Gnocchi z ricotty z figami, szynką szwarcwaldzką i roszponką
Ricotta gnocchi with figs, lamb's lettuce and Black Forest ham, for English scroll down
Figi to takie owoce, które nie tylko pyszne są solo lub w towarzystwie słodkości, ale też świetnie pasują do dań wytrawnych, dlatego postanowiłam je najpierw wykorzystać własnie w takim celu. Choć najpierw miało być na słodko, jednak jadąc do domu zjadłam połowę fig przeznaczonych do przepisu i musiałam się jakoś uratować, mając dwie pozostałe figi, ponieważ reszta już koniecznie była zarezerwowana na coś śłodkiego. I teraz był problem, bo co zrobić z dwoma figami? Przypomniało mi się jednak, że mam w domu ricottę i od razu pomyślałam o gnocchi. I przyznam szczerze, że nawet nie wiem, czy chcę próbować klasycznej,ziemniaczanej wersji, bo ta z ricotty jest po prostu pyszna. Szybka burza mózgów sprawiła, że wymyśliłam to, co własnie widzicie na talerzu. I wiecie co? To, że zjadłam te figi w drodze do domu to była bardzo dobra decyzja; )
Gnocchi z ricotty z figami, szynką szwarcwaldzką i roszponką
2 porcje
składniki na gnocchi:
- 250 g ricotty
- 150 g mąki pszennej+ do podsypywania
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Jajko rozkłócić, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać dokładnie, następnie zagnieść ciasto- będzie dosyć klejące. Na omączonym blacie pozagniatać ciasto, następnie podzielić na 3 części i każdą z nich zrolować na wałek grubości ok 2 cm. Tępym przedmiotem odcinać kluseczki, jak przy leniwych, na każdej z nich odbić widelec, aby powstał wzorek.
Do gotującej i osolonej wody wrzucić gnocchi i gotować 1- 2 minuty od ponownego zawrzenia wody.
W międzyczasie przygotować resztę składników.
pozostałe składniki:
- 2 spore figi
- 2 garście roszponki
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- garść migdałów
- kawałek sera feta
Figi pokroić na 8 części każdą. Migdały podprażyć na złoto na suchej patelni. Szynkę podrzeć na kawałki, następnie wrzucić na rozgrzaną i suchą patelnie, smażyć do momentu aż stanie się rumiana, zdjąć z ognia i odstawić. Na patelnię, na której smażyła się szynka wrzucić figi i smażyć po kilkanaście sekund z każdej strony, aż figi będą ciepłe.
Na talerz wyłożyć roszponkę, następnie dodać ugotowane gnocchi, figi i szynkę. Obsypać migdałami i rozkurzoną fetą, podawać
Smacznego!
Ricotta gnocchi with figs, lamb's lettuce and Black Forest ham
2 portions
ingredients for gnocchi
- 250 g ricotta
- 150 g all purpose flour+ to flour the surface
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt
In a bowl lightly beat the egg and add remaining ingredients. Knead to get a dough- it's sticky and thats okay. Take the dough onto a well floured surface, divide into 3 parts and roll out each of those into a roller, than cut crosswide to get small gnocchi. Bring water to a boil with pinch of salt. Add gnocchi and cook 1- 2 minutes after gnocchi has floated to the top. Next drain and take into the plate.
Meanwhile prepapre remaining ingredients.
remaining ingredients:
- 2 big figs
- 2 handful of lamb's lettuce
- 4 slices Black Forest ham
- handful of almonds, chopped
- piece of feta cheese
Cut figs into eights. Take the almonds in the frying pan and brown until golden, remove from the stove and transfer onto a plate. Add figs on the same frying pan and fry few seconds until warm.
Add lamb's lettuce onto the plates, add gnocchi, figs and ham. Sprinkle with almonds and feta, serve.
Enjoy!
Ricotta gnocchi with figs, lamb's lettuce and Black Forest ham
2 portions
ingredients for gnocchi
- 250 g ricotta
- 150 g all purpose flour+ to flour the surface
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt
In a bowl lightly beat the egg and add remaining ingredients. Knead to get a dough- it's sticky and thats okay. Take the dough onto a well floured surface, divide into 3 parts and roll out each of those into a roller, than cut crosswide to get small gnocchi. Bring water to a boil with pinch of salt. Add gnocchi and cook 1- 2 minutes after gnocchi has floated to the top. Next drain and take into the plate.
Meanwhile prepapre remaining ingredients.
remaining ingredients:
- 2 big figs
- 2 handful of lamb's lettuce
- 4 slices Black Forest ham
- handful of almonds, chopped
- piece of feta cheese
Cut figs into eights. Take the almonds in the frying pan and brown until golden, remove from the stove and transfer onto a plate. Add figs on the same frying pan and fry few seconds until warm.
Add lamb's lettuce onto the plates, add gnocchi, figs and ham. Sprinkle with almonds and feta, serve.
Enjoy!
rozbroiłaś mnie tym przepisem :) chce spróbować
OdpowiedzUsuńNidy nie próbowałam robić sama gnocchi, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńodkładam szynkę i mogę zajadać! piękne zdjęcia, piękna potrawa i figi są piękne...i smaczne :)
OdpowiedzUsuńFigi pasują tu jak ulał <3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, dla mnie bardzo inspirujący:) Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam figi na wytrawnie - u mnie była sałatka z figami, sałatą, boczkiem i sosem serowym - wyszło pycha i odtąd wpadłam w figową miłość:)
OdpowiedzUsuńAleż smacznie namieszałaś na tym talerzu :) chcę spróbować!
OdpowiedzUsuńchciałabym raz u ciebie zjeść obiad.. o matko... <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńTez u mnie dziś figi, ale leniwie z camembertem i winem :)
OdpowiedzUsuńZawsze twierdziłam, że figi to jedne z najbardziej zmysłowych owoców. I danie przez nie bardzo zmysłowo się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWow, znakomite danie! *.*
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie! :)
Świetny pomysł!
zjadłąbym te Twoje zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, gnocchi z ricotty są pyszniaste.
OdpowiedzUsuńnajapetyczniej podane gnocchi, jakie kiedykolwiek widziałam ;)
OdpowiedzUsuńpyszne włoskie kopytka i to jeszcze z takimi dodatkami? istne mistrzostwo (:
OdpowiedzUsuńale śliczne te gnocchi Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńcałość prezentuje się przepysznie!
Piękne danie! :)
OdpowiedzUsuńO rany, cóż za połączenie! Genialny pomysł, a jakie zdjęcia! Ostatnie zdecydowanie wymiata ;-)!
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda, co za połączenie! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń