Placuszki z sosem dyniowym
Pumpkin roll pancakes, for English scroll down
Dyniowelove. Mogę to powtarzać w nieskończoność, bo jeśli chodzi o dynię to jestem totalnie dyniożerna. Uwielbiam wszystko, co wiąże się z tym owoco- warzywem. Nie chcę popadać w dyniową obsesję, ale muszę przyznać, że, kiedy widzę dynię w sklepie mam ochotę ją kupić, pomimo że w domu mam jeszcze słoik dyniowego puree i należałoby go wykorzystać. Lubię ją tak bardzo za jej uniwersalność, za to, że można z niej zrobi właściwie wszystko- smakuje i na słodko i na wytrawnie. Nikogo nie dziwią już dżemy z dynią, hummus z dynią, makaron z dynią, ciasto z dynią, ciasteczka z dynią, curry z dynią.... Ja osobiście absolutnie nie narzekam, a jedynie poklaskuje za każdym razem, kiedy ktoś wrzuci jakiś dyniowy przepis.
To już chyba zahacza o dynioholizm.
A placuszki? Są pyszne, koniec.
Placuszki z sosem dyniowym
ok 8 placków
składniki na placki:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka przyprawy dyniowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na sos:
- ok 200 g dyniowego puree
- 1/2 łyżeczki przyprawy dyniowej
- 2 łyżeczki miodu
Składniki na sos wymieszać dokładnie, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i odstawić.
Mleko połączyć z octem i odstawić na 5 minut.
Suche składniki połączyć w misce. Do "kwaśnego" mleka dodać jajko i wymieszać do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia, nie mieszać długo.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, nakładać 1- 2 łyżki masy, następnie wyciskać na nią sos, robiąc kształt ślimaka. Kiedy placki się zrumienią przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
Gotowe placki podawać z ulubionymi składnikami i, jeśli zostanie, sosem dyniowym.
Smacznego!
Pumpkin roll pancakes
about 8 pancakes
ingredients for pancakes:
- 80 g all purpose flour
- 80 g whole wheat flour
- 1 teaspoon pumpkin spice
- 2 teaspoon light brown sugar
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1 egg
- 200 ml milk
- 1 teaspoon white vine vinegar
ingredients for sauce:
- about 200 g pumpkin puree
- 1/2 teaspoon pumpkin spice
- 2 teaspoon runny honey
Combine all sauce ingredients and transfer into a pastry bag, fitted with round tip. Set aside for later.
Combine milk and vinegar and set aside for 5 minutes.
In a bowl combine all dry ingredients, then add into the milk. Add egg and mix until just combined.
Heat a little piece of butter on a frying pan over medium heat, then add 1- 2 tablespoon batter into the pan. Pipe sauce over the pancake, making a nice spiral. Fry pancakes until golden brown on each side. Serve with remaining pumpkin sauce.
Enjoy!
Pumpkin roll pancakes
about 8 pancakes
ingredients for pancakes:
- 80 g all purpose flour
- 80 g whole wheat flour
- 1 teaspoon pumpkin spice
- 2 teaspoon light brown sugar
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1 egg
- 200 ml milk
- 1 teaspoon white vine vinegar
ingredients for sauce:
- about 200 g pumpkin puree
- 1/2 teaspoon pumpkin spice
- 2 teaspoon runny honey
Combine all sauce ingredients and transfer into a pastry bag, fitted with round tip. Set aside for later.
Combine milk and vinegar and set aside for 5 minutes.
In a bowl combine all dry ingredients, then add into the milk. Add egg and mix until just combined.
Heat a little piece of butter on a frying pan over medium heat, then add 1- 2 tablespoon batter into the pan. Pipe sauce over the pancake, making a nice spiral. Fry pancakes until golden brown on each side. Serve with remaining pumpkin sauce.
Enjoy!
przybij piątkę za dyniożernosć :D uwielbiam <3 i zakochałam się w twoich placuszkach :) od razu zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie placuszki, są idealnie w moim guście *.*
OdpowiedzUsuńZ taką dyniową przyprawą się jeszcze nie spotkałam, wyglądają super owe placuszki
OdpowiedzUsuńAle mega pomysł z tym ślimakiem :D
OdpowiedzUsuńFajnie!
Jak fajnie to wymyśliłaś, podobają mi się! I jestem pewna, że by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe placuszki:) zarażasz tą miłością do dyni !!!
OdpowiedzUsuńmniam! jak zwykle wyczarowałaś coś cudownego!
OdpowiedzUsuńja ci powiem, że ja z nią nie kombinuje.. chyba bardzo źle na tym wychodzę!
OdpowiedzUsuńTe zawijaski wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie pysznie!! ;))
OdpowiedzUsuńJakie ładne placuszki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko! Mmmmmm! Jesienne smaki. A cynamon... kocham!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z takim ślimakiem :) Na śniadanie porywam przepis!
OdpowiedzUsuńPrzyprawa dyniowa bardzo mnie zainteresowała,a co w niej jest najbardziej interesujące,to fakt,że nie zawiera dyni:)))a te zakrętasy dyniowe są mega fajne:)
OdpowiedzUsuńwydrapałam monitor do nich:)
OdpowiedzUsuńWow, super pomysł! Te ślimaczki są śliczne:)
OdpowiedzUsuńFajowe i bardzo atrakcyjne wizualnie :-)
OdpowiedzUsuńdyniowy obłęd :)
OdpowiedzUsuńŚliczne placuszki, boski pomysł :)
OdpowiedzUsuń