Dżem brzoskwiniowy z granatem
Peach jam with pomegranate, for English scroll down
Kolejne przetwory trafiają do mojej małej spiżarni. Uwielbiam patrzeć, jak te dwie, całkowicie prywatne, moje półki zapełniają się smakami lata. I choć nie skończyłam jeszcze przetworowania< koniecznie muszę zrobić powidła i czekośliwkę!> to w tym roku słoiczków jest więcej niż poprzednio. To chyba dlatego, że wpadłam w jakiś wir chowania wszystkiego, co się da w słoiki, choć nie robię ich bardzo dużo- po ok 4 słoiki z każdego rodzaju< no dobra powideł, lecza i musu jabłkowo dyniowego jest więcej; D>. Ale za to, ile pyszności będę miała w zimę, kiedy tak trudno o dobre owoce i warzywa: ) Róbcie przetwory, bo to nasz skarb na zimę!: )
Do dżemu dodałam granat, z ciekawości, jak będzie smakować i opłaciło się. Te małe rubinowe klejnoty spisały się świetnie; )
Dżem brzoskwiniowy z granatem
ok 4 słoików
składniki:
- 2 kg dojrzałych brzoskwiń
- 200 g lub do smaku cukru
- 1 duży granat
Brzoskwinie przepołowić na pół, wyjąć pestki i pokroić w kostkę- nie obierać. Z granatu wyskrobać pestki i odstawić.
Do dużego garnka wsypać owoce i zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na wolnym ogniu do czasu, kiedy owoce się rozpadną i dżem wyraźnie zgęstnieje- ok 2- 3 godzin. Pod koniec smażenia dodać pestki granatu, zamieszać i wyłączyć ogień.
Do przygotowanych wcześniej słoików przełożyć dżem i pasteryzować ok 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Peach jam with pomegranate
4 jars
ingredients:
- 2 kg ripe peaches
- 200 g or more sugar
- 1 big pomegranate
Pit the peaches and cut into smaller pieces. Remove seeds from pomegranate and set aside for later. Add fruits and sugar into a big pot and cook over low heat until thickened- about 2- 3 hours stirring occasionally. At the end of the cooking add pomegranate seeds, stir to combine and turn off the heat.
Do dżemu dodałam granat, z ciekawości, jak będzie smakować i opłaciło się. Te małe rubinowe klejnoty spisały się świetnie; )
Dżem brzoskwiniowy z granatem
ok 4 słoików
składniki:
- 2 kg dojrzałych brzoskwiń
- 200 g lub do smaku cukru
- 1 duży granat
Brzoskwinie przepołowić na pół, wyjąć pestki i pokroić w kostkę- nie obierać. Z granatu wyskrobać pestki i odstawić.
Do dużego garnka wsypać owoce i zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na wolnym ogniu do czasu, kiedy owoce się rozpadną i dżem wyraźnie zgęstnieje- ok 2- 3 godzin. Pod koniec smażenia dodać pestki granatu, zamieszać i wyłączyć ogień.
Do przygotowanych wcześniej słoików przełożyć dżem i pasteryzować ok 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Peach jam with pomegranate
4 jars
ingredients:
- 2 kg ripe peaches
- 200 g or more sugar
- 1 big pomegranate
Pit the peaches and cut into smaller pieces. Remove seeds from pomegranate and set aside for later. Add fruits and sugar into a big pot and cook over low heat until thickened- about 2- 3 hours stirring occasionally. At the end of the cooking add pomegranate seeds, stir to combine and turn off the heat.
Transfer jam into the prepared jars and pasteurize 15- 20 minutes after water has been boiled.
More informations about making komemade preserves you can fiind here.
Enjoy!
More informations about making komemade preserves you can fiind here.
Enjoy!
Bardzo oryginalne połączenie :) Brawo !
OdpowiedzUsuńAleż wybuchowa bomba smakowa, jestem strasznie ciekawe tego smaku! :D
OdpowiedzUsuńaż żałuję, że nie mam tyle pyszności zachowanych na zimę - tylko parę słoików... ale jeszcze nic straconego :) chętnie bym przejęła choć cześć twoich zbiorów :D bardzo podoba mi się pomysł na dodanie granatu do tego dżemu :)
OdpowiedzUsuńNa zimowe poranki jak ulał! :)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę ci tych przetworów! :)
OdpowiedzUsuńpołączenie mi nieznane, ale chyba byłabym na tak :)
Cudnie mieć zapełnione półki w spiżarni:) Ja uwielbiam smażyć śliwkowe powidła bez mieszania, zapach w domu lepszy sto razy niż każda świeczka zapachowa:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i ciekawe połączenie :D
OdpowiedzUsuńŚliczne dechy i bardzo fajny klimat na zdjęciach:)
OdpowiedzUsuńO, i widzę, że też jesteś fanką Drizzle and Dip i Soublaki for the Soul - moich ulubionych blogów:)
UsuńJakie rarytasy zapakowane w słoiczkach ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńBoski dżem, mniam :)
OdpowiedzUsuń