środa, 4 czerwca 2014

Zakręcone bułeczki drożdżowe z truskawkami i dżemem rabarbarowo- gruszkowym

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i dżemem rabarbarowo- gruszkowym




To wypiek obowiązkowy w tym roku. Nic, co mogłabym napisać nie oddałoby zachwytu dla tych bułeczek. Są po prostu przepyszne, mięciutkie, słodkie, delikatne, puszyste, cudowne. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to jedne z najlepszych bułek drożdżowych, jakie kiedykolwiek jadłam, a że truskawki w tym roku są pyszne, bardzo je Wam polecam, nie zawiedziecie się, to na pewno!: )

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i dżemem rabarbarowo- gruszkowym
12 bułeczek, forma 22x 33 cm

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli

pozostałe składniki:
- 270 g pokrojonych w kostkę truskawek

Drożdże rozkruszyć do miski, doda 1 łyżkę cukru, 50 ml mleka, wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut, aby drożdże mogły ruszyć.
Mąkę przesiać razem z cukrem i szczyptą soli do miski. Do mąki dodać zaczyn, pozostałe mleko i jajko, mieszać do połączenia a potem wyrabiać ciasto, pod koniec wyrabiania dodać masło- będzie to na początku dosyć trudne, ale bez obaw, masło wchłonie się do ciasta. Ciasto na końcu wyrabiania ma być gładkie i elastyczne, zajmie to ok 10 minut.
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
Formę prostokątną wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i rozwałkować na prostokąt o długości mniej więcej 35x 45 cm tak, aby bok krótszy był, jak najbliżej nas <patrz zdjęcie poniżej>.  Następnie posmarować ciasto dżemem i rozsypać truskawki. Ciasto zrolować krótszym bokiem, pokroić na 12 bułeczek i ułożyć w formie. Bułeczki odstawić na 30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce. 
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Gotowe bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20- 25 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

składniki na lukier:
- 70 g cukru pudru
- 1- 2 łyżki wody

Cukier utrzeć z wodą na płynny, ale gęsty lukier. Ostudzone bułeczki posmarować lukrem. 
Bułeczki są wyśmienite również na drugi dzień.
Smacznego!





Milion smaków truskawekLato w pełni!

10 komentarzy:

  1. Arcyurocze! Wypiek obowiązkowy. Muszę tylko kolejny koszyk truskawek zakupić, bo znikają w tempie ekspresowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj upiekłam ciasto drożdżowe, rozeszło się w mig. Podejrzewam, że takie bułeczki też dziaciaki zjadły by z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  4. No mega apetyczne i ten talerzyk słodki!

    OdpowiedzUsuń
  5. gdybym tylko mogła od razu porwałabym jedną bułeczkę z ekranu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. i jak tu nie zwariować kiedy takie pyszności serwujesz?! zaczynam kombinować jak najszybciej się do Ciebie dostać :) wyglądają świetnie, a co dopiero ten smak ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota :) I te kolory na zdjęciach - coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dałabym się pokroić za jedną!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne zdjęcia! Głodna się zrobiłam :(

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...