Jagodowa rolada bezowa z malinami
Blueberry meringue rolaude with rasbperries, for English scroll down
A ja myślałam, że bezy zawsze będą dla mnie za słodkie... Bo beza własnie mi się z tym kojarzy, dużo cukru, dużo kremu, dużo wszystkiego naraz. Oczywiście zawsze podziwiam bezy na blogach, ponieważ jest to deser, który wygląda po prostu pięknie w różnych odsłonach, ale dla mnie jest za słodki. I choć bezę zjem, o drugi kawałek nie poproszę, bo mam dosyć.
Ale, jak bardzo się myliłam. Rolada bezowa moi drodzy to coś zupełnie innego, coś, co przywodzi mi na myśl niezwykle delikatny i rozpływający się w ustach deser, który absolutnie nie jest za słodki, a który mogłabym jeść dopóki, dopóty mój brzuch powie "ej, chyba za dużo tego dobrego". Jest przepyszna. Do takich deserów naprawdę warto wracać; ) I nie wiem, jaki jest jej fenomen, bo to właściwie to samo, co Pavlova tylko w zrolowanej wersji- ale fuck logic; D< no dobra, może nie ma chrupiącej skorupki; D>
Jagodowa rolada bezowa z malinami
ok 10 porcji
składniki na bezę:
- 6 białek
- 220 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 160 stopni- termoobieg,
Biała umieścić w misce, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i ocet i miksować do uzyskania gęstej i błyszczącej piany.
Standardową blachę do piekarnika natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę przełożyć na blachę, rozprowadzić i wyrównać, zostawiając z każdej strony odrobinę miejsca, ponieważ beza urośnie.
Bezę włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić bezę przez chwilę. Następnie wyjąć z piekarnika i studzić na blacie, ok 10 min. W międzyczasie przygotować krem.
Na blacie rozłożyć bawełnianą ściereczkę i obsypać ją cukrem pudrem. Bezę delikatnie przenieść z blachy do pieczenia na ręcznik tak, aby jej wierzch znajdował się na dole- należy ją odwrócić, a następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia.
składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 100 g jagód
- ok 200 g malin
- 1 łyżka cukru pudru
Jagody zblendować do otrzymania puree.
Śmietankę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mascarpone i miksować do połączenia. Do kremu dodać puree i zmiksować jeszcze raz, aby połączyło się z kremem.
Kremem wysmarować bezę, zostawiając na końcu trochę miejsca, aby krem się nie wylał. Na kremie ułożyć maliny. Bezę zwinąć- ja zwinęłam wzdłuż dłuższego boku- była krótsza, ale grubsza. Roladę owinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepsza jest jeszcze tego samego dnia, choć drugiego również nic nie ujmuje jej smaku. Podawać ją od razu po wyjęciu z lodówki.
Smacznego!
Blueberry meringue roulade with raspberries
1 roulade
ingredients form merungue:
- 6 egg whites
- 220 g sugar
- 1 tablespoon vhite wine vinegar
Preheat oven to 160 C.
In a stand mixer bowl add egg whites and salt, beat until stiff peaks. Gradually add sugar and vinegar, beat until glossy and thick foam.
Butter a baking sheet ( 30x 40 cm) and line with with a parchment paper, then place meringue over the baking sheet and even with spatula. Make 1- 2 cm space on each side, because meringue will rise a little bit. Take meringue into the preheated oven and bake 10 minutes, then reduce temperature to 140 C. and bake another 10 minutes. After this time turn off the oven, open doors and cool meringue for a minute, then remove from the oven and set aside to cool for 10 mintues.
Meanwhile prepare the filling and place a clean cloth on a kitchen worktop and sprinkle with icing sugar. Take the meringe over the cloth upise down and remove parchment paper.
ingredients for filling:
- 250 g mascarpone
- 200 g whipping cream
- 100 g blueberries
- approx 200 g raspberries
- 1 tablespoon icing sugar
Blend blueberries until puree.
Beat cream until whipped cream, adding icing sugar in the middle of the beating. Next gradually add mascarpone mixing all the time. Add blueberry puree and stir to combine.
