Sałata z gruszki z roszponką, szynką szwarcwaldzką, pastą z fety i migdałami
Vertical pear salad with lamb's lettuce, Black Forest ham and feta paste, for English scroll down
Niecodzienna kompozycja sałatki, wiem. Ale stwierdziłam, że a co tam, trzeba czasem coś urozmaicić, wtedy albo osiągnie się sukces, albo odwrotnie wszystko okaże się klapą. Ja uważam, że taka prezentacja sałatki czyni ją oryginalną już ze względu na sam widok: ) Ale wygląd to nie wszystko, bo przecież najważniejszy jest smak, a smak powiem Wam ma ta sałatka niesamowity. Gruszka świetnie pasuje do wytrawnych dań i absolutnie tu nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jest niezbędna. I nawet bez takiej kompozycji dania, sałatka obroni się smakiem, to na pewno; ))
Sałatka z gruszki z roszponką, szynką szwarcwaldzką, pastą z fety i migdałami
3 porcje
składniki:
- 3 pękate gruszki- najlepiej te miękkie żółte lub zielone
- duża garść roszponki
- 100 g fety
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
- 5- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- garść migdałów w słupkach
- pieprz
- pół opakowania saszetki oleju Kujawski z czosnkiem
Migdały podprażyć na suchej patelni, aż będą rumiane, odstawić. Fetę rozgnieść i połączyć z jogurtem oraz doprawić pieprzem, całości dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
Roszponkę wymieszać z olejem czosnkowym, z szynki odkroić, jeśli jest tłuszcz.
Od gruszki odkroić spód, tak, aby swobodnie stała. Następnie pokroić ją na plastry o grubości ok 0.5 cm. Jeśli są pestki to je wykroić.
Na talerz ułożyć pierwszy plaster gruszki, następnie położyć trochę roszponki i kawałek szynki, przykryć kolejnym plastrem gruszki, posmarowanym pastą z fety, dodać trochę migdałów i roszponkę. Całość przykryć plastrem gruszki i ponownie ułożyć roszponkę i kawałek szynki. Czynności powtarzać do skończenia się plastrów gruszki.
Całość posypać jeszcze migdałami i podawać.
Smacznego!
Vertical pear salad with lamb's lettuce, Black Forest ham and feta paste,
3 portions:
ingredients:
- 3 large peras
- big handful of lamb's lettuce
- 100 g feta cheese
- 1 tablespoon plain yogurt, the best greek style
- 5- 6 slices of Black Forest ham
- handful of chopped almonds
- pepper
- 1 tablespoon Garlic olive oil
Brown almonds until golden and set aside. Mix feta with yogurt to get very smooth paste and mix lettuce with olive oil. Trim ends of pears and then cut in 0.5- 1 cm slices. If pears contain seeds, you have to remove it.
Add first slice of pear on the plate, add lettuce and piece of ham, cover with second pear slice, spread with feta paste and add la little bit of almonds and lettuce. Repeat those steps until end of pear slices. Top with almonds and serve.
Enjoy!
Vertical pear salad with lamb's lettuce, Black Forest ham and feta paste,
3 portions:
ingredients:
- 3 large peras
- big handful of lamb's lettuce
- 100 g feta cheese
- 1 tablespoon plain yogurt, the best greek style
- 5- 6 slices of Black Forest ham
- handful of chopped almonds
- pepper
- 1 tablespoon Garlic olive oil
Brown almonds until golden and set aside. Mix feta with yogurt to get very smooth paste and mix lettuce with olive oil. Trim ends of pears and then cut in 0.5- 1 cm slices. If pears contain seeds, you have to remove it.
Add first slice of pear on the plate, add lettuce and piece of ham, cover with second pear slice, spread with feta paste and add la little bit of almonds and lettuce. Repeat those steps until end of pear slices. Top with almonds and serve.
Enjoy!
Wpis bierze udział w konkursie " Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
ooooooooo matko <3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie widziałam tak pięknie podanej sałatki! :)
OdpowiedzUsuńforma podania tej sałatki to po prostu mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńpowiem ci tak: zajebioza.. sam wygląd faktycznie: powala.. ale kurde.. te smaki..!
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja jestem prostak w kuchni, ale kurde..m gruszka na wytrawnie?
Wow.. dla mnie to brzmi co najmniej kusząco :)
Imponująca kompozycja :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam gruszki do sałatek, ale ta kompozycja mi się tak podoba, że chyba zrobię taką na jutrzejsze imieniny.
OdpowiedzUsuńJak to wspaniale wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńSztuka, nie jedzenie! *.*
Wow jak podana :) !!!
OdpowiedzUsuńZdjęcia wyglądają super, choć nie wszystkie mi się otworzyły, bo mi komp nawala. Nie kocham gruszek, ale wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sałatkę no i aranżacja genialna :-) Już zgłodniałam :-)
OdpowiedzUsuńNo super! Ale to apetycznie i smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ! Gratuluje :)
OdpowiedzUsuń