Chleb dyniowy na zakwasie
Sourdough pumpkin bread, for English scroll down
Smak tego chleba trochę mnie zaskoczył. Oczywiście po pierwszych zachwytach nad kolorem, który uzyskałam dzięki dodaniu do chleba bardzo pomarańczowego puree, przyszedł czas na konsumpcje. Miąższ typowy dla chleba zakwasowego, wilgotny z przyjemnym chrupiącym akcentem. Smak delikatny i charakterystyczny. Zdecydowanie chleb na jesień: )
Chleb dyniowy na zakwasie
keksówka o dł. 30 cm
składniki na zaczyn:
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 125 g mąki pszennej chlebowej
- 125 g mąki żytniej jasnej, typ 720
- 250 g wody.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc.
składniki na chleb:
- 150 g puree z dyni, gęstego
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki żytniej jasnej, typ 720
- 150 g wody
- 1.5 łyżeczki soli
- 70 g pestek z dyni
- cały zaczyn
- otręby żytnie i olej do formy
Pestki z dyni podprażyć na złoto na suchej patelni.
Do wyrośniętego zaczynu dodać puree dyniowe i wodę. Wymieszać dokładnie do uzyskania gęstej, lejącej się masy. Dodać mąkę pszenną, sól i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę żytnią, pestki z dyni i wymieszać, ale tylko do połączenia, zostawić na 15 minut przykryte ściereczką.
Po tym czasie formę wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, przykryć ściereczką i odstawi do wyrośnięcia na mniej więcej 1. 5 godziny- ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni, chleb wyjąć z formy i dopiekać jeszcze 15 minut bez formy.
Gotowy chleb wyjąć i całkowicie ostudzić. Warto poczekać z jego konsumpcją do następnego dnia.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Sourdough pumpkin bread
30 cm loaf pan
ingredients for leaven:
- 50 g active sourdough rye starter
- 125 g bread flour
- 125 g light rye flour
- 250 g water
Combine all ingredients in a bowl and set aside overnight.
ingredients for bread:
- 150 g pumpkin puree
- 100 g bread flour
- 250 g light rye flour
- 150 g water
- 1.5 teaspoon salt
- 70 g pumpkin seeds
- whole leaven
Brown pumpkin seeds on a frying pan until gold and set aside.
In a bowl combine leaven, pumpkin puree and water. Add bread flour, salt and stir well. Next add rye flour, pumpkin seeds and stir to combine, set aside for 15 minutes.
Meanwhile oil a loaf pan and sprinkle with rye brans. Transfer the dough into the prepared loaf, even with a wet spoon, cover with a plastic foil and set aside for approx1.5- 2 hours- the dough should rise almost to the sides of the loaf.
Meanwhile preheat oven to 230 C.
Place risen bread into the preheated oven and bake 20 minutes. Next reduce temperature to 210 C, take the bread out from the form and bake another 15- 20 minutes.
Take out the bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making hommade bread you can find here.
Enjoy!
Sourdough pumpkin bread
30 cm loaf pan
ingredients for leaven:
- 50 g active sourdough rye starter
- 125 g bread flour
- 125 g light rye flour
- 250 g water
Combine all ingredients in a bowl and set aside overnight.
ingredients for bread:
- 150 g pumpkin puree
- 100 g bread flour
- 250 g light rye flour
- 150 g water
- 1.5 teaspoon salt
- 70 g pumpkin seeds
- whole leaven
Brown pumpkin seeds on a frying pan until gold and set aside.
In a bowl combine leaven, pumpkin puree and water. Add bread flour, salt and stir well. Next add rye flour, pumpkin seeds and stir to combine, set aside for 15 minutes.
Meanwhile oil a loaf pan and sprinkle with rye brans. Transfer the dough into the prepared loaf, even with a wet spoon, cover with a plastic foil and set aside for approx1.5- 2 hours- the dough should rise almost to the sides of the loaf.
Meanwhile preheat oven to 230 C.
Place risen bread into the preheated oven and bake 20 minutes. Next reduce temperature to 210 C, take the bread out from the form and bake another 15- 20 minutes.
Take out the bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making hommade bread you can find here.
Enjoy!
źródło przepisu: klik klik
Wspaniale wyglada :)
OdpowiedzUsuńo matko! kolor uwodzi!
OdpowiedzUsuńDynia w chlebie!? Istne cudo <3
OdpowiedzUsuńmnie już zaskakuje on jak tak piszesz, od razu zachęcasz by spróbować! aż żałuję, że nie mam zakwasu, od razu bym piekła :)
OdpowiedzUsuńo wow.. jesteś moim mistrzem! <3
OdpowiedzUsuńSzacuneczek! taki chlebuś domowy dla mnie wciąż istnieje w sferze marzeń...
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCzyli jesień puka do drzwi...
OdpowiedzUsuńŁadny! :D
Ale zazdroszczę Ci tego chlebka - aż widać na zdjęciu jego chrupiącą skórkę:)
OdpowiedzUsuńPiękny. Spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniały, jak Twoje wszystkie chleby :-)
OdpowiedzUsuńTak pięknie go opisałaś, że nabrałam ochoty na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor, chlebek wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek ;) Moje dyniowe już pachną w piekarniku !
OdpowiedzUsuńMega chlebek, przepyszny ❤
OdpowiedzUsuń