Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i kurczakiem pod beszamelem
Baked pasta casserole with cauliflower, chicken and white sauce, for English scroll down
Wariacja na temat zapiekanki, jaką miałam okazję jeść u Anity podczas mojego pobytu u niej. Zdecydowanie godne polecenia danie, które jest delikatne, ale sycące i pełne smaku.
Zdałam sobie ostatnio sprawę, że pomimo mojego uwielbienia do kalafiora, na blogu nie ma ani jednego przepisu z nim w roli głównej! Jak najszybciej muszę to zmienić, bo kalafior nie dość, że jest zdrowy to jeszcze uniwersalny i smaczny; )
Przepis po jakimś czasie w końcu trafia na bloga, aż się sama sobie dziwię, dlaczego tak długo zwlekałam: ))
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i kurczakiem pod beszamelem
3 porcje
składniki:
- 120 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 300 g piersi z kurczaka- już obranej z błon
- ok 350 g kalafiora- 1/2 główki
- 450 ml mleka
- 40 g masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do osolonej i gotującej się wody i gotować aż nabierze miękkości, ale nadal będzie jędrny- ok 15 minut.
Makaron ugotować w osolonej i gotującej się wodzie al dente.
Kurczaka pokroić na drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mielonym imbirem. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnie z oliwą z oliwek i smażyć aż zmieni kolor i nie będzie surowy w środku- ok kilku minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni- termoobieg.
Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę i mieszać energicznie, smażyć przez chwilę, ale nie dopuścić do spalenia się mąki. Następnie dodać mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać i gotować aż sos zgęstnieje.
Do żaroodpornego naczynia wrzucić makaron, następnie ułożyć kurczaka, kalafior i wszystko polać sosem. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut aż beszamel się lekko zarumieni.
Podawać od razu.
Smacznego!
Baked pasta casserole with cauliflower, chicken and white sauce
3 portions:
ingredients:
- 120 g whole wheat penne pasta
- 300 g chicken breast, boneless and skinless
- 250 g cauliflower- 1/2 of head
- 450 ml milk
- 40 g butter
- 2 heaping tablespoons all purpose flour
- salt, pepper, nutmeg to taste
- 1- 2 teaspoon ground ginger
Divide cauliflower into florets and put into the boiling and salted water, cook for 10- 15 minutes until tender, but still crispy.
Cook pasta al dente according to directions in the package.
Cut chicken in cubes, season with salt, pepper and ground ginger, next heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil and add chicken, fry for few minutes until the chicken has changed a colour, no longer. otherwise the chicken will be dry after baking.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Melt butter and add flour whisking all the while cooking. Cook for few minutes, then add milk, season with salt, pepper and nutmeg and cook until thickened. Remove from the stove and set aside for a minute.
Add pasta into the casserole dish, then add chicken and cauliflower. Pour dish with white sauce, season with salt and pepper if needed and take into the preheated oven, bake for 15 minutes until golden brown.
Serve immediately.
Enjoy!
Baked pasta casserole with cauliflower, chicken and white sauce
3 portions:
ingredients:
- 120 g whole wheat penne pasta
- 300 g chicken breast, boneless and skinless
- 250 g cauliflower- 1/2 of head
- 450 ml milk
- 40 g butter
- 2 heaping tablespoons all purpose flour
- salt, pepper, nutmeg to taste
- 1- 2 teaspoon ground ginger
Divide cauliflower into florets and put into the boiling and salted water, cook for 10- 15 minutes until tender, but still crispy.
Cook pasta al dente according to directions in the package.
Cut chicken in cubes, season with salt, pepper and ground ginger, next heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil and add chicken, fry for few minutes until the chicken has changed a colour, no longer. otherwise the chicken will be dry after baking.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Melt butter and add flour whisking all the while cooking. Cook for few minutes, then add milk, season with salt, pepper and nutmeg and cook until thickened. Remove from the stove and set aside for a minute.
Add pasta into the casserole dish, then add chicken and cauliflower. Pour dish with white sauce, season with salt and pepper if needed and take into the preheated oven, bake for 15 minutes until golden brown.
Serve immediately.
Enjoy!
zapiekanki makaronowe, ziemniaczane-kooocham! :) Zazwyczaj dla ładnego koloru robiłam z brokułem, hmm... że też właśnie sama nie pomyślałam o kalafiorze! :)
OdpowiedzUsuńAle beszamel nie dla mnie, zostaje więc przy wersji bez :)
Wspaniała! Chyba wiem, co dziś będzie na obiad ;-)
OdpowiedzUsuńJak tuuu pięknie! Ile przepisów, a jak smacznie, omg!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co jest zapiekane pod beszamelem! <3
OdpowiedzUsuńRewelacyjny zapiekankowy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, bardzo lubię sos beszamelowy i często u nas gości :)
OdpowiedzUsuńJa też tak mam z niektórymi przepisami. Niby często robię i lubię, a na bloga jakoś nie mogą trafić. Z zapiekankami nie ma co zwlekać - są zawsze dobre!
OdpowiedzUsuńWow świetna propozycja. Kocham beszamel i do tego ukochany makaron i kalafior <3 Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuń