sobota, 12 marca 2016

Mazurek kokosowy z curdem ananasowym (Pina Colada)

Mazurek kokosowy z curdem ananasowym (Pina Colada)

Coconut tart with pineapple curd (Pina Colada), Polish Easter cake aka Mazurek, for English scroll down


Kochani, to jest ten typ ciasta, które mogę zjeść całe. Owszem masa kokosowa jest słodka, ale...jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ogólnie rzecz biorąc zauważyłam, że mam dużą słabość do kruchego ciasta, zawsze kiedy go piekę, nie potrafię oprzeć się, żeby zjeść tylko kawałek. Jest to wręcz niemożliwe;) Ten mazurek powinien znaleźć się na Waszym wielkanocnym stole koniecznie! Jest tak dobry, że osobiście zjadłam pół blachy. Jeśli chodzi o takie słodkości, nigdy nie mam wyrzutów sumienia....:)

Mazurek kokosowy z curdem ananasowym (Pina Colada)
forma o dł. 34 cm

składniki na ciasto:
- 120 g maki pszennej, użyłam krupczatki
- 30 g maki ziemniaczanej
- 75 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 1 małe jajko

Mąki wymieszać razem z cukrem i dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać w rękach do uzyskania kruszonki, dodać jajko i szybko zagnieść kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na 3-4 mm prostokątny placek.
Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Ciastem wyłożyć formę, i nakłuć spód widelcem. Następnie przykryć folią aluminiową i wysypać do formy obciążenie. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, zdjąć obciążenie i piec kolejne 15- 2- minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

składniki na nadzienie:
- 4 łyżki ananasowego curdu- przepis tutaj
- 150 g mleka w proszku
- 100 g masła
- 125 g mleka kokosowego
- 70 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 2- 3 łyżki likieru kokosowego

Wiórki kokosowe podprażyć na złoto i odstawić. Na dno zimnego ciasta wyłożyć warstwę curdu ananasowego i wyrównać.
W garnuszku połączyć cukier, masło i mleko. Wszystko podgrzewać do zagotowania. Następnie Dodawać mleko w proszku, cały czas miksując. Dodać wiórki kokosowe i likier i zmiksować do połączenia. Masę natychmiast przełożyć do formy i wyrównać szpatułką. Ozdobić wiórkami kokosowymi i curdem ananasowym. Mazurka można jeść właściwie od razu, bo masa kokosowa szybko tężeje. Kiedy włożycie go do lodówki masa stwardnieje mocniej.
Smacznego!

Coconut and pineapple curd tart (Pina Colada), Polish Easter cake, aka Mazurek
34 cm tart form

ingredients for crust:
- 120 g all purpose flour
- 30 g potato starch
- 75 g cold butter, cubed
- 1 small egg
- 30 g sugar

In a bowl combine flour, starch and sugar. Add butter and crush with fingers until crumbles. Add egg and quickly form a ball. Cover with a plastic foil, flatten to a disc shape and take into the fridge for at least 1 hour.
Remove crust from the fridge and roll into 3-4 mm rectangle.
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Fill the form with crust and prick the bottom with a fork. Place aluminium foil over the crust and fill the form with pie weights. Take the form to the preheated oven and bake 10 minutes, next remove weights, reduce temperature to 180 C. and bake another 15- 20 minutes until golden brown. Take the form out from the oven and set aside to cool completely.

ingredients for filling:
- 4 tablespoons pineapple curd- recipe here
- 150 g milk powder
- 100 g butter
- 125 g coconut milk
- 70 g sugar
- 50 g shredded coconut
- 2- 3 tablespoons coconut liqueur

Brown cococnut until golden and set aside. Add curd on the bottom of the form and even with a spoon. In a saucepan combine milk, sugar and butter, cook until boiled. Remove from the stove and add milk powder, whisking all the time. Add coconut and liqueur, stir to combine and immediately spread over the curd, even with a knife and decorate with coconut and curd. You can serve cake just after preparing, because the filling sets pretty quickly, but if you take the cake into the fridge, the filling will be stiffer.
Enjoy!



 


10 komentarzy:

  1. Pysznie wyglada ten Twój mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak bardzo mi go potrzeba,by osłodzić sobie troszkę dni,gdy choróbsko mnie dopadło buuu

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardziej tarta niż mazurek, ale zaliczam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno nie skończyłabym na jednym kawałku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Podkradam przepis, na pewno wypróbuję;)) Cudne zdjęcia, będę zaglądać częściej:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos i ananas? Mniam Mniam. To takie smaczne i idealne połączenie jak truskawka i czekolada ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo, warto było czekać na Twój mazurek. Jest wspaniały. Uwielbiam pinacoladę <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta blaszka taka malutka... ;) Ja bym zjadła cały ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...