wtorek, 14 października 2014

Na śniadanie: Tosty francuskie z figami, camembertem i powidłami

Tosty francuskie z figą, camembertem i powidłami śliwkowymi

French toasts with figs, camembert and plum jam, for English scroll down


Wprawdzie miałam zamiar rozpisać się nad cudownym smakiem tego śniadania, jednak stwierdziłam, że słowa będą raczej zbędne- tego połączenia trzeba po prostu spróbować. Koniec kropka, nie ma innego wyjścia. Dla mnie łączenie camemberta z czymś słodkim zawsze się obroni, taki już urok i samego camemberta i fig, które bezsprzecznie pasują tutaj najlepiej. No mogłabym się pokusić jeszcze o gruszki, jednak figi to figi, nie da się ich zastąpić, ponieważ są zbyt charakterystyczne. I muszę to przyznać tu i teraz- chałka jest najlepszym pieczywem do tostów francuskich, nie ma lepszego. Jej maślany smak sprawia, że chcemy poprosić o dokładkę; )

Tosty francuskie z figą, camembertem i powidłami śliwkowymi
2 duże tosty- 1 duża porcja lub 2 mniejsze na podwieczorek; )

składniki:
- 4 grube kromki chałki, czerstwej najlepiej
- 2 jajka
- 30 ml mleka
- 1 figa
- 4 plasterki camemberta
- 2 łyżeczki powideł węgierkowych Łowicz

Jajka rozkłócić razem z mlekiem, figę pokroić na plasterki. Chałkę zamoczyć w masie jajecznej, aby dobrze nasiąknęła. Na dwie kromki chałki posmarować powidła, na kolejne dwie ułożyć plasterki figi i camemberta. Złączyć ze sobą kromki z powidłami i z figami i camembertem, dobrze docisnąć. 
Na suchej i rozgrzanej patelni smażyć tosty do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać od razu.
Smacznego!

French toasts with fig camembert and plum jam
2 big toasts

ingredients:
- 4 thick slices challah
- 2 eggs
- 30 ml milk
- 1 big fig
- 4 slices camembert
- 2 teaspoons plum jam

Lightly beat eggs with milk and cut fig into slices. Soak challah in egg mixture, then spread jam into 2 slices, put figs and camembert and cover with 2 remaining slices. Heat a frying pan over medium heat and put the toasts on. Fry on both sides until golden brown. Serve immediately.
Enjoy!







Dżem dobry, pobudka

15 komentarzy:

  1. Ale ten ser apetycznie ciągnie się w gotowej grzance! Mniam! A powidła śliwkowe to mój ulubiony dżem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ej, ta przypieczona chałka to pornografia i powinni tego stanowczo zabronić!

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie, słowa są zbędne - wystarczą mi Twoje świetne zdjęcia! na sam widok ślinka cieknie, a tosty francuskie już jakiś czas chodzą mi po głowie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeeezusss... ale on się ciągnął!!! Idealnie <3 <3
    próbuję tego połączenia w weekend, na pewno! :D

    Powodzenia ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniamu, mniam chętnie bym wpadła na takie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko i córko! Jeszcze z chałki <3 coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja chyba jednak skuszę się na wersję z gruszką, gdyż nie przepadam za świeżymi figami :) pomysł rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  8. O ciekawe połączenie :) Muszę wypróbować :)


    anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki! O mamo jak ten ser się cudownie ciągnie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię tosty francuskie, ale nie jadłam ich jeszcze z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pycccha!!! a ja akurat upiekłam chałkę :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...