wtorek, 1 kwietnia 2014

Chleb bez zagniatania

Pszenny chleb bez zagniatania



Zrobiłam go, bo byłam bardzo ciekawa, czy chleb bez zagniatania na mące pszennej będzie w ogóle smaczny. Sama konsystencja przed pieczeniem była bardzo luźna, chleb nie wyrasta spektakularnie, właściwie w ogóle nie rośnie, ale...jest pyszny. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to jeden z najsmaczniejszych chlebów, jakie dane mi było spróbować. Mojej mamie bardzo smakował, ale powiedziała, że lepiej byłoby, gdybym piekła go w mniejszym garnku, bo dla mniej był za płaski. A ja uważam, że to własnie urok tego chleba, on po prostu ma być płaski: )

Pszenny chleb bez zagniatania
1 niewielki bochenek

składniki:
- 430 g mąki pszennej chlebowej
- 345 g wody
- 1 g drożdży suchych- 1/4 łyżeczki
- 1 i 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, zagnieść 2- 3 razy w rękach, odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie uformować w kulę, Blat lub ściereczkę obficie posypać mąką ciasto położyć do góry nogami na dobrze omączoną powierzchnie, posypać mąką i przykryć inną ściereczką. Zostawić na ok 1.5- 2 godziny, aby urosło- ma podwoić rozmiar.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni- grzanie góra- dół. Do piekarnika od razu wstawić naczynie żaroodporne, albo garnek do pieczenia chleba, aby nagrzewało się razem z piekarnikiem na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie do naczynia przełożyć wyrośnięty bochenek miejscem łączenia do góry, przykryć pokrywką i piec 30 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 15 minut aż skórka się zarumieni.
Chleb wyjąć z naczynia i ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!




źródło przepisu: klik klik

13 komentarzy:

  1. Piękny bochenek! Zapachniało prawdziwym domem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny. uwielbiam domowe pieczywo, ale jaki on cieniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się wersja bez zagniatania! taka łatwiejsza, szybsza i mniej się po niej człowiek pobrudzi :D chociaż w sumie to fajna sprawa robić chleb i mieć ręce umorusane masą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. no i dupa.. zamknąć wszystkie piekarnie, piec od dzisiaj będzie tylko Angie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Jak nie potrzeba zagniatania, to jest wręcz idealny dla mnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale nabrałem na niego ochoty, taki świeży i chrupiący, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie że bez zagniatania, choć jakoś marnie wyrósł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie miał wyrosnąć spektakularnie; )

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy przepis! a chlebek wygląda cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebek i super, że bez zagniatania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekłam chleb rośnie może miałaś za dużą formę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam go w garnku żeliwnym. Chodziło raczej o to, że przylepił mi się do deski i opadł po prostu; ) Będę musiała go koniecznie powtórzyć:) Cieszę się, że Tobie rośnie, tak powinno być:). Ja go piekłam jeszcze wtedy, kiedy temat domowego pieczywa był dla mnie trochę za mgłą.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...