czwartek, 18 września 2014

Najlepszy jabłecznik z lukrem!

Jabłecznik z lukrem na kruchym spodzie

The best apple mousse cake, for English scroll down


Przeróżnych jabłeczników na blogach mnóstwo. To jedno z tych ciast, które zawsze będzie lubiane przez większość z nas. Ja osobiście jabłecznik bardzo lubię, w różnych wersjach, z tartymi jabłkami, z musem, z kawałkami jabłek, z plasterkami, na kruchym spodzie, na biszkopcie... każdy jabłecznik jest dobry. Moi domownicy również lubują się w tym cieście, jednak oni mają już konkretne wymagania, co do niego- koniecznie na kruchym spodzie, koniecznie mus z paroma kawałkami jabłek i koniecznie, ale to bardzo koniecznie lukier na wierzchu ciasta. No dobra, pomyślałam, chyba jestem w stanie spełnić te wszystkie warunki. 
Jabłecznik wyszedł tak pyszny, że robiłam go już trzykrotnie, za każdym razem wychodził smaczny, jednak nasunęło mi się parę porad, które zdecydowanie poprawią jakość ciasta. 
Po pierwsze, nie dodajemy wody do jabłek podczas gotowania musu, ona tylko nam je rozrzedzi. 
Po drugie, dodajemy dwie CZUBATE łyżki mąki ziemniaczanej, tak, żeby mus naprawdę ładnie się zestalił.
Po trzecie, koniecznie bardzo dobrze nakłuwamy ciasto, aby nie za bardzo się wybrzuszyło i ciasto pozostało równe.
Mimo że to takie ciasto, które wszyscy znają warto o nim napisać, bo moja rodzina często prosi mnie o to, żebym upiekła coś... no właśnie- prostego, takiego, co wszyscy lubią. A jabłecznik zdecydowanie do takiej wypiekowej tradycji należy: )

Jabłecznik z lukrem na kruchym spodzie
forma 22x 33 cm

składniki na mus jabłkowy:*
- 2 kg jabłek
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1/ 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 goździki
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 40 g masła
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka i trochę podsmażyć na małym ogniu aż zmniejszą objętość, następnie dodać przyprawy i masło i smażyć do momentu aż prawie wszystkie jabłka się rozpadną. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, szybko wymieszać, pogotować paręnaście sekund i zdjąć z ognia, aby nie zrobiły się kluski.

* można użyć gotowego, domowego musu jabłkowego, na przykład takiego< mniej więcej wyjdą 2 słoiki po 500 ml>. Wtedy nie należy dodawać już przypraw, a wrzucić mus do garnka, podgrzać, dodać masło, żeby się roztopiło a następnie dodać mąkę ziemniaczaną. 

składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej luksusowej
- 160 g ocieplonego, ale nie miękkiego masła
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka bułki tartej

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg. Formę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i rozkruszyć w dłoniach do powstania kruszonki. Dodać jajka, mleko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3.
Na omączonym blacie rozwałkować 2/3 ciasta, wyłożyć nim dobrze formę, wyrównać i dobrze nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. W tym czasie 1/3 ciasta cienko rozwałkować na rozmiar blaszki.
Po 10 minutach wyjąć ciasto, wysypać na niego bułkę tartą a następnie wylać mus. Całość przykryć cienkim plackiem ciasta- najlepiej zrobić to przenosząc ciasto na blachę wałkiem. Ciasto delikatnie przygnieść do musu, całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 35 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie ostudzić, najlepiej przez całą noc.

składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2- 3 łyżki wody

Składniki na lukier dobrze wymieszać ze sobą, aby powstał płynny, ale nie za rzadki lukier.
Na schłodzone ciasto wylać lukier, wysmarować po całym wierzchu i odstawić do wyschnięcia, najlepiej do lodówki.
Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki i ostrożnie pokroić na kawałki.
Smacznego!

