wtorek, 8 kwietnia 2014

Z cyklu: Poznajemy smaki wschodu: Dorsz w azjatyckiej marynacie i kremowe puree z groszku

Grillowany dorsz w azjatyckiej marynacie na puree z groszku




Na blogach już trwa wielkanocna gorączka. Ja zabieram się do wielkanocnych pyszności dosyć późno i mazurka na przykład będę piekła od razu przed świętami. Z reguły nie robię niczego, co ma być na moim świątecznym stole 2 tygodnie przed świętami. Ale babki to taki wypiek, o których zapominam w ciągu roku i przypominam sobie o nich parę tygodni przed świętami, dlatego zamiast biszkoptu na niedzielę, są babki: P W tym tygodniu mam zamiar upiec kolejną, po cynamonowej, tym razem w całkowicie innej odsłonie. 
A dzisiaj na blogu będzie dorsz. Dorsz jest dosyć poczciwą rybą, bo pasuje do wielu kompozycji smakowych i dużo można z niego wykombinować. Bez zastanowienia mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych ryb i w zasadzie mogłabym go jeść w każdej postaci. 
Ten obiad powstał tak naprawdę od końca. Najpierw wymyśliłam, że koniecznie chcę spróbować puree z groszku. Przede wszystkim kusiło mnie swoim kolorem, ale jako, że groszek bardzo lubię, postanowiłam przy najbliższej okazji opróżnić moje zamrażalkowe zapasy. Dopiero potem wpadłam na pomysł dosyć charakternej marynaty do ryby, a na samym końcu padło na dorsza.
Od początku czy od końca, jestem z tego dania bardzo zadowolona, smaki są dobrze zrównoważone, ryba soczysta i miękka a puree kremowe i delikatne. Myślę, że fanom dorsza taka wersja tej ryby bardzo zasmakuje; )

Grillowany dorsz w azjatyckiej marynacie na puree z groszku
2 porcje

składniki na marynatę do ryby:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru- ja zapomniałam kupić, więc pominęłam
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
- 2 filety z dorsza- ok 150- 170 g każdy

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Rybę natrzeć i polać marynatą, odstawić na 30 min do lodówki.
Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową. Rybę smażyć z obu stron przez parę minut, aż się zarumieni. Obserwujcie boki ryby, jeśli ryba w połowie będzie już gotowa, przełożyć ją na drugą stronę i ponownie grillować. 

składniki na puree:
- 300 g mrożonego groszku
- 2 łyżki mascarpone
- sól, pieprz, płatki chili do smaku

100 g ryżu basmati

W międzyczasie ryż ugotować w osolonej wodzie. Do garnka wlać wodę- ok 0.5 litra, zagotować. Następnie wrzucić groszek i blanszować przez parę minut, aby zmiękł. Groszek przełożyć do blendera, zostawiając ok 1 łyżkę do dekoracji. Dodać mascarpone i zblendować. Następnie doprawić do smaku i znowu zblendować, aby składniki się połączyły.
Puree przełożyć na talerz, na puree ułożyć rybę, obok dodać ryż i wszystko udekorować całym groszkiem.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Czuję się zaproszony na obiad, który wzywa mnie do siebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć ryba jakakolwiek to nie moja bajka przez uraz z dzieciństwa, to jednak zachwyciło mnie to zestawienie kolorów i to puree z groszku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobre te kawałki dorsza ci powiem! Doobre :D
    A tak jeszcze nie jadłam, kusisz :D
    Bo puree z groszku to też mnie ciekawi.. :D

    haha, mamy podobnie i dorsz i groszek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta zieleń mnie powala! A wiesz, że kiedyś nie lubiłam groszku, a dziś zabiłabym za takie danie! Cudo!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...