Pełnoziarniste scones z jeżynami i ricottą
Wholewheat ricotta scones with blackberries, for English scroll down
Kolejne śniadanie przed Wam. Tym razem w wersji słodkiej, którą jadam o wiele częściej; ) Choć o wiele częściej chciałabym jadać właśnie takie śniadanie, gdzie nigdzie nie muszę się spieszyć, mogę włączyć piekarnik, zrobić coś pysznego, poczekać chwilę, w międzyczasie pijąc kawę. Tak naprawdę piekarnikowe śniadania to u mnie rzadkość, ale kiedy się zdarzą zawsze są pyszne. I tak było tym razem, polecam te scones'y każdemu kto lubi te bułeczko- ciastka, bo są naprawdę dobre. Dodatek ricotty sprawia, że są przyjemnie wilgotne a jeżyny nadają im dodatkowego charakteru; )
Jeśli masz chwilę czasu rano- zrób koniecznie, choć... na deser też się sprawdzą: ))
Pełnoziarniste scones z jeżynami i ricottą
6 scones'ów
składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 g zimnego masła
- 190 g ricotty
- 80 ml mleka
- 150 g jeżyn
Piekarnik nagrzać do 220 stopni- grzanie góra- dół.
Mąki przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Do miski dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć do powstania kruszonki. Następnie dodać jeżyny i wymieszać delikatnie. Do kruszonki dodać ricottę i mleko, całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników, uważając, aby jeżyny nie za bardzo się rozpadły. Ciasto przełożyć na omączony blat- będzie raczej kleiste- uformować dysk o grubości ok 2 cm i nożem wyciąć 6 trójkątów. Scones'y przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach, wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15- 20 min aż się zarumienią.
Po tym czasie wyjąć, chwilę ostudzić i jeść. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze szklanką mleka i kremowym serkiem lub pozostałą w kubeczku ricottą.
Smacznego!
Wholewheat ricotta scones with blackberries
6 scones
ingredients:
- 125 g all purpose flour
- 125 g wholewheat flour
- 50 g sugar
- 1 level tablespoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 90 g cold butter, cubed
- 150 g ricotta cheese
- 80 ml milk
- 150 g blackberries
Preheat oven to 220 C.
Sift flours and combine in a bowl with baking powder, sugar and salt. Add butter and crush with fingers to crumble, then add milk, ricotta and blackberries and stir to combine. Be careful to not crush blackberries. Transfer dough onto the floured surface and form a disc shape dough of 2 cm thick. Cut into 6 wedges and take into a baking sheet lined with parchment paper. Put into the preheated oven and bake approx. 15- 20 minutes to golden brown.
Remove scones from the oven and set aside to cool for a moment, then serve.
Enjoy!
Wholewheat ricotta scones with blackberries
6 scones
ingredients:
- 125 g all purpose flour
- 125 g wholewheat flour
- 50 g sugar
- 1 level tablespoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 90 g cold butter, cubed
- 150 g ricotta cheese
- 80 ml milk
- 150 g blackberries
Preheat oven to 220 C.
Sift flours and combine in a bowl with baking powder, sugar and salt. Add butter and crush with fingers to crumble, then add milk, ricotta and blackberries and stir to combine. Be careful to not crush blackberries. Transfer dough onto the floured surface and form a disc shape dough of 2 cm thick. Cut into 6 wedges and take into a baking sheet lined with parchment paper. Put into the preheated oven and bake approx. 15- 20 minutes to golden brown.
Remove scones from the oven and set aside to cool for a moment, then serve.
Enjoy!
inspiracja: klik klik
Ty zamawiasz u mnie tort, ja u Ciebie śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam socones <3 aż zatęskniłam za ich smakiem patrząc na twoje zdjęcia :) może masz coś dla mnie?... są idealne! :)
OdpowiedzUsuń*scones
UsuńWyglądają obłędnie ! A ja mam tyle jeżyn na działce a pomysłów było brak..ale teraz już nie ! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńtakie śniadania są najlepsze :D Słodko-powolneee
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne, wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, będę częstym gościem;)
Pozdrawiam
elenagotuje.blogspot.com
Obiecuję sobie od dawna, że kiedyś je zrobię ale zawsze gdy się za nie zabieram znajduję trylion pomysłów aby ich nie zrobić eh XD
OdpowiedzUsuńooh! pyszne śniadanko.... uwielbiam scones!
OdpowiedzUsuńAahh.. takie śniadania są boskie..
OdpowiedzUsuńJeszcze w Twoim towarzystwie musiałoby smakować wyśmienicie.. <3
wyglądają wspaniale... ostatnio robilam z borowkami a teraz muszę wyprobować Twoje :)
OdpowiedzUsuńCudowne scones :)
OdpowiedzUsuńJeżyny... mmmm :-)
OdpowiedzUsuńWowowow, tyle powiem <3 Ricotta i jeżyny w scones? No to mnie kupiłaś. Teraz to na pewno muszę je zrobić... a przynajmniej zmusić kogoś, żeby mi je zrobił ;)
OdpowiedzUsuńŚniadanie mistrzów :) Będę musiała sobie taki zrobić !
OdpowiedzUsuńCzemu tak kusisz?:)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne i można dać też mascarpone zamiast ricotty. Zrobiłam raz taki zamiennik 😉 Idealnie wpisują się w letni klimat 😍
OdpowiedzUsuń