czwartek, 31 lipca 2014

Chleb żytni na zakwasie z dużą ilością słonecznika i siemienia lnianego

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lniamym

Sourdough rye bread with sunflower seeds and flax seeds, for English scroll down


Ten chleb pokochała moja mama, ja zresztą też. Ma w sobie bardzo dużo ziaren, a to dla nas absolutnie zaleta. Pamiętam, jak swego czasu moja mama kupowała nam chleb, w którym 80% miąższu zajmował słonecznik, był niesamowity i muszę pomyśleć nad domową wersją tego chleba, tyle że będę musiała się zaopatrzyć albo w słód albo w melasę, ponieważ tamten chleb był bardzo ciemny i na pewno zawierał, jeden z tych właśnie składników.
Ten chleb natomiast jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak wynagradza parę godzin wyczekiwania. Poza tym pieczony jest w długiej keksówce, więc starczy na dłużej: )

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
keksówka o dł. 30 cm

składniki:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego- dokarmionego 10- 12 godzin wcześniej
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 400 g letniej wody
- 1 płaska łyżka soli
- 110 g słonecznika
- 40 g siemienia lnianego

Na patelnie wrzucić słonecznik i podprażyć, chwilę później dodać siemię lniane i prażyć jeszcze przez chwilę.
Do miski dodać obydwie mąki, sól i ziarna, dolać wody razem z zakwasem- wszystko wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami żytnimi. Ciasto chlebowe przełożyć do formy, wyrównać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok 8 godzin- ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Czas wyrastania może być dłuższy.
Pod koniec wyrastania nastawić piekarnik na 200 stopni- grzanie góra dół.
Wyrośnięty bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę. Po tym czasie wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze 15 minut. 
Gotowy chleb wyjąć i całkowicie ostudzić.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough rye bread with flax seeds and sunflower seeds
30 cm loaf pan

ingredients:
- 100 g active sourdough rye starter
- 300 g light rye flour
- 250 g whole rye flour
- 400 g water
- 1 level tablespoon salt
- 110 g sunflower seeds
- 40 g flax seeds

Heat a frying pan with sunflower seeds and flax seeds and brown until golden, set aside.
In a bowl combine flours, salt, seeds, water and sourdough starter- mix everything to combine.
Oil and sprinkle the loaf pan with rye brans. Take the dough into the loaf pan, even with a wet spoon, cover with a plastic foil and set aside until rised- the time of rising depends on the starter, the dough should rise until the edges of the form.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Take the risen bread into the preheated oven and bake approx. 1 hour until golden brown, then remove from the pan and take again into the oven, bake approx. 15 minutes. Remove bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.





źródło przepisu z moimi zmianami: klik klik

14 komentarzy:

  1. Moja droga - tylu chlebów, co Ty u siebie opublikowałaś, tylu APETYCZNYCH chlebów, które autentycznie by mnie skusiły, nie widziałam chyba we wszystkich piekarniach razem wziętych przez całe swoje osiemnastoletnie życie. Amen!

    OdpowiedzUsuń
  2. zamawiam! po proszę jeden bochenek :) chlebek pełen zdrowia, najbardziej lubię żytnie z dużą ilością chrupiących składników! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebek to samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ on cudnie wygląda! już prawię czuje jak pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten chleb wygląda znakomicie!
    Widzę, że mamy podobne ściereczki ^^
    http://3.bp.blogspot.com/-IbB9CF6CBaQ/U2agTw6tlTI/AAAAAAAAEm4/qcSbhnAr_kY/s1600/DSC09056.png
    I zastanawia mnie jeszcze jak trzyma się ta kromeczka na ostatnim zdjęciu :P

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jeszcze nie upiekłam własnego :( Tyle fajnych u Ciebie propozycji na domowy wypiek chleba, że nie wiem za który się najpierw zabrać ;/

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam strasznie podobny! Uwielbiam chleby z nasionami, najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak ! Kupiłaś mnie! I... właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko; taki chleb = śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chciałabym troszkę nie na temat, bo nie o chlebku żytnim. Chociaż tak naprawdę trochę też... Nie wiem jak się tutaj znalazłam, ale cały wieczór minął mi pod znakiem "I adore cinnamon" - przepadłam. Masz tak piękne zdjęcia na blogu, że chciałabym zrobić z niego wszystko! Wiele przepisów chętnie zastosuję u siebie, bo są nieszablonowe i bliskie moi kuchennym smakom. Dzięki "wstępniakowi" przed każdy postem i instaprzeglądami widać w tym blogu Ciebie :) i nie jest to suchy skład przepisów. Masz osobowość i widać ją tutaj jak na dłoni. Jestem pełna zachwytu i chętnie będę wracać! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz, jak zrobiło mi się miło, czytając Twój komentarz. Bardzo dziękuję za takie miłe słowa, chyba każdy bloger chciałby coś takiego usłyszeć; ) Prowadząc bloga chcę, żeby był po prostu mój, żeby było widać, jak bardzo lubię to robić. Poświęcam dużo czasu na gotowanie, pieczenie i fotografowanie< o ile mam ten czas; D> i chcę, żeby czytelnik był zadowolony. Nareszcie wiem, co w życiu sprawia mi ogromną przyjemność. I właśnie tacy ludzie, jak Ty to dla mnie motywacja do dalszego działania: )

      Usuń
  11. Upiekłam i nie dałam mu do końca wystygnąć,odkroiłam piętkę...pycha!!! nie miałam aż tyle słonecznika,ale siemię i sezam,który dodałam też się wpasowały w klimat mega żytniego pysznego chlebka:) Angie jesteś wielka,dzięki za kolejny świetny przepis na chleb:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny ❤ Taki chleb musi wylądować na liście ulubionych ☺️ I smakowo i wizualnie udał się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...