niedziela, 24 sierpnia 2014

Pyszne bułeczki razowe z siemieniem lnianym i sezamem na zakwasie

Bułki razowe z siemieniem lnianym na zakwasie

Whole wheat sourdough bread rolls with flax seeds, for English scroll down


Bo kto nie lubi bułek? Nie znam osoby, która obojętnie przeszłaby obok zapachu świeżej i chrupiącej bułki. Oczywiście swojej, domowej przede wszystkim: )
Najczęściej piekę chleby, jednak bułki od czasu do czasu też zrobię i zawsze zastanawiam się, czemu tak rzadko sięgam po przepisy na nie. Mam nadzieję, że zmienię swoje przyzwyczajenia względem bułek i zacznę je robić o wiele częściej niż teraz.
Bo o prawdziwą dobrą bułkę w sklepach bardzo ciężko. Wszystkie wyglądają pięknie, są rumiane i przyciągają zapachem, to prawda, ale niestety w środku wyglądają, jak napompowane balony, właściwe one nie mają środka. A o żytnią bułkę to już w ogóle ciężko. Trzeba zjeździć chyba całą swoją okolicę, żeby znaleźć dobrą bułkę żytnią. Tak więc najlepiej upiec swoje, bo chyba nie wątpicie, że są pyszne?; ))

Bułki razowe z siemieniem lnianym i sezamem na zakwasie
8 małych bułeczek

składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego- dokarmionego przynajmniej 10- 12 godzin wcześniej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu płynnego- użyłam spadziowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego

Siemię lniane i sezam podprażyć na patelni. 
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i wyrabiać ok 7 minut do uzyskania zwartej, trochę lepkiej kuli. Przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić do ciepłego miejsca na ok 2 godziny. 
Następnie z ciasta uformować 8 bułeczek i umieścić je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 240 stopni- grzanie góra- dół. 
Wyrośnięte bułeczki naciąć i wsadzić do zaparowanego piekarnika< tuż przed włożeniem bułeczek należy spryskać piekarnik wodą- najlepiej spryskiwaczem> i piec 12- 15 minut do zarumienienia.
Gotowe bułeczki wyjąć i całkowicie wystudzić.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Whole wheat sourdough bread rolls with flax seeds
8 small rolls

ingredients:
- 150 g active rye sourdough starter
- 200 g whole wheat flour
- 100 g bread flour
- 100 g whole rye flour
- 200 g water
- 1 teaspoonsea salt
- 1 teaspoon runny honey
- 2 tablespoons canola oil
- 2 tablespoons sesame seeds
- 2 tablespoons flax seeds

Brown sesame and flax seeds in a frying pan and set aside to cool.
In a bowl combine all ingredients, stir to combine and knead for a while to get firm, but little sticky ball. Take into the bowl, cover with a clean cloth and set aside for 2 hour.
Deflate the dough then form 8 rolls. Take rolls into a baking sheet lined with a parchent paper and set aside for 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Cut risen rolls in the center and take into the preheated oven. Bake approx. 12- 15 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!






12 komentarzy:

  1. świetne! zachwycasz mnie swoim domowym pieczywem :) schrupałabym taką bułeczkę, z czymkolwiek, byle świeżą, jeszcze ciepłą i chrupiącą <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne...muszą być wspaniale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny blog, będę tutaj częstym gościem :) A bułeczki są wspaniałe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę w takim razie; ))

      Usuń
  5. szkoda, że ja i zakwas średnio się lubimy... bo wgryzłabym się w taką bułeczkę z największą przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ piękne :) Poproszę na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne :) szkoda, że już jestem po śniadaniu, bo podkradłabym jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia! Aż mi się tych bułeczek zachciało ( mimo że ja już po lunchu ).

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie wspaniałe bułeczki i do tego takie cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...