sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek, mak i życzenia; )

Mazurek z masą makową



Masę makową uwielbiam. Pisałam już o tym przy okazji robienia makowych muffin XXL. Ale to mogę powtarzać w nieskończoność. Tak, uwielbiam masę makową: D 
Chciałam, żeby w tym roku mak gościł w moich świątecznych wypiekach. Wymyśliłam więc, że zrobię mazurka makowego. Oczywiście przy samym robieniu masy makowej najadłam się jej tyle, że mak zdziałał swoje i wieczorem poszłam spać i spałam, jak dziecko; D Myślę, że jest to bardzo dobre lekarstwo na bezsenność, oprócz przyjemności uzyskujemy również efekt terapeutyczny; D
Nie mniej mazurek jest bardzo smaczny, zresztą fani masy makowej na pewno to wiedzą; ))

Z tej okazji chciałabym Wam również życzyć wspaniałych świąt Wielkanocnych. Osobiście bardzo za nimi przepadam, choć są mniej hucznie obchodzone niż Boże Narodzenie. Mam nadzieję, że te święta przyniosą Wam wiele radości i powodów, dla których warto będzie ciężko pracować: )

Mazurek z masą makową
forma 20x 30 cm

składniki na kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko

Mąki i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami do uzyskania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, wyciąć odpowiedni kształt, tak, aby miało wymiary formy i na papierze do pieczenia przełożyć ciasto na blaszkę. Z pozostałego ciasta zrolować krawędzie i delikatnie przylepić do ciasta.
Ciasto piec 15 minut do lekkiego zarumienienia. 

pozostałe składniki:
- masa makowa- u mnie z tego przepisu, potrzeba ok 3/4 masy lub ok 450- 500 g
- 2 białka
- migdały blanszowane, wiórki kokosowe, migdały w płatkach, polewa do dekoracji< 1 łyżka mascarpone+ 1 łyżka cukru pudru>

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową. Ja z pozostałego ciasta uformowałam jeszcze wałeczki i położyłam je na masę. Ciasto ponownie wsadzić do piekarnika i piec ok 30- 35 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić i udekorować wedle upodobań. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

8 komentarzy:

  1. tą masę i ja uwielbiam, a głównie z Bożym Narodzeniem ją kojarzę, ale jak widać i pyszne mazurki można zrobić z jej udziałem :) świetnie wygląda!
    Wesołych Świąt, pełnych radości i rodzinnego ciepła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazurek z masą makową, masz mnie! Jestem makoholiczką, więc zaraz u Ciebie jestem i proszę mi ukroić wieeeeeeeeeelki kawałek! :D

    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały mazurek! Zdrowych i pogodnych świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie przyozdobiony!
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny ten mazurek! Taki z makiem musi być pycha!
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny , jakoś nigdy nie kojarzyłam mazurka z makiem
    i to był błąd :)
    wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...