sobota, 26 lipca 2014

Czekoladowy placek wiśniowy

Czekoladowy placek wiśniowy


Chocolate cherry pie, for English scroll down

Bo kto nie lubi połączenia czekoladowego i wiśniowego? Jest to jedno z najlepszych i najpyszniejszych połączeń, jakie mogło kiedykolwiek powstać. Nie mogłam więc przejść obok tego obojętnie i postanowiłam połączyć te dwa smaki w placku. Pierwotnie miał być na zwykłym kruchym spodzie, przypominając mi o jednym z moich ulubionych seriali- Twin Peaks. Ten, kto oglądał wie, jak bardzo główny bohater lubował się w cherry pie; )) Postanowiłam jednak iść o krok dalej i do ciasta dodałam kakao. Absolutnie nie żałuję, bo placek wyszedł przepyszny i myślę, że agent specjalny FBI Dale Cooper byłby również zachwycony taką wersją cherry pie; )

Czekoladowy placek wiśniowy
forma o śr, 22 cm

składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej luksusowej
- 30 g ciemnego kakao
- 120 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej

składniki na nadzienie:
- 600 g wiśni
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao i pokrojone w kostkę masło. Całość rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kule. Następnie owinąć go w folię spożywczą, zgnieść na kształt dysku i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować i wymieszać z resztą składników. 
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, na podsypanym mąką blacie rozwałkować 2/3 ciasta i wypełnić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem spód, wysypać na niego bułkę tartą i wyłożyć nadzieniem. Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkować, wyciąć, np. nożem do pizzy długie paski i ułożyć na nadzieniu w formie kratki. 
Placek włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut. Po tym czasie wyjąć i całkowicie wystudzić, by nadzienie mogło się zestalić. 
Smacznego!
 
Chocolate cherry pie
22 cm tart form
 
ingredients for crust:
- 200 g all purpose flour
- 20 g cocoa powder
- 120 g cold butter, cubed
- 60 g sugar
- 1 egg
- 1 tablespoon breadcrumbs
 
ingredients for filling:
- 600 g cherries
- 3 tablespoons potato starch
- 120 g sugar
- 1/4 teaspoon cinnamon
 
In a bowl sift flour with sugar and cocoa, add butter and crush with fingers to get crimbles. Add egg and quickly form a ball. Next wrap with a plastic foil, flatten to a disc and take into a fridge for 1 hour.
Meanwhile prepare the filling and preheat oven to 200 C.
Pit the cherries and combine with all filling ingredients.
Take the crusto from the fridge and divide into 2/3 and 1/3. Roll out 2/3 crust into a 3 mm circle and take into the tart form, pressing lightly to fill the form. Prick the bottom with a fork and sprinkle with breadcrumbs. Next add filling and even with a spoon. From 1/3 of crust make long 1 cm stripes and take on the top of the tart, making nice lattice.
Take pie into the preheated oven and bake approx 45 minutes. Remove from the oven and cool completely to firm the filling.
Enjoy!





19 komentarzy:

  1. i kto tu jest okropny, co?! takie idealne ciacho pokazujesz i nawet kawałkiem nie poczęstujesz :D jest fantastyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szczerze ci przyznam, ze nie jadlam I nie probowalam nigdy! ale boski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo to dobrze wygląda, oj bardzo. Bardzo chcę!

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie, kruche, czekolada i wiśnie? toż to obłęd! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. a te wsienki w tyś środeczku tak pięknie wyszły ..... rozkosz dla oka i podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i wiśnie - jedno wielkie TAK! Idealnie wszystko wygląda, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za wiśnie i czekoladę dałabym się pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za soczysty kolor i wspaniałe połączenie, zazdroszczę tego ciasta przy dzisiejszej niedzieli :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Angie,
    Boski placek !
    Uważam, że połączenie czekolady i wiśni to połączenie idealne :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudownie! ; )
    Czekolada i wiśnie to zdecydowanie wspaniałe połączenie!
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  11. łał! wyszedł taaki śliczny! mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i na pewno wspaniałe w smaku. Chętnie taki sobie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bajecznie! To czekoladowe kruche ciasto i obłędnie czerwone wiśnie... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiśnie najlepiej komponują się z czekoladą :D Ciacho wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie!! Jak ja kocham wiśnie w wypiekach!

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialne połączenie! Z chęcią wypróbuję przepis ;-)
    Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...