piątek, 10 października 2014

Tarta frangipane z figami

Tarta frangipane z figami


Frangipane tart with figs, for English scroll down


No to mam dla Was dzisiaj totalną pyszność. Jak tylko zobaczyłam przepis na tartę frangipane wiedziałam, że ją zrobię. Wiedziałam też, że absolutnie się nie zawiodę. Nie sądziłam jednak, że będzie aż taka pyszna. Moja mama była tym ciastem zachwycona, zresztą ja również. Ta migdałowa masa jest po prostu mistrzostwem i w połączeniu z figami i kruchym ciastem daje niesamowite wrażenia smakowe.
Mówiąc szczerze na początku nie byłam pewna, czy tak ładnie mi wyrośnie, jak to powinna zrobić, ale moje obawy szybko zostały rozwiane, kiedy spojrzałam do piekarnika i widziałam, jak figi zatapiają się w migdałowej masie. Jest to jedna z najlepszych tar, ba jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Słodkie, ale nie do przesady, o bardzo przyjemnej strukturze i do tego ładnie wyglądające, czego więcej oczekiwać? Chyba tylko uśmiechniętych min osób, które to ciasto jadły; ))

Tarta frangipane z figami
forma na tartę o długości 34 cm

składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła zimnego
- 30 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody

Mąkę przesiać, dodać cukier i wymieszać. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki, rozetrzeć palcami do powstania kruszonki. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i spłaszczyć na kształt prostokąta. Ciasto schować do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni- termoobieg.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok 4 mm i wyłożyć formę. Następnie ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią spożywczą i obciążyć grochem, ryżem czy fasolą. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie ciasto lekko ostudzić.

składniki na masę migdałową:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej- 60 g
- 3- 4 duże figi

Kiedy ciasto się piecze, przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem na jasny puch, dodać jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać mąkę pszenną, migdałową i ekstrakt. Wszystko zmiksować do połączenia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Figi pokroić w ćwiartki. Ostudzony spód wysmarować kremem migdałowym, na niego wyłożyć pokrojone figi, lekko je dociskając, ale niezbyt mocno- krem i tak urośnie i figi zatopią się w nim. Gotowe ciasto wsadzi do piekarnika i piec ok 35- 40 minut aż całość ładnie się zarumieni a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Frangipane tart with figs
34 cm tart form

ingredients for crust:
- 150 g all purpose flour
- 75 g cold butter
- 30 g sugar
- 1 egg yolk
- 1 tablespoon cold water

In a bowl combine flour and sugar, add cubed butter and crush with fingers to get crumble. Add yolk and water and quickly knead the ball shape dough. Cover with a plastic foil, flatten to get disc ball shape and thake into the fridge for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Remove crust from the fridge and roll out into a 3- 4 mm thick crust bigger than form. Take crust into the form, prick bottom with a knife, take aluminium foil onto the dough and put the weights. Take crust into the preheated oven and bake 10 minutes, then remove weights and bake another 10 minutes. Take the crust out from the oven and let cool for a couple minutes.

ingredients for almond paste
- 100 g butter, at room temperature
- 100 g ground almonds
- 100 g sugar
- 1 egg
- 1 teaspoon vanilla extract
- 3 tablespoons all purpose flour
- 3- 4 big figs

składniki na masę migdałową:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej- 60 g
- 3- 4 duże figi

Kiedy ciasto się piecze, przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem na jasny puch, dodać jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać mąkę pszenną, migdałową i ekstrakt. Wszystko zmiksować do połączenia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Figi pokroić w ćwiartki. Ostudzony spód wysmarować kremem migdałowym, na niego wyłożyć pokrojone figi, lekko je dociskając, ale niezbyt mocno- krem i tak urośnie i figi zatopią się w nim. Gotowe ciasto wsadzi do piekarnika i piec ok 35- 40 minut aż całość ładnie się zarumieni a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!









15 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Bardzo lubię frangipane, robię podobną masę i używam jej do tart rustykalnych typu gallette. Świetnie komponuje się z różnymi owocami. P.s. śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygląda bosko! Przepis zanotowałam i zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetny pomysł z figami u Ciebie! *.*
    Tarta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak tak piszesz o tych wrażeniach smakowych to aż chce się piec :) uwielbiam tartę!

    OdpowiedzUsuń
  5. kooocham Figi przez Ciebie więc na pewno ta tarta by mnie zachwyciła.. wygląda jak 8 niebo <3 <3
    mniam, jeszcze tyle migdałów <3

    OdpowiedzUsuń
  6. masa migdałowa <3 !!! już mnie kupiłaś tą tartą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciasto. Robiłam podobne tylko że z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach ta forma, muszę ją mieć :D

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym te Twoje zdjęcia ! pyszna tarta i oczywiście zaprezentowana idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał, już sobie wyobrażam, ja pysznie to musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow...brzmi i wyglada wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja zrobiłam dzisiaj frangipane ale ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...