Place filling over the meringue, making 1 cm space on each side, sprinkle with rasberries and roll into a roulade. Wrap meringue with parchemnt paper and tie with a string on the sides and in the middle. Take meringue into the fridge for couple hours. Meringue is the best the same day after baking. Serve immeadiately after removing from the fridge.
Enjoy!
Blueberry meringue roulade with raspberries
1 roulade
ingredients form merungue:
- 6 egg whites
- 220 g sugar
- 1 tablespoon vhite wine vinegar
Preheat oven to 160 C.
In a stand mixer bowl add egg whites and salt, beat until stiff peaks. Gradually add sugar and vinegar, beat until glossy and thick foam.
Butter a baking sheet ( 30x 40 cm) and line with with a parchment paper, then place meringue over the baking sheet and even with spatula. Make 1- 2 cm space on each side, because meringue will rise a little bit. Take meringue into the preheated oven and bake 10 minutes, then reduce temperature to 140 C. and bake another 10 minutes. After this time turn off the oven, open doors and cool meringue for a minute, then remove from the oven and set aside to cool for 10 mintues.
Meanwhile prepare the filling and place a clean cloth on a kitchen worktop and sprinkle with icing sugar. Take the meringe over the cloth upise down and remove parchment paper.
ingredients for filling:
- 250 g mascarpone
- 200 g whipping cream
- 100 g blueberries
- approx 200 g raspberries
- 1 tablespoon icing sugar
Blend blueberries until puree.
Beat cream until whipped cream, adding icing sugar in the middle of the beating. Next gradually add mascarpone mixing all the time. Add blueberry puree and stir to combine.
Place filling over the meringue, making 1 cm space on each side, sprinkle with rasberries and roll into a roulade. Wrap meringue with parchemnt paper and tie with a string on the sides and in the middle. Take meringue into the fridge for couple hours. Meringue is the best the same day after baking. Serve immeadiately after removing from the fridge.
Enjoy!
Moja ukochana rolada! Najlepsza na świecie :)
OdpowiedzUsuńmnie i tak zachwyciło wnętrze.. te kolory! <3
OdpowiedzUsuńcudo ;)
Wow! Wymiatasz! Też myślałem o zrobieniu bezowej rolady :>
OdpowiedzUsuńPiękna! Cudowna! Rolada-marzenie! :D Bezy robię często, ale rolady jeszcze nie robiłam, boję się, że mi się pokruszy przy zwijaniu :) Muszę się w końcu odważyć ;)
OdpowiedzUsuńPróbuj! Nie pokruszy się, bo nie ma się co pokruszyć, beza jest mięciutka. Jedyny większy problem to odwrócenie jej na ściereczkę, ale z tym też można sobie poradzić: )
UsuńOwoce! Same pyszności tutaj! :)
OdpowiedzUsuńJest piękna !!!
OdpowiedzUsuńWow, jaka piękna ta rolada! ; )
OdpowiedzUsuńŚliczne kolory! *.*
Wygląda przecudownie! : -)
łał! dlaczego pokazujesz tu takie pyszności, kiedy to ja cierpię na pustkę w lodówce?!:)
OdpowiedzUsuńpycha!
Piękna rolada :) Sama chyba już w tym roku się nie zepnę żeby zrobić, chociaż skusiłabym się na taką jak Twoja - póki co podziwiam i zachwycam oczy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż ona wygląda! Przepiękna! Na pewno rozpływała się w ustach! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Ta rolada wygląda bajkowo! :)
OdpowiedzUsuńBędę dzisiaj o niej śniła :D Cudna!
OdpowiedzUsuńJest to cudeńko! Nie mogę wyjść z podziwu, jak Ci się to udało, dla mojego mózgu beza na zawsze pozostanie absolutnie niezwijalnym, niesamowicie kruszącym ciastem, za które w dzieciństwie dostawałam ochrzan, jedząc je w terylnym samochodzie ojca :DD
OdpowiedzUsuń*sterylnym
UsuńPrześliczna ta rolada!
OdpowiedzUsuńWOW chce to zjeść :D
OdpowiedzUsuń