Apple mousse cake
22x 33 cm form

igredients for apple mousse:*
- 2 kg apples
- 50 g sugar
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 1 tablespoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 2 cloves
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 40 g butter
- 2 heaping tablespoons potato starch

Peel apples and cut into cubes. Add into the big pot and cook for few minutes over medium heat until reduce volume. Add spices, butter and fry until apple fall apart. At the end add potato strach and stir vigorously to not make lumps. Cook for another one minute and remove from the stove.

* you can use homemade apple mousse, (recipe here). You have to use about 1000 ml mousee. Add the mousse into the pot, cook for a while, add butter, let it melt and add potato starch.

ingredients for crust:
- 400 g all purpose flour
- 160 g softened butter
- 60 g sugar
- 2 eggs
- 2 teaspoons baking powder
- 3 tablespoons milk
- 1 tablespoon breadcrumbs

Preheat oven to 180 C. Butter the form and line with parchment paper.
Sift flour with baking powder and sugar, add butter and crush with fingers to crumple. Add eggs, milk and stir to combine then quickly form the dough into the ball shape. Divide into 2/3 and 1/3
Roll out the 2/3 dough and take into the form, even and prick with a fork. Take the form into the preheated oven and bake 10 minutes. Meanwhile roll out the 1/3 dough into a form shape.
Remove the dough from the oven sprinkle the bottom with the breadcrumbs and pour the apple filling. Cover with the rolled dough and slighlty press. Take into the oven and and bake another 35- 40 minutes. Remove from the oven and and set aside to cool completely, the best overnight.

ingredeints for icing:
- 150 g icing sugar
- 2- 3 tablespoons water

Combine all ingredients to gest liquid but dense icing. Top the cooled cake with icing and set aside to firm- the best in the fridge.
Enjoy! 






19 komentarzy:

  1. cudowna szarlotka i trochę podobna do mojej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, taki jabłecznik właśnie uwielbiam! *.*
    Świetne zdjęcia!
    Bardzo ładnie się prezentuje Twój jabłecznik

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ukochane jesienne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany! tak! kocham jabłeczniki! to moja top lista deserów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, śliczny ten jabłecznik:) Ja zgadzam się z Twoimi domownikami - koniecznie kruchy spód i kawałki jabłek w musie. Zawsze dodaję do jabłek,cynamon, ciekawe, że dodałaś inne przyprawy. A radę z mąką ziemniaczaną zapamiętam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłeczniki (tak jak serniki) nigdy się nie nudzą i zawsze smakują wybornie... A w takiej wersji z lukrem jeszcze bardziej wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka idealna kostka jabłkowa, do tego ten lukier. Tak idealnie idą w parze :D

    OdpowiedzUsuń
  8. To chyba najapetyczniejszy jabłecznik jaki miałam okazję widzieć *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Twój jabłecznik mnie zachwycił! wygląda tak perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały jabłecznik ten lukier najlepszy :) Mniam
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki klasyczny klasyk :) A taki zawsze się spisuje i najlepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki piękny! Lubię taką klasykę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudownie wygląda i na pewno ją wypróbuję :) pozdrawiam slodkie-rewolucje.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jabłecznik pierwszorzędny, bardzo smakuje mnie i moim bliskim. Od czasu do czasu uwielbiam również zajrzeć do książki kucharskiej mojej babci, bo wiem że moge tam znaleźć równie godne polecenia przepisy. Polecam właśnie jeden z nich.

    Składniki
    50 dag mąki
    kostka (25 dag)masła lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    15 dag cukru pudru
    2-4 łyżki gęstej śmietany
    1 słój jabłek prażonych Pińczów
    łyżka bułki tartej
    cukier puder do posypania ciasta

    Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem .Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przepis i cieszę się, że ciasto smakowało!: ))
      Pozdrawiam; )

      Usuń
  15. Wprawdzie nie przepadam za jabłecznikami, ale ten wygląda tak obłędnie że chyba kiedyś pokuszę się o zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój ulubiony jabłecznik, dziękuję za ten przepis. Czas do niego wrócić... :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...