Pszenny chleb bez zagniatania
Pszenny chleb bez zagniatania
1 bochenek
składniki:
- 430 g mąki pszennej chlebowej
- 345 g wody
- 1 g drożdży suchych- 1/4 łyżeczki
- 11 g soli
Edit: Po latach praktyki zrobiłam ten chleb ponownie i rezultat jest o wiele lepszy niż poprzednio. Chleb pięknie wyrósł i wygląda fenomenalnie. Poprzednim razem był bardzo płaski, ale kiedy go robiłam za pierwszym razem nie miałam zielonego pojęcia o pieczeniu chleba. Praktyka czyni mistrza;)
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, zagnieść 2- 3 razy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie uformować okrągły kształt bochenka i wsadzić do kosza do wyrastania wysypanego obficie mąką złączeniem do góry. Odstawić na ok 2 godziny, aby urosło- ma podwoić rozmiar.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni- grzanie góra- dół. Do piekarnika od razu wstawić naczynie żaroodporne, albo garnek do pieczenia chleba, aby nagrzewało się razem z piekarnikiem na przynajmniej 45 minut. Po tym czasie do naczynia przełożyć wyrośnięty bochenek złączeniem do dołu, przykryć pokrywką i piec 30 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 10-15 minut aż skórka się zarumieni.
Chleb wyjąć z naczynia i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, zagnieść 2- 3 razy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie uformować okrągły kształt bochenka i wsadzić do kosza do wyrastania wysypanego obficie mąką złączeniem do góry. Odstawić na ok 2 godziny, aby urosło- ma podwoić rozmiar.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni- grzanie góra- dół. Do piekarnika od razu wstawić naczynie żaroodporne, albo garnek do pieczenia chleba, aby nagrzewało się razem z piekarnikiem na przynajmniej 45 minut. Po tym czasie do naczynia przełożyć wyrośnięty bochenek złączeniem do dołu, przykryć pokrywką i piec 30 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 10-15 minut aż skórka się zarumieni.
Chleb wyjąć z naczynia i ostudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
No knead bread
1 loaf
ingredients:
- 430 g bread flour
- 345 g water
- 1 g active dry yeast (1/4 teaspoon)
- 11 g salt
Combine all ingredients in a bowl, cover with plastic foil and set aside for 12 hours.
Next put the dough on a floured surface and carefully knead the dough just 2-3 times with hands, cover with a kitchen cloth and set aside for 15 minutes. Carefully shape the dough for round loaf and put to a floured proofing basket smooth side down. Cover with the kitchen cloth and set aside to rise for 2 hours in a warm place.
Preheat oven to 250 C. with cast iron pan inside (with a lid) at least for 45 minutes.
Carefully put bread into the cast iron pan smooth side up, score slightly and cover with the lid. Put to the preheated oven and bake 30 minutes, next uncover and bake 10-15 minutes more for nice colour.
Take out the pan from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
Piękny bochenek! Zapachniało prawdziwym domem :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny. uwielbiam domowe pieczywo, ale jaki on cieniutki :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się wersja bez zagniatania! taka łatwiejsza, szybsza i mniej się po niej człowiek pobrudzi :D chociaż w sumie to fajna sprawa robić chleb i mieć ręce umorusane masą :D
OdpowiedzUsuńno i dupa.. zamknąć wszystkie piekarnie, piec od dzisiaj będzie tylko Angie! :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Jak nie potrzeba zagniatania, to jest wręcz idealny dla mnie! ;)
OdpowiedzUsuńcudnie wyszedl..:)
OdpowiedzUsuńAle nabrałem na niego ochoty, taki świeży i chrupiący, mniam! :)
OdpowiedzUsuńFajnie że bez zagniatania, choć jakoś marnie wyrósł
OdpowiedzUsuńBo nie miał wyrosnąć spektakularnie; )
UsuńBardzo ciekawy przepis! a chlebek wygląda cudnie :D
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek i super, że bez zagniatania :)
OdpowiedzUsuńpiekłam chleb rośnie może miałaś za dużą formę :)
OdpowiedzUsuńPiekłam go w garnku żeliwnym. Chodziło raczej o to, że przylepił mi się do deski i opadł po prostu; ) Będę musiała go koniecznie powtórzyć:) Cieszę się, że Tobie rośnie, tak powinno być:). Ja go piekłam jeszcze wtedy, kiedy temat domowego pieczywa był dla mnie trochę za mgłą.
UsuńPozdrawiam!