sobota, 30 sierpnia 2014

Dżem brzoskwiniowy z granatem

Dżem brzoskwiniowy z granatem

Peach jam with pomegranate, for English scroll down


Kolejne przetwory trafiają do mojej małej spiżarni. Uwielbiam patrzeć, jak te dwie, całkowicie prywatne, moje półki zapełniają się smakami lata. I choć nie skończyłam jeszcze przetworowania< koniecznie muszę zrobić powidła i czekośliwkę!> to w tym roku słoiczków jest więcej niż poprzednio. To chyba dlatego, że wpadłam w jakiś wir chowania wszystkiego, co się da w słoiki, choć nie robię ich bardzo dużo- po ok 4 słoiki z każdego rodzaju< no dobra powideł, lecza i musu jabłkowo dyniowego jest więcej; D>. Ale za to, ile pyszności będę miała w zimę, kiedy tak trudno o dobre owoce i warzywa: ) Róbcie przetwory, bo to nasz skarb na zimę!: )
Do dżemu dodałam granat, z ciekawości, jak będzie smakować i opłaciło się. Te małe rubinowe klejnoty spisały się świetnie; )

Dżem brzoskwiniowy z granatem
ok 4 słoików

składniki:
- 2 kg dojrzałych brzoskwiń
- 200 g lub do smaku cukru
- 1 duży granat

Brzoskwinie przepołowić na pół, wyjąć pestki i pokroić w kostkę- nie obierać. Z granatu wyskrobać pestki i odstawić.
Do dużego garnka wsypać owoce i zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na wolnym ogniu do czasu, kiedy owoce się rozpadną i dżem wyraźnie zgęstnieje- ok 2- 3 godzin. Pod koniec smażenia dodać pestki granatu, zamieszać i wyłączyć ogień.
Do przygotowanych wcześniej słoików przełożyć dżem i pasteryzować ok 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowania słoików i pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Peach jam with pomegranate
4 jars

ingredients:
- 2 kg ripe peaches
- 200 g or more sugar
- 1 big pomegranate

Pit the peaches and cut into smaller pieces. Remove seeds from pomegranate and set aside for later. Add fruits and sugar into a big pot and cook over low heat until thickened- about 2- 3 hours stirring occasionally. At the end of the cooking add pomegranate seeds, stir to combine and turn off the heat.
Transfer jam into the prepared jars and pasteurize 15- 20 minutes after water has been boiled.
More informations about making komemade preserves you can fiind here.
Enjoy!
 




11 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalne połączenie :) Brawo !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wybuchowa bomba smakowa, jestem strasznie ciekawe tego smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. aż żałuję, że nie mam tyle pyszności zachowanych na zimę - tylko parę słoików... ale jeszcze nic straconego :) chętnie bym przejęła choć cześć twoich zbiorów :D bardzo podoba mi się pomysł na dodanie granatu do tego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zimowe poranki jak ulał! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zazdroszczę ci tych przetworów! :)
    połączenie mi nieznane, ale chyba byłabym na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie mieć zapełnione półki w spiżarni:) Ja uwielbiam smażyć śliwkowe powidła bez mieszania, zapach w domu lepszy sto razy niż każda świeczka zapachowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne i ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne dechy i bardzo fajny klimat na zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, i widzę, że też jesteś fanką Drizzle and Dip i Soublaki for the Soul - moich ulubionych blogów:)

      Usuń
  9. Jakie rarytasy zapakowane w słoiczkach ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...