wtorek, 15 kwietnia 2014

Domowe burgery wołowe i cudowny sos BBQ

Domowe burgery wołowe z sosem BBQ



Ostatnio na blogu opublikowałam przepis na domowe bułki hamburgerowe, więc kolejnym przepisem, który po prostu musiał pojawić się z przyczyn oczywistych jest przepis na domowe burgery. Wiem, że to czas na wielkanocne przepisy i takie będą, ale pewna odmiana nikomu nie zaszkodzi: ).
Będę z Wami absolutnie szczera- to były najlepsze burgery w moim życiu. Ciężko będzie je przebić burgerami, które można zjeść na mieście, chyba że trafię akurat na knajpę, która nie patrzy na ilość, ale na jakość, bo w fast foodach to akurat jest bardzo ważne. Kiedy patrzę na te "kanapki" z McDonalda to z ręką na sercu, mam odruch wymiotny. Bardzo nie lubię jedzenia stamtąd. Owszem można się szybko nimi zapchać, nie czeka się na nie długo, ale to co dostaję, a to, czego oczekiwałam to dwie różne sprawy. Nie prowadzę moralnych kazań znajomym, którzy akurat wybierają się do Maca, żeby coś zjeść, każdy ma przecież prawo wybierać, to co chce zjeść. Jednak, jeśli o mnie chodzi to z Maca toleruję w zasadzie tylko kawę i McFlurry, którego swoją droga nie jadłam wieki. Dla mnie wszystkie tego typu sieciówki to masa niedobrego żarcia, mówiąc krótko.
Za to domowe burgery to burgery z prawdziwego zdarzenia, którym nie brakuje klasy i pysznego smaku. Taki fast food akceptuje w 100%: ) A sos BBQ jest po prostu obłędny: ))

Domowe burgery wołowe z sosem BBQ
5 dużych burgerów

składniki na burgery:
- 700 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka ketchupu
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 5 plastrów sera żółtego

Wszystkie składniki na burgery dokładnie wymieszać ze sobą, przyprawiając solą i pieprzem. Z mięsa formować duże burgery o wadzę ok 150 g. Patelnię grillową dobrze rozgrzać i smażyć burgery po ok 3 minuty z każdej strony na dosyć dużym ogniu. Kiedy burger będzie się smażył już z drugiej strony, nałożyć na niego plaster sera, żeby mógł się roztopić.

Składniki na sos BBQ:
- 7 łyżek( 200 g) ketchupu- używam Pudliszki
- 1/2 cebuli
- 1.5 łyżki cukru
- 1.5 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu winnego
- 1.5 łyżki sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie z jedną łyżką oliwy wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dorzucić czosnek, płatki chili i smażyć przez chwilę. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w misce, a następnie dodać na patelnię. Gotować przez ok 5 minut, aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Następnie odstawić do przestudzenia.

pozostałe składniki:
- 5 bułek hamburgerowych- z tego przepisu
- 2 średnie pomidory pokrojone w plastry
- 5 liści sałaty masłowej
- 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w piórka

Bułki hamburgerowe przekroić na pół. Na spodnią część bułki nałożyć łyżkę sosu, liść sałaty, następnie mięso z plastrem sera, 2 plastry pomidora, trochę czerwonej cebuli. Na sam wierzch dodać jeszcze kleks sosu i przykryć drugą częścią bułki. Burgery warto włożyć na chwilę do mikrofalówki lub piekarnika, aby bułka stałą się ciepła a ser jeszcze bardziej się roztopił.
Smacznego!




16 komentarzy:

  1. full wypas burger :D wyglądają świeżo, naturalnie i bardzo pysznie. nie to co te z KFC czy Maka. jestem pewna, że wyglądem i smakiem również na żywo taki burger z KFC nie dorasta do pięt tym Twoim :D

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko domowe burgery to dobre burgery! Twoje są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! co za burgery - można by powiedzieć nawet - cheeseburgery :D znakomicie wyglądają! takie nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają oszałamiająco! mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaś ma rację - wyglądają genialnie i pysznie. No i teraz narobiłaś mi ochoty na takie domowe burgery :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, no to czekam na kuriera z paczką pełną tych cudeniek! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby tylko kurier ich po drodze nie zjadł: D

      Usuń
    2. Jeśli nie będzie wiedział co tam wiezie to jest szansa :D

      Usuń
  7. Świetne te burgery, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamoo... chce, chceeeee <3 <3
    wyglądaą cudownie i ten ser na mięsie! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I po co ja tu wchodziłam, teraz będę tylko o nich myślała :D Niesamowicie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja kocham takie jedzenie :) domowe wersje są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają niesamowicie! kocham burgery! dodam tylko, że mięso można zmielić samemu, mam świra na tym punkcie i zawsze muszę widzieć co jest w tym mielonym więc kupuję całe porcje mięsa i robię je sama :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za przepis! Genialna sprawa, domowe hamburgery są o niebo lepsze! Wiem jakie mięso jem i dodatki mogę sobie sam dobrać , jak tylko mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały;))) Zgadzam się w 100%, taki fast food to dobry fast food;))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Wyglądają one obłędnie! amerykańska kuchnia to dla mnie najlepsza kuchnia świata :) Burgery, steki, żeberka w bbq, skrzydełka, krążki cebulowe... Mogłąbym tak wymieniać bez końca! Palce lizać :) Muszę spróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...