated oven, bake for 10 minutes, then remove weights and bake another 10 minutes. Remove from the oven and set aside to cool.

ingredients for cream filling:
- 100 g plain yogurt
- 200 g sour cream
- 1 egg
- 100 g feta cheese
- pepper and pinch of nutmeg

In a bowl crush feta with a fork, then add all remaining ingredients and stir until well combined, set aside for a moment.

remaining ingredients:
- 7- 8 zucchini flowers
- 250 g boneless and skinless chicken breast
- 80 g sweet corn, canned
- 1/2 seedless green pepperoni, sliced
- salt, pepper hot smoked paprika to taste.

Cut chicken into cubes, season with salt, pepper and smoked paprika. Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil over medium heat and add chicken, fry until change the colour but still raw in the center. Remove from the pan and take into the paper towel for a minute.
Reduce the oven temperature to 180C.
Add chicken and corn into the bottom of the cooled crust, pour the cream filling and top with pepperoni slices and zucchini flowers. Take tart into the preheated oven and bake approx 45 minutes until the filling has firmed. Remove from the oven and set aside to cool for a couple minutes.
Enjoy!









***
z pozostałego ciasta zrobiłam krakersy; ) Piekłam je razem ze spodem 12- 15 minut.

11 komentarzy:

  1. Twoja tarta obłędnie się prezentuje ! Ostatnio chciałam kupić kwiaty cukinii ale nie miałam na nie pomysłu, teraz już mam :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne są kwiaty cukinii, ale tak trudno jest dostać! Mi nie udało się w tym roku, żałuję też że nie posadziłam na działce cukinii. Ale za to pojadłam we Wloszech gdzie sprzedają je na każdym kroku. Tam cukinie zbiera się takie małe, jeszcze z kwiatami. A tarta obłędna, bardzo przemyślane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie! Mam posadzone 2 cukinie więc chyba skuszę się na zrobienie Twojej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku.. ja na prawdę coraz bardziej kocham twoje zdjęcia i dania!
    <3

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! kocham! im dłużej tu przebywam, tym bardziej zakochuję się w Twoich potrawach!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam szans na dorwanie kwiatów cukinii :( a tarta obłędnie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta jak ta lala. Może zrobię taką na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna tarta :) Będzie moją inspiracją ! Ja mam ogródek a w nim kwiaty cukini które tylko czekają na to by je zerwać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie miejsce to ogromny skarb :)
    A tarta zachwycająca Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już od dawna marzę o takich kwiatach, ale ani u mnie, ani u nikogo z moich znajomych takich cudów nie ma. Zazdroszczę :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki ciekawy pomysł! Świetnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...