piątek, 8 sierpnia 2014

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

Cherry soup, for English scroll down


Ach, jak ja lubię owocowe zupy, wprawdzie jagodowej nic nie przebije, ale wiśniowa stawia się bardzo wysoko w moim małym rankingu zup owocowych. Jest lekko kwaskowata, aromatyczna i przypominająca mi dobre czasy dzieciństwa, kiedy, uwaga nienawidziłam zupy wiśniowej; D Ale teraz jest zupełnie inaczej, zmieniłam się w takim stopniu, że czasami dziwie się sobie, jak ja mogłam nie lubić pewnych rzeczy. Ale każde dziecko ma swoje widzimisię i rzeczy, których nie tknie. A po latach okazuje się, że się tym zajadamy: )
Jeśli lubicie, macie wiśnie i czas to zróbcie tą zupę i koniecznie jedzcie ją na zimno!: ))

Zupa wiśniowa
3- 4 porcje

składniki:
- 400 g wiśni
- 1 litr wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 kora cynamonu
- 70- 100 g cukru
- szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
- 2 goździki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ulubiony makaron
- śmietana 12% do podania

Wiśnie wydrylować. Wodę zagotować razem z cukrem i wszystkimi przyprawami. Do gotującej wody wrzucić wiśnie i gotować pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie mąkę rozprowadzić w minimalnej ilości wody, wlać do zupy, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut.
Zupę podawać z makaronem oraz polaną śmietaną.
Zupa najlepiej smakuje schłodzona, jednak na ciepło jest również dobra.
Smacznego!

Cherry soup
3- 4 protions

ingredients:
- 400 g cherries
- 1 liter water
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1 cinnamon stick
- 70- 100 g sugar
- 2 gloves
- pinch of nutmeg and ground ginger
- 2 teaspoon potato starch
- favourite pasta
- sour cream for serve

Remove seeds from the cherries. Bring water to a boil with sugar and all spices, then add cherries and cook covered for 25- 30 minutes. Nnext stir starch with a little bit of water and carefully pour into the soup stirring all the time. Cook soup another 5- 10 minutes, then set aside.
Serve soup with pasta and sour cream. You can eat soup cold or warm, that's your choice, although I think soup tastes better, when it's cold;)
Enjoy!





11 komentarzy:

  1. jestem trollem.. nigdy nie jadłam zupy owocowej :O
    zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana Ty moja, ta zupa to zupa z mojego dzieciństwa <3 Do dziś pamiętam jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie podobnie było z fasolą, omijałam ją z daleko, a teraz mogłabym jeść codziennie. Zupę owocową zawsze lubiłam i też mogłabym jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, jak pięknie wygląda!
    Ja zupę wiśniową jadłam dwa razy w życiu, oba te razy u znajomej, zupa roboty jej babci. :) Oczywiście jedzona na zimno, ale podana bez makaronu, a z... ricottą! Wiesz, jaka pycha? Koniecznie spróbuj! A ja na pewno skuszę się teraz na Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! zupa wiśniowa?! Super!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała, aromatyczna :) i kolorek boski!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczna pornografia kolorów i zupy! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny kolor, wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. wszelkie owocowe słodkie zupy są u mnie mile widziane! chętnie spróbuję takiej, chociażby z mrożonych wiśni, bo już niestety ciężko je znaleźć. super zdjęcia! :*

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...