poniedziałek, 29 września 2014

Na jesień: chałka z jabłkami

Chałka z jabłkami

Apple challah, for English scroll down


Chałka gigant. Nie, nie przesadzam z tym gigantem, uwierzcie mi, myślałam, że nie zmieści mi się w piekarniku, kiedy spojrzałam na nią podczas pieczenia. Wyszła naprawdę ogromna. Ale oprócz swoich pokaźnych rozmiarów okazało się, że jest tak pyszna, co sprawiło, że wydawało nam się, że właściwie to jest za mała; ) Niestety nie jestem w stanie przesłać Wam zapachu, który niemiłosiernie kusił mnie podczas pieczenia tak mono, że ledwo, co wytrzymałam te paręnaście chwil, aby przynajmniej trochę ostudziła się po wyciągnięciu z pieca. Muszę przyznać, że to chyba najlepsza chałka jaką jadłam, utrzymuje długo świeżość, jest mięciutka, pulchna i jabłka... no właśnie to wspaniałe wypełnienie jest taką wisienką na torcie, która sprawia, że smaki dopełniają się najlepiej, jak potrafią. Zniknęła u mnie w domu bardzo szybko, a największą jej fanką była babcia, która już zapowiedziała, że na święta do makówek ona chcę taką chałkę, żadnej innej, tyle, że już bez jabłek. I jak tu odmówić babci?: )

Chałka z jabłkami
1 bardzo duża chałka

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych instant
- 2 jajka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 45 g cukru
- 1.5 łyżeczki woli

Drożdże wymieszać z wodą i 1 łyżką <15 g> cukru, odstawić na 5 minut aż zaczną tworzyć się bąbelki na powierzchni.
Mąkę przesiać z solą i pozostałym cukrem. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, jajka i wymieszać do połączenia. .Następnie dodać masło i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przenieść na blat i wyrabiać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta- ok 10 minut. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny- w tym czasie 2 razy uderzyć pięścią w ciasto, aby je odgazować. 

składniki na nadzienie:
- ok 800 g jabłek- użyłam słodkich, miękkich jabłek z domowego sadu
- 1 łyżka cukru
- 1.5 łyżeczki cynamonu

- jajko+ odrobina mleka

Podczas kiedy ciasto odpoczywa zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać cukier, cynamon i dobrze wymieszać.

Wyrośnięte ciasto zagnieść chwilę i podzielić na cztery części, każdą z nich rozwałkować na dosyć długi pasek, na środek dodać nadzienie jabłkowe i wszystko zlepić ze sobą, aby powstał wałek. Następnie zapleść chałkę tak, jak na zdjęciach, jeśli chcecie, aby tak wyglądała. 
Uformowaną chałkę odstawić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia na ok 30- 40 minut do wyrastania- powinna ładnie się napuszyć.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- termoobieg.
Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 35- 40 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić.
Smacznego!

Apple challah
1 big challah

ingredients for the dough
- 500 g all purpose flour
- 200 ml warm water
- 7 g active dry yeast
- 2 eggs
- 50 g melted and cooled butter
- 45 g sugar
- 1.5 teaspoons salt

Combine yeast with water and 1 tablespoon sugar, set aside for 5 minutes until bubbling.
Sift flour and combine with remaining sugar, add yeast, eggs and stir to combine ingredients. Add butter and stir again, then kenad dough until soft and elastic. Transfer the dough into the bowl, cover with a kitchen cloth and set aside to double size- about 1- 2 hours. While rising punch the dough two times to deflate it.

ingredients for the filling:
- about 800 g apples
- 1 tablespoon sugar
- 1.5 teaspoon cinnamon

- egg + a little bit of milk

Prepare the filling while rising the dough Peel the apples, cut into small cubes, add sugar and cinnamon and stir to combine.

When the dough has been risen, knead it for a while and divide into 4 parts. Each of pieces roll out into long stipes, add the filling in the center of stripes, stick together the edges to get a roller. Form challah as in the pictures and set aside on the baking sheet lined with parchment paper until puff- about 30- 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180.
Spread the combined egg with milk over the challah and take into the oven, bake approx. 35- 40 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
 







22 komentarze:

  1. Absolutnie fenomenalnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jaki extra kształt!:) nie widziałam takiej

    OdpowiedzUsuń
  3. chałka to był mój 1szy wypiek drożdżowy.. wychodzi mi za każdym razem.. :)
    Ale tak związanej jeszcze nie robiłam! :O
    Boooskoooo.. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jabłkami? Musi być genialna w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  5. o jejciu! ależ ona cudna! wieki nie jadłam...a Ty masz 'okropnie' ogromny talent i w kuchni i z aparatem w ręku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Świetnie, że pokazałaś na zdjęciach, jak ją upleść, teraz wszystko jest dla mnie jasne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamo! NIE WIERZĘ! Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie ci wyszła! I jeszcze te jabłuszka w środku, chcę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiadomo, babci się nie odmawia ;) Od dłuższego czasu mam ochotę upiec taką prawdziwą, domową chałkę, ale jakoś nie mogę się do tego zabrać. Twoja wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham chałkę! Wspaniale, że pokazałaś, jak ją wykonać :3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale rewelka pomysł z tymi jabłkami! Uwielbiam chałkę i pieczone jabłka także, więc jak dla mnie połączenie iście niebiańskie ;-) ps. ekstra sposób na złożenie, niezwykle efektownie wygląda taka buła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko. Musze wreszcie zabrać się za pieczenie chałki. Ciągle sobie obiecuję i nic! Lenia muszę przegonić i zakasać rękawy! Piękna wyszła i jeszcze te jabłka w środku to już rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za misterny wypiek, jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękne zdjęcia, fantatyczny pomysł i świetnie zilustrowane kolejne kroiki, nic tylko piec chałkę :-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Babci się nie odmawia :)
    Wygląda wspaniale, taka dorodna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fantastyczny pomysł na chałkę z nadzieniem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. wow ona jest niesamowita! cudownie Ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile należy dodać zwykłych drożdzy ?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałabym ok 30 g drożdży świeżych. Oczywiście ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba zrobić rozczyn- Drożdże pokruszyć, dodać ciepłą wodę, cukier i 2- 3 łyżki mąki, którą należy odjąć od ilości mąki podanej w przepisie. Wszystko wymieszać i odstawić na ok 15 minut, aż drożdże ruszą i zwiększą objętość: )
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...