Tosty francuskie z figą, camembertem i powidłami śliwkowymi
French toasts with figs, camembert and plum jam, for English scroll down
Wprawdzie miałam zamiar rozpisać się nad cudownym smakiem tego śniadania, jednak stwierdziłam, że słowa będą raczej zbędne- tego połączenia trzeba po prostu spróbować. Koniec kropka, nie ma innego wyjścia. Dla mnie łączenie camemberta z czymś słodkim zawsze się obroni, taki już urok i samego camemberta i fig, które bezsprzecznie pasują tutaj najlepiej. No mogłabym się pokusić jeszcze o gruszki, jednak figi to figi, nie da się ich zastąpić, ponieważ są zbyt charakterystyczne. I muszę to przyznać tu i teraz- chałka jest najlepszym pieczywem do tostów francuskich, nie ma lepszego. Jej maślany smak sprawia, że chcemy poprosić o dokładkę; )
Tosty francuskie z figą, camembertem i powidłami śliwkowymi
2 duże tosty- 1 duża porcja lub 2 mniejsze na podwieczorek; )
składniki:
- 4 grube kromki chałki, czerstwej najlepiej
- 2 jajka
- 30 ml mleka
- 1 figa
- 4 plasterki camemberta
- 2 łyżeczki powideł węgierkowych Łowicz
Jajka rozkłócić razem z mlekiem, figę pokroić na plasterki. Chałkę zamoczyć w masie jajecznej, aby dobrze nasiąknęła. Na dwie kromki chałki posmarować powidła, na kolejne dwie ułożyć plasterki figi i camemberta. Złączyć ze sobą kromki z powidłami i z figami i camembertem, dobrze docisnąć.
Na suchej i rozgrzanej patelni smażyć tosty do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać od razu.
Smacznego!
French toasts with fig camembert and plum jam
2 big toasts
ingredients:
- 4 thick slices challah
- 2 eggs
- 30 ml milk
- 1 big fig
- 4 slices camembert
- 2 teaspoons plum jam
Lightly beat eggs with milk and cut fig into slices. Soak challah in egg mixture, then spread jam into 2 slices, put figs and camembert and cover with 2 remaining slices. Heat a frying pan over medium heat and put the toasts on. Fry on both sides until golden brown. Serve immediately.
Enjoy!
French toasts with fig camembert and plum jam
2 big toasts
ingredients:
- 4 thick slices challah
- 2 eggs
- 30 ml milk
- 1 big fig
- 4 slices camembert
- 2 teaspoons plum jam
Lightly beat eggs with milk and cut fig into slices. Soak challah in egg mixture, then spread jam into 2 slices, put figs and camembert and cover with 2 remaining slices. Heat a frying pan over medium heat and put the toasts on. Fry on both sides until golden brown. Serve immediately.
Enjoy!
Ale ten ser apetycznie ciągnie się w gotowej grzance! Mniam! A powidła śliwkowe to mój ulubiony dżem:)
OdpowiedzUsuńEj, ta przypieczona chałka to pornografia i powinni tego stanowczo zabronić!
OdpowiedzUsuńdokładnie, słowa są zbędne - wystarczą mi Twoje świetne zdjęcia! na sam widok ślinka cieknie, a tosty francuskie już jakiś czas chodzą mi po głowie :)
OdpowiedzUsuńjeeezusss... ale on się ciągnął!!! Idealnie <3 <3
OdpowiedzUsuńpróbuję tego połączenia w weekend, na pewno! :D
Powodzenia ;*
Mniamu, mniam chętnie bym wpadła na takie śniadanie :D
OdpowiedzUsuńo matko i córko! Jeszcze z chałki <3 coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńja chyba jednak skuszę się na wersję z gruszką, gdyż nie przepadam za świeżymi figami :) pomysł rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńO ciekawe połączenie :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńanamarisworld.blogspot.com
Moje smaki! O mamo jak ten ser się cudownie ciągnie <3
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne tosty, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tosty francuskie, ale nie jadłam ich jeszcze z figami :)
OdpowiedzUsuńale pycccha!!! a ja akurat upiekłam chałkę :)
OdpowiedzUsuńojejciuniu, ale pychota :)
OdpowiedzUsuńOoo!!!to koniecznie zrobić muszę:)
OdpowiedzUsuń