Snickerdoodle bundt cake- babka cynamonowa z cynamonową skorupką
Chyba nie muszę podawać powodu, dla którego upiekłam tą babkę; D Nie mogłam się powstrzymać, kiedy wpadło mi zdjęcie babki oblepionej skarmelizowanym cukrem i cynamonem a na wierzchu< na spodzie> mającej cudowną cynamonowo- cukrową skorupkę. Babka zaczerpnęła swoją nazwę od bardzo popularnych ciasteczek, które również po upieczeniu mają przyjemną cynamonową skorupkę. Myślę, że na blogu też na pewno się pojawią: )
Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to jedna z najlepszych babek, jaką kiedykolwiek jadłam, a że czas na babki jest, jak najbardziej aktualny zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę warto.
Babka nie dość, że jest cała cynamonowa i słodka to jeszcze bardzo wilgotna, przez co herbata jest do niej tylko miłym dodatkiem a nie obowiązkiem.
Ja jestem tą babką zachwycona, nie mam co do tego wątpliwości, jej zapach jest obłędny a smak rekompensuje całkowicie czas, kiedy czekamy na nią niecierpliwie podczas pieczenia. Ja zaglądałam do niej, co pięć minut i nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu będę ją mogła wyciągnąć, tym bardziej, że podczas pieczenia w całej kuchni pachniało cynamonem. Później musiałam znowu czekać aż babka ostygnie i wtedy będę mogła ją nareszcie wyjąć z formy. Ale opłacało się. Bardzo; )
Snickerdoodle bundt cake- cynamonowa babka z cynamonową skorupką
forma do babek o średnicy 23 cm z kominem
składniki:
- 230 g miękkiego masła
- 310 g mąki pszennej luksusowej
- 3 duże jajka
- 200 g cukru
- 200 g śmietany 18% gęstej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Cukier trzcinowy i cynamon wymieszać, odstawić.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Do drugiej miski włożyć masło i ubijać przez minutę, następnie dosypać cukier i ucierać wszystko do powstania bardzo jasnej masy. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, miksując dobrze całość po dodaniu każdego jajka, tak aby dobrze się połączyło z masą.
Do tak powstałej masy dodać ekstrakt waniliowy i naprzemiennie suche składniki i łyżkę mąki, miksować tylko do połączenia, nie dłużej. Ostatnią partią do dodawanego ciasta powinny być suche składniki.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni- grzanie góra- dół.
Formę do babki dobrze wysmarować masłem w każdym zakamarku. Następnie obsypać całą formę mieszanką cukru i cynamonu, tak aby była na każdym boku formy, również na kominie. Do formy delikatnie dodać połowę ciasta babkowego, uważając, aby nie zniszczyć cynamonowej posypki, ciasto wyrównać i wysypać na niego połowę mieszanki cukrowo- cynamonowej. Dodać drugą połowę ciasta, wyrównać i na nią ponownie wysypać pozostałość mieszanki cukrowo- cynamonowej.
Formę wstawić do piekarnika i piec ok 55- 60 minut, aż patyczek wbity w babkę wyjdzie suchy. Babkę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, następnie wyjąć z formy i odczekać aż całkowicie się wystudzi.
Smacznego!
inspiracja: klik klik
O maaatko to oooona!!!!!!! <3 <3
OdpowiedzUsuńNormalna, nie SUCHA, a aromatyczna babka, omnomn... :)
Ja robie na pewno!
Ale apetyczna! :) Nie dziwię się, że nie mogłaś się jej doczekac :))
OdpowiedzUsuńta skorupka i cynamon <3 baba jak marzenie! może na Wielkanoc zrobię... :)
OdpowiedzUsuńO mamciu jaka baba <3 i te cudowne smaki <3
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam twój komentarz u teenager - mąkę kasztanową możesz kupić w kuchniach świata w Galerii Katowickiej :-)
O! Dziękuję bardzo za informację!: ))
UsuńGenialna ta skorupa, jadłbym! *.*
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon wiec babka dla mnie idealna:d mniam:d
OdpowiedzUsuńach ten rudzielec:) pachnie smakuje i wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, zapisałam sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńcynamonowa skorupka <3 czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńO ja Cię babka! To ja taką chcę. Cynamonowa jak na nazwę bloga przystało. Dzis sąsiadka mnie poczęstowała ciastem drożdżowym cynamonowym, to ja jej w odwdzięczę się taką babką. Muszę tylko kupic taką formę!
OdpowiedzUsuńSąsiadka na pewno będzie zachwycona; D
UsuńKażdy kształt formy do babki się nada, musi mieć jedynie 23 cm lub trochę więcej, bo babka rośnie w piekarniku i w mniejszych formach mogłaby się po prostu wylać; )
O ja cież pierdzielę! Babka jak babka. Wyszła pięknie, ale te zdjęcia! One są zjawiskowe!!! nigdy nie przypuszczałabym, że zdjęcia z cieniem będą tak cudne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Przyznam, że eksperymentowałam ze światłem na tych zdjęciach właśnie; D
UsuńWyglada po prostu wspaniale! Ta babka musi oblednie smakowac....
OdpowiedzUsuńPrześliczna! Idealna na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńoch, uwielbiam takie cynamonowe skorupki! przepis na bank wypróbuje na święta :)
OdpowiedzUsuń