środa, 9 września 2015

Klasyczny placek dyniowy- najlepszy

Placek dyniowy

Pumpkin pie, for English scroll down


Teraz już wiem, dlaczego Amerykanie mają bzika na punkcie placków dyniowych. Placki dyniowe, jak można było się spodziewać są po prostu przepyszne. Mnóstwo dyniowego nadzienia, które jest kremowe, aksamitne, bardzo słodkie i cudownie pachnące nie może nie smakować. Do tego kruchy spód i jesteśmy w niebie, dosłownie. Ci Amerykanie to są jednak czasami niezastąpieni w takich przepisach, jedno jest pewne, lubią łakocie a ich "pampkin paj" jest cudny:)

Placek dyniowy
forma o średnicy 24 cm

składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 2- 3 łyki lodowatej wody

Mąkę i cukier umieścić w misce, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami do powstania kruszonki. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży placek, większy od średnicy formy.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Ciastem wyłożyć formę i boki- boki powinny być dosyć wysokie. Na ciasto nałożyć folię spożywczą i wsypać ryż/ groch/ kulki ceramiczne, aby obciążyć ciasto. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut z obciążeniem, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie.

składniki na nadzienie:
- 450 g dyniowego puree
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 240 ml śmietany kremówki- użyłam płynnej 36%
- 60 ml mleka
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu*

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra dół.
Puree połączyć z jajkami, dodać śmietanę kremówkę i mleko, wymieszać, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Na podpieczony spód wylać nadzienie i wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok 55- 60 minut aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami- nadzienie zapewne lekko urośnie a potem opadnie. Po ok 30 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.
Smacznego!

*zamiast wszystkich przypraw można użyć 2 łyżeczki przyprawy dyniowej- przepis tutaj

Pumpkin pie
24 cm form

ingredients for crust:
- 200 g all purpose flour
- 100 g cold, cubed butter
- 30 g sugar
- 2- 3 tablespoons really cold water

Combine flour and sugar in a bowl, add butter and crush with fingers to crumble, add water and quickly form a ball shape dough. Wrap with plastic foil, flatten with your hands to a disc shape dough and take into the fridge for at least 1 hour.
Take dough from the fridge and roll out into a big circle 3- 4 mm thick, bigger than form.
Preheat oven to 180 C.
Take the dough into the form and make high edges. Put the aluminium foil onto the dough and pour beans, rice or pie weights. Take the form into the preheated oven and bake 10 minutes with weights, then remove the weights and bake another 10 minutes. Meanwhile prepare filling.

ingredients for filling:
- 450 g pumpkin puree
- 3 eggs
- 1 tablespoon potato starch
- 240 ml whipping cream- I used 36%
- 60 ml milk
- 1 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon groun ginger
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/8 teaspoon allspice
- 1/8 teaspoon ground pepper
- 1/2 teaspoon salt*

Preheat oven to 200 C,
Combine puree with eggs, add cream and milk and stir to combine, add all dry ingredients and mix until smooth. Pour the filling into the pre- baked crust and take into the preheated oven, bake approx 55- 60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Turn off the oven and open doors. Leave pie to cool for 30 minutes then take out from the oven. The filling probably will rise and fall lightly.
Enjoy!

*instead of all spices you can use 2 teaspoons pumpkin spice- recipe here






inspiracja: klik klik 

15 komentarzy:

  1. zgadzam się, Amerykanie wiedzą, jak sobie dogodzić:) desery w usa nalezą do najlepszych jakie jadłam!
    swoją drogą czy to już jesień, że wszędzie pełno dyni??:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się, Amerykanie wiedzą, jak sobie dogodzić:) desery w usa nalezą do najlepszych jakie jadłam!
    swoją drogą czy to już jesień, że wszędzie pełno dyni??:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś zrobić takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze - takiego placka jeszcze nie próbowałam, ale czuję w nim zapach jesieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak zachwalasz tę tartę, że chyba będę musiała ją upiec :) Prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadza się! Choć zanim po raz pierwszy spróbowałam placka dyniowego, nie bardzo chciałam w to wierzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, no to musi być czysta rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dość, że przepis fantastyczny i ciasto pięknie upiekłaś to zdjęcia powalają :) Smakowicie i genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A moje zamrożone puree wciąż czeka na przetworzenie:)smakowite ujęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie wygląda ten kawałek placka na talerzyku! Aż Harrym Potterem od razu mi się to ciasto skojarzyło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Raz tylko zrobiłam pumpkin pie i mnie nie powaliło w smaku, ale jak patrzę na twoje zdjęcia to kusi żeby dać mu jeszcze jedną szansę :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...