poniedziałek, 28 lipca 2014

Jagodowy curd

Jagodowy curd

Blueberry cur, for English scroll down


Absolutny hit tego lata. Klasyczna cytrynowa wersja jest pyszna, ale ta jagodowa zdecydowanie dorównuje w smaku klasyce. Nie wiem, może to dlatego, że uwielbiam jagody i wszystko, co się z nimi łączy bardzo mi smakuje?  Być może ma to wpływ na moją ocenę, ale osobiście uważam, że curd jagodowy jest pyszny. A jaki ma kolor! Tak pięknego, fioletowego koloru jakiegokolwiek smarowidła jeszcze nie widziałam. Nadaje się wspaniale na śniadanie w towarzystwie owsianki, jogurtu, pieczywa, kaszy manny, ale można nim także nadziewać babeczki czy pączki. Jest bardzo uniwersalny i naprawdę, uwierzcie mi, bardzo pyszny; )

Jagodowy curd
słoik ok. 500 ml

składniki:
- 300 g jagód
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 80 g masła

Jagody zblendować do uzyskania puree. Do rondelka z grubym dnem przelać puree jagodowe, dodać cukier i gotować do rozpuszczenia się cukru.
Jajka i żółtka rozkłócić w misce. Kiedy cukier się rozpuści rondel zdjąć z ognia, 2 łyżki owocowego płynu dodać do jajek i wymieszać, następnie całą miksturę jajeczną bardzo powoli wlewać do jagodowego puree, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie porobiły się grudki. Ponownie postawić na ogień, gotować chwilę i dodać masło. Zostawić na ogniu, mieszając cały czasy dopóki masa zgęstnieje- gotować ok 10 minut. Po tym czasie curd przełożyć do słoika i zostawić do wystudzenia. Należy pamiętać, że curd, kiedy ostygnie, będzie jeszcze bardziej gęsty.

Można przechowywać curd w lodówce do ok 2 tygodni, ale u mnie tyle nie zdołał przeżyć; )
Smacznego!

Blueberry curd
500 ml jar

ingredients:
- 300 g blueberries
- 2 eggs
- 2 egg yolks
- 70 g sugar
- 80 g butter

Blend blueberries until puree and add into a saucepan. Add sugar and cook until the sugar has dissolved, then remove from the stove.
In a bowl beat lightly eggs and yolks. next add 2 tablespoons blueberry purre into the eggs and whish to combine. Gradually and very carefully pour egg mixture into the blueberry purre, whisking all the time. Take again into the stove and cook over low heat for a while. Next add butter and cook until thickened- about 10 minutes. Temove from the stove, pour into the jar and set aside to cool.
Enjoy!



Słodkie jagodowe lato

12 komentarzy:

  1. jejku.. kooochana cud, miód, malina! :D
    Tworzysz cuda, serio... <3
    może jednak wspólne mieszkanie od paździa na studiach?! :D haha.. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...łączę się z Tobą co do miłości do jagód :) uzupełniam już zimowe zapasy, żeby cieszyć się nimi też w mroźne poranki, a taki curd to z wielką chęcią dodałabym do swoich śniadań i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie jagód! ; )
    Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. jagodowy musi być niesamowicie pyszny, uwielbiam jagody całą sobą :3 koniecznie muszę zrobić, nie ma wyjścia!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny! Muszę wreszcie sama zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tym jogurtem i granolą wygląda niesamowicie! Uwielbiam jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi smakować niesamowicie! Trzeba zrobić dopóki są jagody :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Curd ostatnio robią ze wszystkiego, ale o jagodowym nie słyszałam. Wygląda bosko :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyobrażam sobie jak musi cudownie smakować! Kolor zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzecim zdjęciem mnie kupujesz, bo widzę konsystencję tego smarowidła i wiem, że musi być IDEALNE. Wyobrażam sobie ten kremowy smak i -o-ma-mo-, wyślij mi ekspresem! <3

    PS: to ciacho z dzisiejszego przepisu było na 2 osoby :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszelkie "curdy" i próbowałam już kilku, ale nie z jagodami... Musiał być znakomity! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...