wtorek, 7 października 2014

Na śniadanie: Kokosowy pudding chlebowy z jabłkiem

Kokosowy pudding chlebowy z jabłkiem

Coconut baked bread pudding with apple, for English scroll down


Gdybym tylko codziennie miała czas robić sobie takie śniadania.... Niestety wstawanie o 5 rano raczej nie zachęca do nagrzewania piekarnika, wręcz przeciwnie, robi się wszystko, żeby przygotowanie śniadania zajęło, jak najkrótszy okres czasu. Ja do tego mam taki dziwny nawyk, że wolę wstać wcześniej, zrobić sobie śniadanie i leżeć jeszcze przez pół godziny w łóżku z kawą. Normalny człowiek wstałby po prostu pół godziny później. Tak czy siak to śniadanie zasługuje na to, aby robić go powoli i z przyjemnością, na przykład w niedzielę. I koniecznie, naprawdę koniecznie- użyjcie chałki, nadaje się do tego, jak żadne inne pieczywo. 
Naprawdę zaczynam tęsknić za leniwymi porankami...

Kokosowe pieczone tosty francuskie
1 porcja

składniki:
- 100 g chałki- ok 2 grube kromki<użyłam tej z tego przepisu>
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka serka Almette jabłko- gruszka
- duża szczypta cynamonu

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Mleczko kokosowe, jajko i cukier wymieszać ze sobą do połączenia. Chałkę posmarować serkiem jabłko- gruszka i pokroić na większe kawałki. 
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego dodać pokrojoną chałkę z jabłkami, posypać cynamonem i całość zalać masą mleczno- jajeczną. Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec ok 30- 35 minut aż masa się zetnie. Lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!

Coconut baked bread pudding with apple
1 portion

ingredients:
- 100 g challah- 2 thick slices- i Used challah from this recipe
- 150 ml coconut milk
- 1 egg
- 1 tablespoons
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 1 small apple
- 1 tablespoon apple cream cheese
- big pinch of ciinamon

Preheat oven to180 C.
In a bowl combine coconut milk, egg and sugar. Spread apple cream cheese over the challah slices and cut into big cubes.
Peel apple and cut into small cubes.
Add challah into a buttered casserole dish, sprinkle with cinnamon and pour the coconut- egg mixture. Take into the preheated oven and bake approx. 30- 35 minutes. Take out the pudding from the oven and cool for a minute, then serve.
Enjoy!



11 komentarzy:

  1. Też mam taki nawyk wstawania wcześniej. Lubię na spokojnie wypić kawę i przygotować śniadanie :)
    A u ciebie z rana jest przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie takie śniadanko to tylko w weekend, ale miło jest się wtedy rozpieścić czymś tak pysznym. P.s. Śliczne naczynko do zapiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest świetny! jeszcze nigdy nie robiłam z chałki, ale skutecznie mnie kusisz by kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no tak, ja rano wolę pospać jednak niż kucharzyć, ale w weekendy lubię coś porobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za długo zwlekam z tym puddingiem! Muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę, no po prostu muszę zrobić takie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O i znowu trafiasz w moje gusta! Mimo, ż fanką gruszek absolutnie nie jestem, to taka chałka nie miałaby szans na przetrwanie w mojej obecności!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...