Domowe burgery wołowe z sosem BBQ
Ostatnio na blogu opublikowałam przepis na domowe bułki hamburgerowe, więc kolejnym przepisem, który po prostu musiał pojawić się z przyczyn oczywistych jest przepis na domowe burgery. Wiem, że to czas na wielkanocne przepisy i takie będą, ale pewna odmiana nikomu nie zaszkodzi: ).
Będę z Wami absolutnie szczera- to były najlepsze burgery w moim życiu. Ciężko będzie je przebić burgerami, które można zjeść na mieście, chyba że trafię akurat na knajpę, która nie patrzy na ilość, ale na jakość, bo w fast foodach to akurat jest bardzo ważne. Kiedy patrzę na te "kanapki" z McDonalda to z ręką na sercu, mam odruch wymiotny. Bardzo nie lubię jedzenia stamtąd. Owszem można się szybko nimi zapchać, nie czeka się na nie długo, ale to co dostaję, a to, czego oczekiwałam to dwie różne sprawy. Nie prowadzę moralnych kazań znajomym, którzy akurat wybierają się do Maca, żeby coś zjeść, każdy ma przecież prawo wybierać, to co chce zjeść. Jednak, jeśli o mnie chodzi to z Maca toleruję w zasadzie tylko kawę i McFlurry, którego swoją droga nie jadłam wieki. Dla mnie wszystkie tego typu sieciówki to masa niedobrego żarcia, mówiąc krótko.
Za to domowe burgery to burgery z prawdziwego zdarzenia, którym nie brakuje klasy i pysznego smaku. Taki fast food akceptuje w 100%: ) A sos BBQ jest po prostu obłędny: ))
Domowe burgery wołowe z sosem BBQ
5 dużych burgerów
składniki na burgery:
- 700 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka ketchupu
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 5 plastrów sera żółtego
Wszystkie składniki na burgery dokładnie wymieszać ze sobą, przyprawiając solą i pieprzem. Z mięsa formować duże burgery o wadzę ok 150 g. Patelnię grillową dobrze rozgrzać i smażyć burgery po ok 3 minuty z każdej strony na dosyć dużym ogniu. Kiedy burger będzie się smażył już z drugiej strony, nałożyć na niego plaster sera, żeby mógł się roztopić.
Składniki na sos BBQ:
- 7 łyżek( 200 g) ketchupu- używam Pudliszki
- 1/2 cebuli
- 1.5 łyżki cukru
- 1.5 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu winnego
- 1.5 łyżki sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie z jedną łyżką oliwy wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dorzucić czosnek, płatki chili i smażyć przez chwilę. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w misce, a następnie dodać na patelnię. Gotować przez ok 5 minut, aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Następnie odstawić do przestudzenia.
pozostałe składniki:
- 5 bułek hamburgerowych- z tego przepisu
- 2 średnie pomidory pokrojone w plastry
- 5 liści sałaty masłowej
- 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
Bułki hamburgerowe przekroić na pół. Na spodnią część bułki nałożyć łyżkę sosu, liść sałaty, następnie mięso z plastrem sera, 2 plastry pomidora, trochę czerwonej cebuli. Na sam wierzch dodać jeszcze kleks sosu i przykryć drugą częścią bułki. Burgery warto włożyć na chwilę do mikrofalówki lub piekarnika, aby bułka stałą się ciepła a ser jeszcze bardziej się roztopił.
Smacznego!
full wypas burger :D wyglądają świeżo, naturalnie i bardzo pysznie. nie to co te z KFC czy Maka. jestem pewna, że wyglądem i smakiem również na żywo taki burger z KFC nie dorasta do pięt tym Twoim :D
OdpowiedzUsuńtylko domowe burgery to dobre burgery! Twoje są cudowne!
OdpowiedzUsuńwow! co za burgery - można by powiedzieć nawet - cheeseburgery :D znakomicie wyglądają! takie nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńwyglądają oszałamiająco! mega apetycznie
OdpowiedzUsuńKaś ma rację - wyglądają genialnie i pysznie. No i teraz narobiłaś mi ochoty na takie domowe burgery :-)
OdpowiedzUsuńHmm, no to czekam na kuriera z paczką pełną tych cudeniek! *.*
OdpowiedzUsuńŻeby tylko kurier ich po drodze nie zjadł: D
UsuńJeśli nie będzie wiedział co tam wiezie to jest szansa :D
UsuńŚwietne te burgery, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńo mamoo... chce, chceeeee <3 <3
OdpowiedzUsuńwyglądaą cudownie i ten ser na mięsie! :D
I po co ja tu wchodziłam, teraz będę tylko o nich myślała :D Niesamowicie apetyczne!
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie jedzenie :) domowe wersje są najlepsze!
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie! kocham burgery! dodam tylko, że mięso można zmielić samemu, mam świra na tym punkcie i zawsze muszę widzieć co jest w tym mielonym więc kupuję całe porcje mięsa i robię je sama :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Genialna sprawa, domowe hamburgery są o niebo lepsze! Wiem jakie mięso jem i dodatki mogę sobie sam dobrać , jak tylko mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowały;))) Zgadzam się w 100%, taki fast food to dobry fast food;))
UsuńPozdrawiam!
Wyglądają one obłędnie! amerykańska kuchnia to dla mnie najlepsza kuchnia świata :) Burgery, steki, żeberka w bbq, skrzydełka, krążki cebulowe... Mogłąbym tak wymieniać bez końca! Palce lizać :) Muszę spróbować Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń