Bezglutenowa borówkowa krajanka
Gluten free ( could be vegan) blueberry bars, for English scroll down
Nie. Nie jestem ani wegetarianką, ani weganką, ani witarianką, ani nie posiadam nietolerancji na gluten. I nie mam potrzeby zastępować produktów zwierzęcych lub odzwierzęcym tymi roślinnymi, kiedy nie muszę lub nie mam ochoty. U mnie w rodzinie również nie ma osób, które przestrzegałyby tych zasad.
Ale czasem przecież można skusić się na przepis trochę inny, odchodzący od reguły. Poza tym być może ktoś z Was ma jakieś tam swoje zasady żywieniowe, którymi podąża, więc warto czasami pokusić się o coś innego.
To ciasto jest zdecydowanie "inne", charakterystyczne, nieporównywalne do żadnego innego, jakie jadłam kiedyś. Jest mało słodkie, lekko ciągnące się, ale powiem szczerze zasmakowało mi, mimo swojej charakterności. Choć mojej mamie w ogóle nie smakuje, a babcia jest pomiędzy; D
Ciasto może być wegańskie, jeśli tylko użyjecie zamienników, jakie wypisałam w nawiasach: )) Warto go spróbować, żeby się przekonać czy taki smak nam odpowiada. Ja jestem na tak, choć przyznam bez bicia- wolę typową babkę z jagodami; D
Bezglutenowa borówkowa krajanka <również wegańska>
forma 17x 22 cm
składniki na "spód"
- 75 g mąki owsianej*
- 30 g masła < w wersji wegańskiej zastąpić np dobrej jakości margaryną bezmleczną, olejem palmowym lub kokosowym>
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu <w wersji wegańskiej zastąpić syropem klonowym bądź melasą>
- 1 łyżka syropu klonowego
Masło lub inny tłuszcz roztopić w garnuszku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, aby utworzyła się zwarta kula. Ciastem wylepić dno foremki, które wyłożone jest papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki.
składniki na wierzch:
- 250 g borówek amerykańskich
- 100 g mąki owsianej*
- 90 g miodu < w wersji wegańskiej zastąpić syropem klonowym lub melasą>
- 90 g masła< w wersji wegańskiej zastąpić np dobrej jakości margaryną bezmleczną, olejem palmowym lub kokosowym>
Borówki zblendować na puree. Masło roztopić w garnuszku. Wszystkie składniki połączyć bardzo dobrze ze sobą do uzyskania gęstej masy. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i wstawić do lodówki na dobrych parę godzin lub całą noc.
Ciasto kroić i podawać od razu po wyjęciu z lodówki, kiedy znajduje się dłużej w temperaturze pokojowej bardzo mięknie.
Smacznego!
* pamiętajcie, jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, dla pewności wybierzcie certyfikowaną bezglutenową mąkę owsianą, ponieważ te ze zwykłego sklepu mogą zawierać niewielkie ilości glutenu
Gluten free blueberry bars
17x 22 cm form
ingredients for "crust":
- 75 g gluten free oat flour
- 30 g butter (for vegan option you can use vegetable fat: margarine, coconut oil or palm oil(
- 2 tablespoons water
- 1 tablespoon honey (for vegan: maple syrup, agave syrup)
- 1 tablespoon maple syrup
Heat honey and butter in a sauce pan. Combine all ingredients and fill the bottom of the form. Take the form into the fridge while preparing the filling.
ingredients for filling:
- 250 g blueberries
- 100 g oat flour
- 90 g honey (maple syrup, agave syrup)
- 90 g butter( margarine, palm oil or coconut oil)
Blend blueberries into puree and melt butter in the saucepan. Combine all ingredients in a bowl and pour into the form. Take into the fridge and set aside for few hour or best overnigh.
Cut bars with a sharp knife and serve immediately.
Enjoy!
Gluten free blueberry bars
17x 22 cm form
ingredients for "crust":
- 75 g gluten free oat flour
- 30 g butter (for vegan option you can use vegetable fat: margarine, coconut oil or palm oil(
- 2 tablespoons water
- 1 tablespoon honey (for vegan: maple syrup, agave syrup)
- 1 tablespoon maple syrup
Heat honey and butter in a sauce pan. Combine all ingredients and fill the bottom of the form. Take the form into the fridge while preparing the filling.
ingredients for filling:
- 250 g blueberries
- 100 g oat flour
- 90 g honey (maple syrup, agave syrup)
- 90 g butter( margarine, palm oil or coconut oil)
Blend blueberries into puree and melt butter in the saucepan. Combine all ingredients in a bowl and pour into the form. Take into the fridge and set aside for few hour or best overnigh.
Cut bars with a sharp knife and serve immediately.
Enjoy!
świetna krajanka! zjadłabym z wielką chęcią... nawet już, teraz - jak na nią patrzę od razu mam ochotę chwycić za kawałek :D widzę same moje ulubione składniki - owsiana, klonowy, owoce <3
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła :)
OdpowiedzUsuńEksperyment widze udany! Chętnie bym się na taką krajankę skusiła :)
OdpowiedzUsuńPatrzę i myślę, że krajanka... krajanka to karmel.. KTO UKRADŁ MÓJ KARMEL?!
OdpowiedzUsuńCzy wiesz, że...?
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej podobają mi się Twoje zdjęcia? ^^
Hah, mam otworzyć szampana?; DD
UsuńTakie eksperymenty to ja bardzo lubię. Ciekawa jestem jak smakuje taki borówkowy, bezglutenowy twór :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną krajankę!
OdpowiedzUsuńBosko wygląda, a jeszcze lepiej smakuje, daję głowę!
OdpowiedzUsuńarfashionstyle.blogspot.com
ciekawe, ale bez pieczenia... mąka?
OdpowiedzUsuńto można tak? ;>
Można, można; )) Spróbuj i się przekonaj; D
Usuńwoowowow wygląda super! jak jakis serniczek, ale zdrowy! :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące :) Takie "inne" :)
OdpowiedzUsuńO, coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuń