piątek, 25 lipca 2014

Sałatka z orzo, pomidorkami cherry, awokado i fetą- świetna propozycja na lekki obiad w upalne dni

Sałatka z makaronem orzo, awokado, pomidorkami cherry i fetą

Avocado, cherry tomatoes and feta orzo salad, for English scroll down


Makaron orzo, mieliście okazje go próbować? Ja jadłam go po raz pierwszy właśnie w tej sałatce i powiem szczerze nadaje się do nich wyśmienicie. Jest drobnym makaronem, przypominającym wyrośnięty ryż. Sprawdzi się również w zupach czy chociażby faszerowanych warzywach. Jest bardzo smaczny i nadaje daniu niewątpliwie jakiegoś egzotycznego charakteru; )
Sałatka sama w sobie jest bardzo pożywna i w takie dni, jak ostatnio zastępuje świetnie obiad. Ja zajadałam się nią ze smakiem i na pewno powtórzę ją jeszcze raz, może z okazji jakiejś imprezy w gronie znajomych?; )

Sałatka z makaronem orzo, awokado, pomidorkami cherry i fetą
ok 4 porcje

składniki:
- 150 g makaronu orzo
- 2 małe awokado+ kilka kropel cytryny do skropienia
- 250 g pomidorków cherry
- 200 g fety
- 50 g słonecznika
- spora garść liści mięty

składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
- sól, pieprz

Przygotować dressing. Czosnek pokroić na drobno, następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, łyżką wyciągnąć miąższ i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Gotowy makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Do makaronu dodać awokado, słonecznik, pomidorki i fetę, wymieszać. Dodać dressing i jeszcze raz wszystko wymieszać. Całość posypać grubo posiekanymi liśćmi mięty.
Smacznego!

Avocado, cherry tomatoes and feta orzo salad
approx. 4 portions

ingredients for salad:
- 150 dry orzo pasta
- 2 smal avocados+ lemon juice for sprinkle
- 250 g cherry tomatoes
- 200 g feta cheese
- 50 g sunflower seeds
- handful of mint leaves, finely chopped

ingredients for dressing:
- 2 tablespoon olive oil
- juice of 1/2 lemon
- 1 Garlic clove
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- salt, pepper to tase

Make dressing: Finely chop garlic, next add all ingredients in a bowl and whisk to combine, set aside for later.
Brown the sunflower seeds until golden.
Cook orzo according to the instruction on the package, drain and set aside for later.. Cut tomatoes in half and feta in cubes. Cut avocadom in half, remove the seeds and take out the edible part then slice and sprinkle with lemon juice.
Add orzo into the bowl, then add tomatoes, feta and sunflover seeds, stir carefuly to combbine. Add dressing and stir again. Sprinkle salad with mint leaves and serve.
Enjoy!



4 komentarze:

  1. Znam ten makaron i bardzo lubię! W salatkach sprawdza się idealnie, to prawda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam ten makaron, no przynajmniej tak mi się wydaje :P też w jakieś sałatce :) a twoją na 100% zrobię, tym bardziej, ze teraz ciągle ciągnie mnie do awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I właśnie za to kocham lato. Za te cudowne barwy i dostępność warzyw i owoców!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie sałatki jadamy niemal codziennie, samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...