Mus jabłkowy
Applesauce- Apple mousse- for English scroll down
Kiedy dostaje się 8 kilogramów jabłek w prezencie to trzeba pomyśleć, co z nich zrobić, nie mogą się przecież zmarnować. Nie musiałam długo się zastanawiać, co zrobić z większości, bo było to dla mnie oczywiste. Skoro jabłka to mus, skoro mus to pyszna szarlotka w zimę jak się patrzy. Niestety trochę się obawiam, że do zimy to ten mus może nie wytrzymać, już zniknęły dwa słoiki, a mamy dopiero sierpień; D
Mus jabłkowy
5 słoików po 500 ml
składniki:
- 5 kg jabłek- u mnie w większości papierówki
- 150- 200 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- chlust wody
Jabłka obrać i pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych, Następnie do garnka wsypać pokrojone jabłka i wodę, poddusić lekko. Dodać cukier, wszystkie przyprawy i smażyć na małym ogniu dopóki prawie wszystkie jabłka się rozpadną. Gorący mus przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików i pasteryzować 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowywania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Applesauce- apple mousse
five 500 ml jars
ingredients:
- 5 kg apples
- 150- 200 g sugar
- 3 teaspoons cinnamon
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon ground cardamon
- 1/4 cup water
Peel apples and cut into cubes. Add water and apples into a big pot and cook for 10- 15 minutes over medium heat. Add sugar, all spieces and cook over low heat until almos all apples has crushed. Transfer apples into the prepared jars and pasteurize 15- 20 minutes after the water has boiled.
More informations about making homemade preserves you can find here.
Enjoy!
Applesauce- apple mousse
five 500 ml jars
ingredients:
- 5 kg apples
- 150- 200 g sugar
- 3 teaspoons cinnamon
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon ground cardamon
- 1/4 cup water
Peel apples and cut into cubes. Add water and apples into a big pot and cook for 10- 15 minutes over medium heat. Add sugar, all spieces and cook over low heat until almos all apples has crushed. Transfer apples into the prepared jars and pasteurize 15- 20 minutes after the water has boiled.
More informations about making homemade preserves you can find here.
Enjoy!
Idealny mus na zimę, mniam! :)
OdpowiedzUsuńEj, ja nie wiem co się z Tobą dzieje, ale te zdjęcia zaczynają być coraz lepsze! :p
OdpowiedzUsuńmus jabłkowy - zapisany stale na karteczce z tytułem "Zrobić na zimę" ;) czas w końcu się za niego zabrać i coś czuję, że znalazłam idealny przepis ;)
OdpowiedzUsuń8 kg jabłek to strasznie dużo roboty, ale warte są tej przyjemności zamkniętej w słoikach :-)
OdpowiedzUsuńZimą będzie jak znalazł :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper zapas na zimę :) Przetwory z jabłek jeszcze przede mną!
OdpowiedzUsuń