Bułki razowe z siemieniem lnianym na zakwasie
Whole wheat sourdough bread rolls with flax seeds, for English scroll down
Bo kto nie lubi bułek? Nie znam osoby, która obojętnie przeszłaby obok zapachu świeżej i chrupiącej bułki. Oczywiście swojej, domowej przede wszystkim: )
Najczęściej piekę chleby, jednak bułki od czasu do czasu też zrobię i zawsze zastanawiam się, czemu tak rzadko sięgam po przepisy na nie. Mam nadzieję, że zmienię swoje przyzwyczajenia względem bułek i zacznę je robić o wiele częściej niż teraz.
Bo o prawdziwą dobrą bułkę w sklepach bardzo ciężko. Wszystkie wyglądają pięknie, są rumiane i przyciągają zapachem, to prawda, ale niestety w środku wyglądają, jak napompowane balony, właściwe one nie mają środka. A o żytnią bułkę to już w ogóle ciężko. Trzeba zjeździć chyba całą swoją okolicę, żeby znaleźć dobrą bułkę żytnią. Tak więc najlepiej upiec swoje, bo chyba nie wątpicie, że są pyszne?; ))
Bułki razowe z siemieniem lnianym i sezamem na zakwasie
8 małych bułeczek
składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego- dokarmionego przynajmniej 10- 12 godzin wcześniej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu płynnego- użyłam spadziowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
Siemię lniane i sezam podprażyć na patelni.
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i wyrabiać ok 7 minut do uzyskania zwartej, trochę lepkiej kuli. Przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić do ciepłego miejsca na ok 2 godziny.
Następnie z ciasta uformować 8 bułeczek i umieścić je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 240 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte bułeczki naciąć i wsadzić do zaparowanego piekarnika< tuż przed włożeniem bułeczek należy spryskać piekarnik wodą- najlepiej spryskiwaczem> i piec 12- 15 minut do zarumienienia.
Gotowe bułeczki wyjąć i całkowicie wystudzić.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Whole wheat sourdough bread rolls with flax seeds
8 small rolls
ingredients:
- 150 g active rye sourdough starter
- 200 g whole wheat flour
- 100 g bread flour
- 100 g whole rye flour
- 200 g water
- 1 teaspoonsea salt
- 1 teaspoon runny honey
- 2 tablespoons canola oil
- 2 tablespoons sesame seeds
- 2 tablespoons flax seeds
Brown sesame and flax seeds in a frying pan and set aside to cool.
In a bowl combine all ingredients, stir to combine and knead for a while to get firm, but little sticky ball. Take into the bowl, cover with a clean cloth and set aside for 2 hour.
Deflate the dough then form 8 rolls. Take rolls into a baking sheet lined with a parchent paper and set aside for 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Cut risen rolls in the center and take into the preheated oven. Bake approx. 12- 15 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
Whole wheat sourdough bread rolls with flax seeds
8 small rolls
ingredients:
- 150 g active rye sourdough starter
- 200 g whole wheat flour
- 100 g bread flour
- 100 g whole rye flour
- 200 g water
- 1 teaspoonsea salt
- 1 teaspoon runny honey
- 2 tablespoons canola oil
- 2 tablespoons sesame seeds
- 2 tablespoons flax seeds
Brown sesame and flax seeds in a frying pan and set aside to cool.
In a bowl combine all ingredients, stir to combine and knead for a while to get firm, but little sticky ball. Take into the bowl, cover with a clean cloth and set aside for 2 hour.
Deflate the dough then form 8 rolls. Take rolls into a baking sheet lined with a parchent paper and set aside for 40 minutes.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Cut risen rolls in the center and take into the preheated oven. Bake approx. 12- 15 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
świetne! zachwycasz mnie swoim domowym pieczywem :) schrupałabym taką bułeczkę, z czymkolwiek, byle świeżą, jeszcze ciepłą i chrupiącą <3
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
idealne...muszą być wspaniale pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, będę tutaj częstym gościem :) A bułeczki są wspaniałe <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę w takim razie; ))
Usuńszkoda, że ja i zakwas średnio się lubimy... bo wgryzłabym się w taką bułeczkę z największą przyjemnością!
OdpowiedzUsuńAleż piękne :) Poproszę na śniadanie!
OdpowiedzUsuńidealne :) szkoda, że już jestem po śniadaniu, bo podkradłabym jedną :)
OdpowiedzUsuńbajecznie je pokazałaś:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Aż mi się tych bułeczek zachciało ( mimo że ja już po lunchu ).
OdpowiedzUsuńFantastyczne bułki :)
OdpowiedzUsuńTakie wspaniałe bułeczki i do tego takie cudne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń