poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Pomidorowo- kokosowe curry z pulpecikami z indyka i cukinii

Pomidorowo- kokosowe curry z pulpecikami z indyka i cukinii

Tomato and coconut curry with turkey meatballs and zucchini, for English scroll down


Uwielbiam taką kuchnię- konkretnie, pikantnie i niesamowicie smacznie. A to danie jest również niesamowicie proste w przygotowaniu, więc jego zalety rosną; ) Jestem bardzo zadowolona, że udało mi się kupić czerwoną pastę curry, bo jest tego warta i choć pewnie każdego korci, żeby dodać jej trochę więcej- naprawdę, nie przesadzajcie, bo jest bardzo ostra i niewielka ilość wystarczy, żeby podbić smak dania w 100%. Ja i moja rodzina lubimy takie pikantne rzeczy, więc bardzo nam smakowało, ale dla ludzi, którzy raczej wolą łagodne dania polecam dodać trochę mniej pasty: ) Ilość pulpetów jest niemalże hurtowa, więc spokojnie 6 osób się naje: ))

Pomidorowo- kokosowe curry z pulpecikami z indyka i cukinii
6 porcji

składniki na sos:
- puszka mleka kokosowego- 400 g 
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3 łyżki pasty pomidorowej- użyłam koncentratu pomidorowego
- szczypta płatków chili

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej masy.

składniki na pulpety:
- 1 kg mielonego indyka- użyłam piersi
- 100 g cukinii
- 2 gałązki cebulki dymki
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mleka kokosowego< odlejcie z 400 g puszki potrzebnej do sosu>
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia

składniki do podania:
- pokrojona zielona część cebulki dymki
- ryż jaśminowy

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar wody i odstawić. Czosnek posiekać drobno.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie, następnie formować wilgotnymi rękami małe pulpeciki. 
W bardzo dużej patelni rozgrzać oliwę, następnie smażyć pulpety do uzyskania zarumienionej skórki< ja usmażyłam pulpety na dwa razy a później użyłam dużego tagine>.
Ogień zmniejszyć, do usmażonych pulpetów dodać sos, zamieszać, aby pokrył pulpety i zostawić na 15 minut, żeby lekko bulgotał, mieszając od czasu do czasu. 
Gotowe curry obsypać dymką i podawać z ryżem,
 Smacznego!

Tomato and coconut curry with turkey meatballs and zucchini
6 portions

ingredients for sauce:
- 1 can coconut milk- 400 g
- 1 teasspoon red curry paste
- 3 tablespoon tomato paste
- pinch of chili flakes

Stir all ingredients to well combined, set aside for later.

ingredients for meatballs:
- 1 kg ground turkey
- 100 g zucchini
- 2 stalks spring onion
- 1 teaspoon red curry paste
- 6 tablespoos breadcrumbs
- 2 tablespoons coconut milk ( I used coconut milk from the sauce)
- 2 teaspoons dried basil
- 2 teaspoons grated fresh ginger
- 2 garlic cloves
- olive oil for frying

remaining ingredients:
- srping onion to sprinkle- only green part
- jasmine rice

Coarsely grate zucchini, squeeze the excess of water and set aside. Finely dice garlic and combine all ingredients in a bowl, then stir to well combined. Form small meatballs by wet hands and set aside.
Heat olive oil in a very big frying pan over medium heat and add meatballs, fry until golden brown on each side. You can fry meatballs partially if you don't have enough big pan. Reduce the heat pour the sauce into the meatballs, stir and cook for 15 minutes until thickened.
Serve curry with rice and sprinkle with spring onion.
Enjoy!




6 komentarzy:

  1. To moje smaki, więc wpraszam się na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zachwycona tym przepisem, w szczególności na sos! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te smaki :) Koniecznie muszę sobie narobić tych pulpecików :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trafiłaś w moje smaki :D Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...