piątek, 19 września 2014

Chleb pszenny za zakwasie z karmelizowanym porem i ziarnami

Chleb pszenny z karmelizowanym porem, słonecznikiem i pestkami dyni na zakwasie

Sourdough bread with caramelized leek, sunflower seeds and pumpkin seeds, for English scroll down


Mój kolejny chlebowy faworyt. Jak tylko zobaczyłam na niego przepis, wiedziałam, ze go upiekę i nie żałuję czasu, jaki mu poświęciłam. Chleb jest po prostu cudowny. Przede wszystkim wychodzi bardzo duży, poza tym zapach tego chleba jest niesamowity. Karmelizowany por nadał mu tyle smaku, że ciężko się oderwać od zjedzenia kolejnej kromki, najlepiej z masłem lub kremowym serkiem. Jestem tym chlebem naprawdę zachwycona i na pewno będę go robić nieraz, bo do takiego smaku naprawdę warto wracać.

Chleb pszenny z karmelizowanym porem, słonecznikiem i pestkami z dyni na zakwasie
1 duży bochenek

składniki na zaczyn:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
- 170 g mąki pszennej chlebowej
- 100 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i odstawić na 12 godzin. Zaczyn jest gotowy, kiedy łyżeczka zakwasu pływa po powierzchni szklanki wypełnionej wodą. 

składniki na chleb:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 por
- 1.5 łyżeczki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 50 g słonecznika
- 50 g pestek z dyni
- cały zaczyn

Do zaczynu dodaj wodę i obydwie mąki, wymieszaj wszystko dobrze i odstaw przykryte ściereczką na 30 minut. 
W międzyczasie przygotować pora. Por dokładnie umyć i pokroić na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z 1- 2 łyżkami oliwy wrzucić pora i smażyć do momentu, aż por zmięknie i zdecydowanie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać miód i ocet balsamiczny, wymieszać i smażyć do czasu, kiedy płyn odparuje a por pokryje się ciemną glazurą- wystarczy chwila.
Słonecznik i pestki z dyni podprażyć na złoto na suchej patelni, następnie ostudzić. Do pestek dodać pora, wymieszać.
Do ciasta dodać sól i przygotowane dodatki, wymieszać dokładnie a następnie wyrabiać ciasto, aż będzie zwarte, jędrne i nie będzie przylepiać się do stołu. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do miski na 2 godziny, składając je w tym czasie dwukrotnie- po 45 i 90 minutach.
Wyrośnięte ciasto uformować w bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania wysypanego mąką złączeniem do góry na ok godzinę w ciepłe miejsce= chleb ma wyraźnie urosnąć.
W międzyczasie nastawić piekarnik razem z blachą do pieczenia na 230 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb przełożyć złączeniem do dołu na blachę do pieczenia, naciąć, piekarnik spryskać wodą i wsadzić chleb do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, gdyby za bardzo się przyrumienił należy przykryć go folią aluminiową i tak dopiekać do końca czasu.
Gotowy bochenek wystudzić całkowicie na kratce.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough bread with caramelized leek, sunflower seeds and pumpkin seeds
1 big loaf

ingredients for leaven:
- 1 tablespoon active sourdough rye starter
- 170 g bread blour
- 100 ml water

Combine all ingredients in a bowl, cover with a plastic foil and set aside overnight.

ingredients for bread:
- 400 g bread flour
- 100 g whole wheat flour
- 250 ml water
- 2 teaspoons salt
- 1 leek
- 1.5 teaspoon runny honey
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 50 g sunflower seeds
- 50 g pumpkin seeds
- whole leaven

Combine leaven with water and flours, then set aside for 30 minutes.
Meanwhile prepare leek. Wash the leek and cut into thin slices. Heat a frying pan with 1- 2 tabelspoons olive oil and add leek, fry until tender and reduce the leek's voolume. Add honey and balsamic vinegar, for 2- 3 minutes, then take out from the stove and set aside.
In another frying pan brown seeds, add leek and stir to combine.
Add salt and leek into the dough, stir to combine, then knead- the dough should be smooth and elastic. Take into the bowl and set aside for 2 hours, folding 2 times, after 45 and 90 minutes.
Form the bread shape and take into the floured bread basket smooth side down for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 230 C.
Take the dough into a baking sheet, sprinkle the oven with a water and put the dough into the preheated oven and bake for approx. 40 minutes until golden brown. If bread has been brown too much just take the aluminium foil on the top of the bread.
Remove the bread from the oven and set aside to ocool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!


źródło przepisu z moimi zmianami: klik klik

15 komentarzy:

  1. Wow, chleb prezentuje się niesamowicie. I jeszcze ten pień! (zazdroszczę Ci go)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo oddałabym żeby zjeść teraz taką "kromę"! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łal! ale wyczarowałaś chlebek! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały chlebek! Napatrzeć się nie mogę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie da się takiego kupić w sklepie *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę patrzeć za długo na te twoje chleby, bo aż ślinka cieknie na sam widok! od razu chwyciłabym pajdę i zjadła, jeszcze taki cieplutki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne są te twoje zdjecia posiłków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja już u siebie czuję jak on pięknie pachnie! :) Zamawiam choć piętkę z niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po takim zachwalaniu, aż grzechem byłoby niezrobienie tego chleba :) Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o kurka... połączenie smaków, jakbyś tworzyła kanapkę :D Ale dla mnie bomba, ja kocham wszystkie Twoje chleby!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale Ci zazdroszczę! Też chcę taki chleb umieć piec!

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm koniecznie muszę wypróbować...musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękny :) Dawaj ze dwie kromki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...