Muffinowy chlebek jagodowy z kokosową kruszonką
Blueberry muffin bread with coconut streusel, for English scroll down
Uwielbiam jagody i borówki amerykańskie. Dla mnie mógłby być na nie sezon przez cały rok. I choć najlepsze są w lato to spróbuję w tym roku trochę ich pozamrażać, żeby w zimę mieć się czym delektować: )
To ciasto powstało ze zwykłej ciekawości. Muffiny z jagodami są cudowne, a czy ciasto będzie równie pyszne? Okazuje się, że i to i to jest niesamowite. Ciasto jest bardzo wilgotne, mięciutkie i napchane borówkami. Byłam z niego bardzo zadowolona i, jako nadrzędna fanka jagód nie mogłam się powstrzymać przed zjedzeniem go jeszcze na ciepło; ) No i ta kruszonka, kokos zdecydowanie pasuje do jagód czy borówek; )
Robiłam to ciasto i z jagodami i z borówkami i obydwie wersje są pyszne; )
Muffinowy chlebek jagodowy z kokosową kruszonką
keksówka o długości 26 cm
składniki na chlebek:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g jagód- u mnie tym razem borówki amerykańskie
składniki na kruszonkę:
- 40 g wiórków kokosowych
- 25 g zimnego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyka cukru trzcinowego
Składniki kruszonki wymieszać ze sobą do uzyskania sypkiej i grudkowatej konsystencji, odstawić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać.
Do drugiej miski umieścić jogurt, jajka, masło i ekstrakt waniliowy- wymieszać do uzyskania jednolitego płynu. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać tylko do połączenia, dodać jagody i jeszcze raz wymieszać, aby jagody znalazły się w całym cieście. Ciasto przełożyć do keksówki a wierzch posypać kokosową kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godziny i 15 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Smacznego!
Blueberry muffin bread with coconut streusel
1 loaf- 26 cm loaf pan
ingredients for cake:
- 300 g all purpose flour
- 3 teaspoon baking powder
- 150 g light brown sugar
- 200 g plain yogur
- 100 g melted butter
- 2 eggs
- 1 teaspoon vanilla extract
- 200 g blueberries
ingredients for streusel:
- 40 g sweetened shredded coconut
- 25 g cold butter
- 2 tablespoon all purpose flour
- 1 tablespoon light brown sugar
Preheat oven to 180 C. Butter the loaf pan and line with baking paper.
Combine all streusel ingredients to get crumbs, set aside for later. Sift flour and add into a bowl with baking powder and sugar. In another bowl combine yogurt, eggs, butter and vanilla- stir to well combined. Add wet ingredients into the dry and mix until just to combined. Add blueberries and stir again. Transfer batter into the loaf pan, sprinkle top with coconut streusel and take into the preheated oven. Bake approx. 1- 1.15 hours until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
Blueberry muffin bread with coconut streusel
1 loaf- 26 cm loaf pan
ingredients for cake:
- 300 g all purpose flour
- 3 teaspoon baking powder
- 150 g light brown sugar
- 200 g plain yogur
- 100 g melted butter
- 2 eggs
- 1 teaspoon vanilla extract
- 200 g blueberries
ingredients for streusel:
- 40 g sweetened shredded coconut
- 25 g cold butter
- 2 tablespoon all purpose flour
- 1 tablespoon light brown sugar
Preheat oven to 180 C. Butter the loaf pan and line with baking paper.
Combine all streusel ingredients to get crumbs, set aside for later. Sift flour and add into a bowl with baking powder and sugar. In another bowl combine yogurt, eggs, butter and vanilla- stir to well combined. Add wet ingredients into the dry and mix until just to combined. Add blueberries and stir again. Transfer batter into the loaf pan, sprinkle top with coconut streusel and take into the preheated oven. Bake approx. 1- 1.15 hours until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean. Remove cake from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
inspiracja: klik klik
zamróź koniecznie, to duża przyjemność zjeść sobie owsiankę zimną z letnimi jagodami <3 tyle radochy hehe :D
OdpowiedzUsuńporywam kawałek ciacha, akurat będzie do kawy! :)
Jaki super pomysł na chleb! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWow, jak wspaniale się prezentuje to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! *.*
I ja piekłam dziś z jagodami i kokosem! I kocham jagody! : )
Dużo nas łączy. : D
Chodzą za mną jagody z kokosem, oj chodzą...
OdpowiedzUsuńkochana.. fotografie <3 <3
OdpowiedzUsuńAaaa.. uwielbiam i ciacha i muffiny z borówkami więc wiem, że to ciacho to strzał w 10! :)
Świetny kolor, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńWspaniały jest ten chleb! A zdjęcia jeszcze lepsze <3
OdpowiedzUsuńmmmm... przepis jest niesaowity! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Dodatek borówek zapewne pasuje tu idealnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)