wtorek, 1 kwietnia 2014

Chleb bez zagniatania

Pszenny chleb bez zagniatania


Zrobiłam go, bo byłam bardzo ciekawa, czy chleb bez zagniatania na mące pszennej będzie w ogóle smaczny. Sama konsystencja przed pieczeniem była bardzo luźna, wiec na początku miałam obawy ale  czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to jeden z najsmaczniejszych chlebów drożdżowych, jakie dane mi było spróbować. Mojej mamie bardzo smakował, mnie zresztą też:)

Pszenny chleb bez zagniatania
1 bochenek

składniki:
- 430 g mąki pszennej chlebowej
- 345 g wody
- 1 g drożdży suchych- 1/4 łyżeczki
- 11 g soli

Edit: Po latach praktyki zrobiłam ten chleb ponownie i rezultat jest o wiele lepszy niż poprzednio. Chleb pięknie wyrósł i wygląda fenomenalnie. Poprzednim razem był bardzo płaski, ale kiedy go robiłam za pierwszym razem nie miałam zielonego pojęcia o pieczeniu chleba. Praktyka czyni mistrza;)

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, zagnieść 2- 3 razy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie uformować okrągły kształt bochenka i wsadzić do kosza do wyrastania wysypanego obficie mąką złączeniem do góry. Odstawić na ok 2 godziny, aby urosło- ma podwoić rozmiar.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni- grzanie góra- dół. Do piekarnika od razu wstawić naczynie żaroodporne, albo garnek do pieczenia chleba, aby nagrzewało się razem z piekarnikiem na przynajmniej 45 minut. Po tym czasie do naczynia przełożyć wyrośnięty bochenek złączeniem do dołu, przykryć pokrywką i piec 30 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 10-15 minut aż skórka się zarumieni.
Chleb wyjąć z naczynia i ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

No knead bread
1 loaf

ingredients:
- 430 g bread flour
- 345 g water
- 1 g active dry yeast (1/4 teaspoon)
- 11 g salt

Combine all ingredients in a bowl, cover with plastic foil and set aside for 12 hours.
Next put the dough on a floured surface and carefully knead the dough just 2-3 times with hands, cover with a kitchen cloth and set aside for 15 minutes. Carefully shape the dough for round loaf and put to a floured proofing basket smooth side down. Cover with the kitchen cloth and set aside to rise for 2 hours in a warm place. 
Preheat oven to 250 C. with cast iron pan inside (with a lid) at least for 45 minutes. 
Carefully put bread into the cast iron pan smooth side up, score slightly and cover with the lid. Put to the preheated oven and bake 30 minutes, next uncover and bake 10-15 minutes more for nice colour. 
Take out the pan from the oven and set aside to cool.
Enjoy!







źródło przepisu: klik klik

13 komentarzy:

  1. Piękny bochenek! Zapachniało prawdziwym domem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny. uwielbiam domowe pieczywo, ale jaki on cieniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się wersja bez zagniatania! taka łatwiejsza, szybsza i mniej się po niej człowiek pobrudzi :D chociaż w sumie to fajna sprawa robić chleb i mieć ręce umorusane masą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. no i dupa.. zamknąć wszystkie piekarnie, piec od dzisiaj będzie tylko Angie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Jak nie potrzeba zagniatania, to jest wręcz idealny dla mnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale nabrałem na niego ochoty, taki świeży i chrupiący, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie że bez zagniatania, choć jakoś marnie wyrósł

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis! a chlebek wygląda cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebek i super, że bez zagniatania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekłam chleb rośnie może miałaś za dużą formę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam go w garnku żeliwnym. Chodziło raczej o to, że przylepił mi się do deski i opadł po prostu; ) Będę musiała go koniecznie powtórzyć:) Cieszę się, że Tobie rośnie, tak powinno być:). Ja go piekłam jeszcze wtedy, kiedy temat domowego pieczywa był dla mnie trochę za mgłą.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...