Zupa krem z brokułów z niebieskim serem pleśniowym i sezamem
Broccoli cream soup with blue cheese and sesame, for English scroll down
Krem brokułowy sam w sobie jest trochę mdły, przynajmniej dla mnie. I choć uwielbiam brokuły tego kremu bez żadnego dodatku chyba bym nie zjadła. A co wspaniale podkreśli smak i nada zupie charakteru? Na myśl od razu przyszedł mi ser pleśniowy, który charakterny jest na pewno. W dodatku ten z niebieską pleśnią jest jednym z moich ulubionych, bardzo lubię jego wyrazisty smak i maślaną konsystencje. Kiedyś pamiętam odrzucało mnie już na sam widok, dzisiaj mogłabym jeść kilogramami sery pleśniowe; )
Krem jest bardzo smaczny, lubię tą gęstą konsystencję i wyczuwalny smak sera. Jeśli jesteś fanem brokułów i sera pleśniowego, zapraszam; ))
Zupa krem z brokułów z niebieskim serem pleśniowym i sezamem
3- 4 porcje
składniki:
- 500 g brokułów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 750 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju pistacjowego lub innego
- 3 łyżki sezamu
- sól, pieprz cytrynowy, imbir mielony do smaku
Sezam podprażyć na złoto na suchej patelni, odstawić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po chwili czosnek i smażyć przez chwilę. Do garnka dodać różyczki brokuła i wszystko zalać bulionem. Gotować aż brokuły będą miękkie- ok 10 minut.
W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy brokuły będą miękkie zblendować je na krem, dodać ser, mieszać do rozpuszczenia, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą imbiru. Na końcu dodać sezam.
Zupę podawać z grzankami oprószoną sezamem i serem pleśniowym.
Smacznego!
Broccoli cream soup with blue cheese and sesame
3- 4 portions
ingredients:
- 500 g broccoli
- 1 red onion
- 2 garlic cloves
- 60 g blue cheese
- 750 ml chicken stock
- 2 tablespoons pistachio oil
- 3 tablespoons sesame
- salt., lemon pepper to taste
- 1/2 ground ginger
Brown sesame on a frying pan until golden, set aside for later
Cut garlic and onion into small cubes, then heat a big pot with 2 tablespoons oil and add onion. Fry until glossy, then add garlic and fry for a moment. Add broccoli florets and pour the chicken stock. Cook until tender- for about 10 minutes.
Meanwhile coarsely grate cheese
When broccoli are tender blend everything to get a smooth soup, then add cheese and cook until melted. Season with salt, pepper and ginger, then add sesame and stir to combine. Serve with toasts.
Enjoy!
Broccoli cream soup with blue cheese and sesame
3- 4 portions
ingredients:
- 500 g broccoli
- 1 red onion
- 2 garlic cloves
- 60 g blue cheese
- 750 ml chicken stock
- 2 tablespoons pistachio oil
- 3 tablespoons sesame
- salt., lemon pepper to taste
- 1/2 ground ginger
Brown sesame on a frying pan until golden, set aside for later
Cut garlic and onion into small cubes, then heat a big pot with 2 tablespoons oil and add onion. Fry until glossy, then add garlic and fry for a moment. Add broccoli florets and pour the chicken stock. Cook until tender- for about 10 minutes.
Meanwhile coarsely grate cheese
When broccoli are tender blend everything to get a smooth soup, then add cheese and cook until melted. Season with salt, pepper and ginger, then add sesame and stir to combine. Serve with toasts.
Enjoy!
tym kremem trafiłaś w moje smaki! cudownie podany, a takie zupy wręcz uwielbiam ...choć chyba zbyt rzadko je robię - czas to zmienić, póki jest wolne i tak duży zasób warzyw :)
OdpowiedzUsuńpycha :)!!!!!!
OdpowiedzUsuńA ja lubię nawet tę prostą wersję, ale z takimi dodatkami krem brokułowy to musi smakować wybornie! MNIAM! :)
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie połączenie tego sera z brokułem, muszę wypróbować :D Znów bomba !
OdpowiedzUsuńuwieeeeelbiaaam brokułowy! <3 <3
OdpowiedzUsuńale nie robiłam go jeszcze z pleśniowym.. :O
mniam musi być :D
Yyy, tak mi się wydaje, że ktoś zapomniał zaprosić mnie na niedzielny obiadek :p
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń