Ricotta hotcakes z jagodami
Blueberry ricotta hot cakes, for English scroll down
Zgadzam się opinią wszystkich tych, który uważają te placuszki za najdelikatniejsze. Ich struktura jest niesamowicie puszysta, chmurkowa i rozpływająca się w ustach. Są jednymi z najlepszych placków, jakie jadłam, choć moje uwielbienie do ich wszystkich jest tak duże, że może lepiej nie faworyzować, ponieważ placuszki smakują mi właściwie zawsze; )
Dodałam do nich jagody, bo skoro mamy lato i owoce dostępne są na każdym kroku, żal byłoby je pominąć.
Przepis pochodzi od niezawodnej Nigelli Lawson.
Ricotta hotcakes z jagodami
10- 12 placuszków
składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 250 g ricotty
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- spora garść jagód
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć.
Żółtka oddzielić od białek. Do osobnej miski wrzucić ricottę, żółtka, olej i cukier, wymieszać do powstania jednolitej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodać najpierw suche składniki i wymieszać, następnie delikatnie wmieszać pianę z białek, tak, aby połączyła się z całością, ale nie straciła puszystej struktury.
Placuszkowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Od razu posypać placuszki jagodami, smażyć z obydwu stron do zarumienienia- trwa to dosyć krótko.
Smacznego!
Blueberry ricotta hotcakes
10- 12 hotcakes
ingredients:
- 100 g all purpose flour
- 250 g ricotta cheese
- 2 eggs
- 1 teaspoon baking powder
- 2 teaspoons oil
- 1 tablespoon sugar
- pinch of salt
- big handful of blueberries
Sift flour and baking powder in the bowl and set aside.
Separate yolks and whites. Combine ricotta, yolks, oil and sugar in the bowl and set aside. Beat whites with salt until stiff peaks. Add dry igredients into the cheese mixture and stir to combine, then gradually add egg foam and stir in the batter very carefully to not destrony the foam.
Heat a frying pan with a pinch of oil and add 1- 2 tablespoons batter on 1 hotcake. Pour the blueberries over the batter and fry until golden on each side.
Enjoy!
Blueberry ricotta hotcakes
10- 12 hotcakes
ingredients:
- 100 g all purpose flour
- 250 g ricotta cheese
- 2 eggs
- 1 teaspoon baking powder
- 2 teaspoons oil
- 1 tablespoon sugar
- pinch of salt
- big handful of blueberries
Sift flour and baking powder in the bowl and set aside.
Separate yolks and whites. Combine ricotta, yolks, oil and sugar in the bowl and set aside. Beat whites with salt until stiff peaks. Add dry igredients into the cheese mixture and stir to combine, then gradually add egg foam and stir in the batter very carefully to not destrony the foam.
Heat a frying pan with a pinch of oil and add 1- 2 tablespoons batter on 1 hotcake. Pour the blueberries over the batter and fry until golden on each side.
Enjoy!
placki z jagodami to śniadaniowe musteat w wakacje! :D
OdpowiedzUsuńprzyznam sama, ze trudno wybrać, które z placuszków są najlepsze! ale te szczerze kocham, właśnie za ich delikatność :) a Ciebie uwielbiam za te zdjęcia i piękne dania, są świetne - jak zawsze zresztą :D
OdpowiedzUsuńPuszyste, pięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudne:-)!
OdpowiedzUsuńŚliczności!♥
OdpowiedzUsuńWspaniałe! uwielbiam takie placuchy ;-)
OdpowiedzUsuńpiękna piramidka :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Choć ja chyba wolę klasyczne, maślankowe :)
OdpowiedzUsuńo mamciu, jak ty kusisz tymi placuszkami.... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie nakrapiane placuszki :)
OdpowiedzUsuńO matko jak one pięknie wyglądają!!!! muszę pokazać Julce bo ona teraz szaleje z wszystkimi tego typu przepisami :)
OdpowiedzUsuńmmmm... wygląda hiperapetycznie! PYCHA!
OdpowiedzUsuńWow, idealne pankejki! ; )
OdpowiedzUsuńPrezentują się znakomicie! *.*
Świetne zdjęcia!
Cudowne! Robisz fantastyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń