piątek, 18 kwietnia 2014

Jajka i pasta z rzeżuchy i kaszy kuskus

Jajka z pastą z rzeżuchy i kaszy kuskus



Wielkanoc chyba każdemu kojarzy się z jajkami. I z rzeżuchą przy okazji. Odkąd pamiętam u mnie w domu rzeżucha była siana na talerzykach a na niech zawsze były jajka, które można było wziąć i w każdej chwili i zjeść.
Chciałam połączyć te dwa składniki, aby rzeżucha nie tylko ładnie wyglądała, ale też smakowała. Ta pasta to był eksperyment, mówiąc szczerze, zrobiłam ją dosyć spontanicznie, nie wiedząc, co w ogóle z tego wyjdzie. Ale wyszło pysznie: ) Pasta jest ostra za sprawą rzeżuchy i papryczki, delikatna i kremowa poprzez kuskus i serek śmietankowy i chrupiąca od słonecznika. Sprawdzi się również nie tylko na jajkach, ale też na kanapkach, na których nie traci w ogóle swojego uroku: )

Jajka z pastą z rzeżuchy i kaszy kuskus
1 miseczka pasty

składniki:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus- 100 g
- 1 szklanka rzeżuchy
- 2 łyżki oleju pistacjowego
- 3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżka kremowego serka śmietankowego do smarowania
- 50 g pestek słonecznika- 1/3 szklanki
- 1 zielona papryczka pepperoni bez nasion
- 1/2 małej cebuli
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo

Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby woda sięgała 0.5 cm powyżej kaszy. Dodać liść laurowy, szczyptę soli, przykryć talerzem i odstawić na 5 minut.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Papryczkę i cebulę drobno posiekać.
Kaszę, rzeżuchę, olej, mleko, serek, połowę pestek słonecznika, papryczkę, cebulę i chili dodać do jednej miski. Wszystko zblendować na gładką pastę- będzie zwarta. W  razie, gdyby byłą za mocno zwarta należy dodać więcej mleka. Dodać pozostałe pestki słonecznika, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Jajka przekroić na pół i udekorować pastą rzeżuchową.
Smacznego!



Rzeżucha na talerzach Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IVJajka na Wielkanoc



5 komentarzy:

  1. ja rzeżuchę jem, odkąd skończyły się Święta Bożego Narodzenia :D
    Uwielbiam ją! a jajka-no kto ich nie lubi? :D
    Także moje smaki dosłownie.. :)
    I jak pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo oryginalna ta pasta! takiej jeszcze nie widziałam, ale też nie ma wątpliwości, że jest bardzo smaczna :) pięknie się te jaja prezentują i rzeżuchę widzę, o której jak na złość zapomniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna ta pasta, super połączanie składników! Nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownych, radosnych świąt, niech budzą radosne emocje:) Widzę, ze będą smaczne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...