Dżem czereśniowy
Sweet cherries jam, for English scroll down
Najprostszy dżem na świecie wymagający jedynie dwóch składników. Jest słodki, gęsty i jestem przekonana, że słoiczek w zimę uratuje niejedno moje śniadanie; )
Czereśnie uzbierałam własnoręcznie, więc satysfakcja ze zrobienia tego dżemu jest jeszcze większa; ) Moje czereśnie był bardzo słodkie, więc nie dodawałam bardzo dużej ilości cukru, choć dla mnie dżem jest jeszcze trochę za słodki, ale dla mojej mamy już jest idealny; )
Dżem czereśniowy
3 słoiki
składniki:
- 2 kg wydrylowanych czereśni
- 200 g cukru
Czereśnie zasypać cukrem i zostawić na ok godzinę, aby puściły sok. Następnie smażyć konfiturę na małym ogniu ok 2 godziny, aż powstanie gęsty dżem. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoików i pasteryzować 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Sweet cherries jam
3 jars
ingredients:
- 2 kg pitted sweet cherries
- 200 g sugar
Place sweet cherries and sugar into a big pot and set aside for 1 hour. Next cook jak over low heat until thickened, approx 2 hours, stirring occasionally. Remove jam from the stove and take into the prepared jars, then pasteurize for 15- 20 minutes after the water has boiled.
More informations about making homemade preserves you can find here.
Enjoy!
Sweet cherries jam
3 jars
ingredients:
- 2 kg pitted sweet cherries
- 200 g sugar
Place sweet cherries and sugar into a big pot and set aside for 1 hour. Next cook jak over low heat until thickened, approx 2 hours, stirring occasionally. Remove jam from the stove and take into the prepared jars, then pasteurize for 15- 20 minutes after the water has boiled.
More informations about making homemade preserves you can find here.
Enjoy!
pyszny, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńŚwietny dżemik :)
OdpowiedzUsuńKurcze ja się jeszcze za konfitury nie wzięłam a u Ciebie produkcja ruszyła :(
ja tez jestem fanką czereśniowego dzemu
OdpowiedzUsuńMniaaam, ja moje przepisy na dżemy czekają już w kolejce do publikacji :D
OdpowiedzUsuńFajnie prezentuje się na tych zdjęciach <3
haha.. jezus.. uświadomiłaś mnie, że jeszcze nigdy takiego nie jadłam :O
OdpowiedzUsuńMusi być cudowny.. :)
Z takim dżemem nie miałam okazji ''obcować'', wygląda nieziemsko smacznie! :)
OdpowiedzUsuńHej, jutro zaczynam przetwory z czereśni i chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Jest na pewno zdrowszy niż z jakimś tam konfiturexem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać, jak zrobisz;)
UsuńPozdrawiam!
Mmm swojski dzem najlepszy👌🍒😋
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