Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Multigrain sourdouh bread, for English scrroll down
Jeden z faworytów mojej mamy, bardzo go polubiła i, choć w większości wszystkie moje chleby jej smakują, ten szczególnie przypadł jej do gustu. Jednak największego faworyta mojej mamy jeszcze Wam nie pokazałam, ale spokojnie, na niego też przyjdzie pora; )
Jest to chleb z gatunku tych, co mają dużo dobroci w środku, co ja osobiście uwielbiam. Długo zachowuje świeżość i upieczony jest w długiej keksówce, więc jest to rodzinna porcja chleba. Ma przyjemną skórkę i miękki miąższ a dodatek mnóstwa ziaren sprawia, że jest, co pochrupać. Zdecydowanie polecam go tym, którzy lubią takie własnie chleby, zresztą polecam go Wam wszystkim, bo jest pyszny: )
Ja już nie wiem, który chleb jest moim ulubionym, pogubiłam się już w tym rankingu...; )
Chleb wieloziarnisty na zakwasie
keksówka o dł 30 cm
składniki na zaczyn:
- 180 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 145 g wody
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc.
składniki na chleb:
- 270 g maki żytniej jasnej typ 720
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 340 g wody
- 8 g soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant- można pominąć, ale chleb będzie wyrastał dłużej
- 50 g słonecznika
- 50 g pestek z dyni
- 40 g siemienia lnianego
- 40 g sezamu
- 20 g maku
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dodać zaczyn, wodę i wymieszać dokładnie, masa będzie gęsta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi, wyrównać powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę w ciepłym miejscu.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego i zaparowanego piekarnika< tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika należy spryskać jego ścianki wodą> i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 30- 35 minut.
Chleb wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Warto poczekać z jego krojeniem do dnia następnego.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczenia znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Multigrain sourdough bread
30 cm loaf pan
ingredients for leaven:
- 180 g light rye flour
- 145 g water
- 1 tablespoon active rye sourdough starter
Combine all ingredients in a bowl, cover with a plastic foil and set aside overnight.
ingredients for bread:
- 270 g light rye flour
- 180 g bread flour
- 340 g water
- 8 g salt
- 1/2 teaspoon active dry yeast (optional, ic case your sourdough starter is not strong enough)
- 50 g sunflower seeds
- 50 g pumpkin seeds
- 40 g flax seeds
- 40 g sesame
- 20 g poppy seeds
Combine all dry ingredients in a bowl, add leaven, water and stir well to combine all ingredients- batter will be sticky. Cover the bowl with a kitchen cloth and set aside for 45 minutes. Transfer the batter into a buttered loaf pan sprinked with brans, even the top, cover with a plastic foil and set aside to rise for about 1- 2 hours. The dough should rise to the edges of the loaf pan.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 230 C. and bake another 30- 35 minutes. Remove bread from the oven and set aside to cool completely, the best overnight.
More informations about baking homemade bread you can find here.
Enjoy!
chyba najlepszy chlebek jaki można zrobić:)
OdpowiedzUsuńChleb na zakwasie jest najlepszy pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńMistrzowski!
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! Pewnie też tak fantastycznie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńJaka cudowna ta chustka! Piękna <3 !
OdpowiedzUsuńNo i domowy chlebek - nie ma nic lepszego, ja nałogowo już piekę ;D
chyba widziałam podobnu u Hamelmanna, albo się mylę..
OdpowiedzUsuńJeżeli wszystko dobrze pójdzie, to może i ja we wtorek "odzyskam" zakwas? :D
Pięknie ci wyrósł, ale który ci pięknie nie wyrósł!?
Tak jak ty gubisz się w rankingu, tak mnie brakuje słów, które pogratulowałyby ci talentu..
Więc skończę zwykłym:
zazdroszczę :)
Już się nie mogę tego drugiego faworyta doczekać! uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńWszystkie twoje chleby są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWspaniały bochen! :D
OdpowiedzUsuńchlebki na zakwasie są cudowne, aj właśnie taki zajadam :) własnoręcznie robiony daje dużą satysfakcję :) piękne fotki
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty i taki zdrowy, dzięki tym wszystkim ziarnom. Nic, tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńPiękny! I ta chrupiąca skórka :)
OdpowiedzUsuńO, jak ja kocham takie chleby! Po prostu cudo! :)
OdpowiedzUsuńCzęsto sama piekę chleb, być może następnym razem wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńsalonurodymalwiny
Pięknie się upiekł ten chlebuś :-D
OdpowiedzUsuńchlebek jak się patrzy !
OdpowiedzUsuńBardzo udany:)
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb :)
OdpowiedzUsuń