niedziela, 21 września 2014

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Pomidorowe curry z dynią i soczewicą

Pomidorowe curry z dynią i soczewicą

Tomato and pumpkin curry, for English scroll down


Mam kolejną dyniową propozycję dla Was. Tym razem dynia na wytrawnie, a dynia na wytrawnie jest pyszna w szczególności w przeróżnych curry i gulaszach. Postanowiłam połączyć ją z soczewicą, którą ostatnio jem nałogowo zresztą tak samo, jak dynię. Najbardziej lubię w tym daniu to, że jest bardzo aromatyczne i pikantne, takie potrawy lubię najbardziej, dlatego tak chętnie sięgam po pastę curry- uwielbiam ją i zdecydowanie muszę zrobić własną.
Muszę się Wam przyznać, że nie byłam do końca pewna smaku, ponieważ całą potrawę wymyśliłam od początku do końca. Pomimo tego, że pastę curry i orientalne przyprawy znam i myślę, że wiem, jak je używać, zawsze jest ten mały dreszczyk emocji, że którejś z przypraw jednak będzie za dużo i cały smak się ulotni. Tutaj jednak nie ma nic przypadkowego, żadnej dodatkowej szczypty przyprawy, co w rezultacie daje świetny smak. Zresztą sami spróbujcie i przekonajcie się; ))

Pomidorowe curry z dynią i soczewicą
4 porcje

składniki:
- 1 mała dynia- ok 1.3 kg
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 100 g zielonej soczewicy
- 250 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1/ 4 łyżeczki kurkumy
- 150 g kuskusu
- gorący bulion
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- bazylia do dekoracji

Soczewicę zalać wodą< w garnku, w którym będziecie ją później gotować> i odstawić na godzinę. Następnie dodać liść laurowy i ugotować do miękkości i jędrności. Odsączyć, jeśli zostanie jakaś woda, wyjąć liść laurowy i odstawić
Z dyni wydrążyć pestki, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, 
Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Na patelnię dodać dynię, wymieszać i gotować chwilę, następnie dolać przecier pomidorowy, dodać pastę curry, kurkumę i garam masala, wszystko zamieszać, przykryć pokrywką i dusić przez ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5- 10 minut aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać soczewicę i trzymać na ogniu jeszcze chwilę. 
W międzyczasie przygotować kuskus. Do kaszy wlać tyle bulionu, żeby był ok 0.5 cm powyżej kuskusu, dodać liść laurowy, sól, pieprz i przykryć talerzykiem, odstawić na 5 minut do czasu, kiedy kuskus wchłonie cały bulion.
Gotowe curry podawać z kuskusem i liśćmi bazylii.
Smacznego!

Tomato and pumpkin curry
4 portions:

ingredients:
- 1 smal pumpkin- approx 1.3 kg
- 500 ml tomato passata
- 1 onion
- 100 g green lentil
- 250 ml water
- 2 Garlic cloves
- 1 teaspoon curry powder
- 1/4 teaspoon garam masala
- 1/4 teaspoon tumeric
- 150 g couscous
- hot stock
- 2 bay leaves
- salt, pepper to taste
- basil for decorate

Pour the water into a bowl with lentil and set aside for 1 hour. Add bay leaf and cook until tender. Drain the lentil and remove the bay leaf, set aside for later.
Remove the pulp from the pumpkin, peel and cut into cuubes. Finely dice onion and garlic.
Heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat, add onion and fry until glossy, add garlic and fry for minute. Add pumpkin, cook for a wihle, then add tomato passata, curry, tumeric and garam masala. Stir everything, cover with a lid and cook for 10 minutes. Next uncover the pot and cook for 5- 10 minutes until pumpkin has been tender. Add lentil and cook for couple minutes, season with salt and pepper if needed.
Meanwhile prepare the couscous. Add couscous into the bowl and pour the stock into the bowl. You have to pour broth so that it reached 1/2 centimeters above the surface of couscous, add bay leaf, salt, pepper and cover with a plate, set aside for 5 minutes.
Take the curry into plates, add couscous and decorate with basil.
Enjoy!





17 komentarzy:

  1. Ładnie wszystko się prezentuje! Pachnie pewnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudowna miska! Idealnie pasuje do dania ;) !

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze! <3 dynia, curry, warzywa, najlepsze przyprawy - byłabym w siódmym niebie z takim obiadem przed sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie to wygląda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmmmm, uwielbiam wszelkie dyniowe wytwory, więc i te pyszności najpewniej mi baaaardzo zasmakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie wiem, chyba zostanę przy moim serniku dyniowym z mrocznym kremem ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam curry wegetariańskie, zjadłabym takie, oj zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam pasty curry. Jakich przypraw użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kuminu, kolendry mielonej, kurkumy ( nie dodawaj już tej 1/4 łyżeczki kurkumy, która jest w przepisie) oraz przyprawy curry i 1/4 łyżeczki cynamonu;)

      Usuń
    2. a bez garam masala tyle smao?
      mam nie dodawać cynamonu u przyprawy curry?

      Usuń
    3. Jeśli masz garam masala to jak najbardziej dodaj, 1/4 łyżeczki tak jak w przepisie. Przyprawę curry też dodaj, jak i cynamon, też 1/4 łyżeczki;)

      Usuń
    4. NIe używam gotowych mieszanek :) Dlatetgo pytam jakie przyprawy bez mieszanek ;)

      1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kuminu, kolendry mielonej, kurkumy i 1/4 cynamonu?

      Usuń
    5. Tak, powinno być dobrze;)

      Usuń
    6. A jak uzywam dynii ze skórką to tyle samo? :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...