niedziela, 10 sierpnia 2014

Chleb oliwkowy na zakwasie dla lubiących

Chleb z oliwkami na zakwasie

Olive sourdough bread, for English scroll down


Chleb tylko dla lubiących oliwki. Bo jeśli się za nimi nie przepada to nawet nie warto ich dodawać, ponieważ, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie ma ich tak dużo, chleb przesiąka ich aromatem i oliwki są zdecydowanie wyczuwalne. Dla mnie idealny, bo ja oliwki uwielbiam. Poza tym miąższ jest pyszny- miękki, sprężysty, z pięknymi dziurami. Niestety jadłam go właściwie sama, bo pomimo, że moja mama czasem zje oliwki, np w sałatce to w chlebie ich nie znosi. Ale to tylko i wyłącznie kwestia upodobań. Sam chleb, bez oliwek też wyjdzie i zapewniam, że też będzie pyszny; ) Choć mnie te zielone, charakterne klejnociki kuszą niesamowicie ))

Chleb z oliwkami na zakwasie
1 bochenek

składniki na zaczyn:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego - dokarmionego przynajmniej 10 godzin wcześniej
- 80 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g wody

- 120 g oliwek- u mnie zielone

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do dokładnego połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc.
Oliwki wyłożyć na ręcznik papierowy i pozostawić na całą noc do obeschnięcia.

składniki na chleb:
- 405 g mąki pszennej chlebowej
- 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 285 g wody
- 7 g soli

Wszystkie składniki< w tym dojrzały zakwas> oprócz oliwek umieścić w misce. Ciasto wyrabiać ręcznie ok 10 minut- będzie lekko klejące i dosyć luźne, choć podczas wyrabiania będzie czuć wyraźny opór.  Dodać oliwki i dobrze wmieszać je do ciasta, następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić na 2.5 godziny do wyrastania. W tym czasie ciasto złożyć dwukrotnie- po 50 i 100 minutach.
Wyrośnięte ciasto uformować w okrągły lub podłużny bochenek, oprószyć mąką, przełożyć do kosza do wyrastania, który również został oprószony mąką, złączeniem do góry i zostawić na ok 1.5- 2 godziny aż ładnie wyrośnie. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół. 
Gotowy chleb przełożyć na blachę do pieczenia, tak, aby złączenie znajdowało się na dole i naciąć. Piekarnik spryskać wodą lub położyć na dno kostki lodu. Chleb włożyć do piekarnika i piec ok 40 minut.
Gotowy chleb wyjąć i ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Olive sourdough bread
1 loaf

ingrediens for leaven:
- 1 tablespoon active rye sourdough starter
- 80 g bread flour
- 100 g water

- 120 g olives

In a bowl combine all ingredients ezxcept olives, cover and set aside overnight.
Place olive into a kitchen towel and set aside overnight to dry.

ingredeitns for bread:
- 405 g bread flour
- 45 g whole wheat flour
- 285 g water
- 7 g salt

All ingredients( including leaven) combine in a bowl and knead for 10 minutes until well combined and firmed- the dough probably will be a little bit sticky, but that's okay. Add olives and stir well. Next put the dough into the bowl and set aside for 2.5 hours, folding 2 times after 50 and 100 minutes.
Deflate the dough and form a loaf, spirnkle with flour and take into a bread basket smooth side down, set aside for 1.5- 2 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the risen bread into a baking sheet smooth side up, cut some pattern and take into the preheated oven, bake aproxx 40 minutes until golden brown. Remove bread from the oven and set aside to cool completely
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!





7 komentarzy:

  1. No proszę... widzę, że udało osiągnąć się zamierzony efekt na zdjęciach. Chyba nie było aż tak trudno ^^
    Chleb wygląda na nich fantastycznie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam oliwki i chętnie podłączyła bym się pod twój bochenek :D Fajne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski chlebek! Zjadlabym taka pajde z maselkiem!! Jaka szkoda, ze akurat nie mam zakwasu:/

    OdpowiedzUsuń
  4. Serwus! CUDO!!! Mój drugi w życiu chleb na zakwasie - pierwszy (z innej strony) wyszedł dobry w smaku, ale zbity, a ten ma idealny miękisz!!! Dzięki za przepis :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że Ci smakował:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Nie chodzi tylko o sam smak, ale o to, że wyszedł tak ładnie :). Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...