Frittata z cukinią i kukurydzą
Zucchini and sweet corn frittata, for English scroll downOd bardzo dawna zbierałam się, żeby w końcu zrobić frittatę. Najpierw nie miałam takiej patelni, którą można byłoby włożyć do piekarnika, potem jakoś nie było kiedy. W końcu stwierdziłam, że po jakimś roku oczekiwania i chęci przyszedł na nią czas. Jako, że mam teraz dosyć sporo cukinii moje śniadania, obiady i kolacje kręcą się wokół niej. Tak więc i frittata jest z cukinią. Muszę przyznać, że to bardzo dobre danie, które może być również z powodzeniem serwowane, jako lekki obiad, bo jest dosyć sycące. Poza tym uwielbiam zapiekane jajka w każdej postaci, więc czego chcieć więcej?: )
Frittata z cukinią i kukurydzą
3- 4 porcje
składniki:
- 8 jajek
- ok 100 g cukinii
- szklanka kukurydzy
- 1 papryczka pepperoni< bez pestek>
- 1 cebula czerwona
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinie i pepperoni w plastry.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę a po chwili pepperoni i smażyć przez chwilę.
W międzyczasie jajka rozbić do miski, rozkłócić, dodać kukurydzę, cukinię i doprawić solą i pieprzem. Na patelnie wylać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem ok 2 minuty, następnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15- 20 minut aż jajka całkowicie się zetną.
Frittatę wyjąć z piekarnika, obsypać natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Zucchini and sweet corn frittata
3- 4 portions
ingredients:
- 8 eggs
- approx. 100 g zucchini
- 1 pepperoni pepper, seedless
- 1 small red onion
- salt and pepper to taste
- parsley to garnish
- 1 cup sweet corn
Preheat oven to 180 C,
Finely dice onion and cut zucchini and pepperoni in slices. Heat 1- 2 tablespoons olive oil on a frying pan( frying pan has to be oven safe) over medium heat, add onion and fry until glossy, add pepperoni and fry for a minute.
Meanwhile lightly beat eggs to combine, add corn and zucchini, season with salt and pepper and pour into the frying pan. Fru covered about 2 minutes, next take into the preheated oven and bake 15- 20 minutes until egg has been completely firm. Remove from the oven, garnish with parsley and serve.
Enjoy!
Ale pięknie kolorowe śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńcudowne kolory! już wieki nie jadłam takiego dania :) a wszystkie składniki jak najbardziej lubię - czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam fritattę. i szczerze powiedziawszy ja to bym ją jadłam na śniadanie, obiad i kolację :D
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro zrobię na śniadanie. wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńo matko! znowu piękne zdjecia... uwielbiam Twój blog!
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to ja rozumiem :) Pycha!
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń