niedziela, 17 sierpnia 2014

Najlepszy mus jabłkowy na szarlotkę i na zimę!

Mus jabłkowy

Applesauce- Apple mousse- for English scroll down


Kiedy dostaje się 8 kilogramów jabłek w prezencie to trzeba pomyśleć, co z nich zrobić, nie mogą się przecież zmarnować. Nie musiałam długo się zastanawiać, co zrobić z większości, bo było to dla mnie oczywiste. Skoro jabłka to mus, skoro mus to pyszna szarlotka w zimę jak się patrzy. Niestety trochę się obawiam, że do zimy to ten mus może nie wytrzymać, już zniknęły dwa słoiki, a mamy dopiero sierpień; D

Mus jabłkowy
5 słoików po 500 ml

składniki:
- 5 kg jabłek- u mnie w większości papierówki
- 150- 200 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- chlust wody

Jabłka obrać i pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych, Następnie do garnka wsypać pokrojone jabłka i wodę, poddusić lekko. Dodać cukier, wszystkie przyprawy i smażyć na małym ogniu dopóki prawie wszystkie jabłka się rozpadną. Gorący mus przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować 15- 20 minut od zagotowania wody. 
Więcej na temat przygotowywania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Applesauce- apple mousse
five 500 ml jars

ingredients:
- 5 kg apples
- 150- 200 g sugar
- 3 teaspoons cinnamon
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon ground cardamon
- 1/4 cup water

Peel apples and cut into cubes. Add water and apples into a big pot and cook for 10- 15 minutes over medium heat. Add sugar, all spieces and cook over low heat until almos all apples has crushed. Transfer apples into the prepared jars and pasteurize 15- 20 minutes after the water has boiled.
More informations about making homemade preserves you can find here.
Enjoy!






6 komentarzy:

  1. Idealny mus na zimę, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ej, ja nie wiem co się z Tobą dzieje, ale te zdjęcia zaczynają być coraz lepsze! :p

    OdpowiedzUsuń
  3. mus jabłkowy - zapisany stale na karteczce z tytułem "Zrobić na zimę" ;) czas w końcu się za niego zabrać i coś czuję, że znalazłam idealny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. 8 kg jabłek to strasznie dużo roboty, ale warte są tej przyjemności zamkniętej w słoikach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zapas na zimę :) Przetwory z jabłek jeszcze przede mną!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...