Zapiekana kremowa kasza jęczmienna z kurczakiem i brokułami
Creamy barley casserole with chicken and broccoli, for English scroll down
Uwielbiam zapiekane obiady, mają w sobie tyle smaku a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Najgorsze jest chyba czekanie aż w końcu będzie można wyciągnąć to pięknie pachnące cudo i rozłożyć na talerze.
Niestety na takie obiady mam teraz czas jedynie w niedzielę. Za mało czasu w tygodniu sprawia, że jem to, co zmieści się w moim luch boxie i najczęściej nie są to takie dania, bo nie mam pojęcia, kiedy robiłabym je w tygodniu, chyba w nocy; D
Ale kiedy przychodzi niedziela to realizuje się w kuchni za cały poprzedni tydzień, Mama nie ma do niej wstępu, to ja rządzę i ani mi się śni oddawać kuchni komuś innemu: ) W praktyce wygląda to tak, że cała kuchnia zawalona jest garnkami, formami, produktami i mną, biegającą obok tego wszystkiego z lekkim rozdrażnieniem ale też radością.
A co do kaszy- w życiu nie jadłam bardziej kremowej kaszy, bałam się trochę, że wyjmę ją z piekarnika i nadal będzie surowa, nic mylnego. Wyszła miękka, jędrna i pyszna: ))
Zapiekana kremowa kasza jęczmienna z kurczakiem i brokułami
4- 5 porcji
składniki:
- ok 500 g brokułów< mnie zostały może 3 różyczki, bo się nie zmieściły>
- 500 g piersi z kurczaka- już obranej z wszelkich błon
- 500 ml bulionu
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 70 g mąki pszennej
- 200 g kaszy jęczmiennej
- po 1/2 pieprzu, pieprzu cytrynowego, papryki wędzonej mielonej, oregano i bazylii
- 1 łyżeczka soli
Zagotować wodę z odrobiną soli, następnie wrzucić różyczki brokułów do wrzątku i gotować ok 3- 4 minuty, do chrupkości.Brokuły odcedzić i odstawić.
Kurczaka pokroić w paski, przyprawić 1/2 soli, pieprzem i papryką wędzoną.
Piekarnik nastawić na 200 stopni- termoobieg.
Bulion i 125 ml i mleka zagotować w garnku. Mąkę i pozostałe mleko wymieszać ze sobą i dodać do gotującego się płynu, cały czas mieszać i dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz cytrynowy, oregano i bazylię. Mieszać aż sos zgęstnieje- ok 1- 2 minut.
Kaszę opłukać w zimnej wodzie i dodać do sosu, dolać 250 ml wody. Całość wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, nałożyć na wierzch kurczaka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut, następnie ułożyć na sam wierzch brokuła i zapiekać jeszcze 10- 15 minut. Można spróbować kaszy- powinna być miękka, ale nie rozmiękła.
Smacznego!
Creamy barley casserole with chicken and broccoli
4 portions
ingredients:
- 500 g brocolli
- 500 g boneless and skinless chicken breasts
- 500 ml chicken stock
- 250 ml milk
- 250 ml water
- 70 g all purpose flour
- 200 g barley groats (not whole grains)
- 1/2 teaspoon pepper, lemon pepper, hot smoked paprika, dry oregano and basil
- 1 teaspon salt
Bring water to boil with a pinch of salt, add brocolli florets and cook 3- 4 minutes until tender, then drain and set aside.
Cut chicken in stripes, season with 1/2 teaspoon salt, pepper and smoked paprika, set aside.
Preheat oven to 200 C.
Bring water and 125 ml milk to a boil. Combine flour and remaining milk in a bowl then add to the boiling stock, stirring all the time. Season with remaining salt, lemon pepper, oregano and basil and cook until thicken for 1- 2 minutes.
Rinse barley with cold water, add to the sauce and pour 250 m water. Butter casserole dish and pour sauce with barley, top with chicken and take into the preheated oven, bake approx. 30 minutes, then add brocolli and bake another 10- 15 minutes, Try barley, it should be soft but not overbaked. Take out from the oven and set aside to cool for a minute.
Enjoy!
Creamy barley casserole with chicken and broccoli
4 portions
ingredients:
- 500 g brocolli
- 500 g boneless and skinless chicken breasts
- 500 ml chicken stock
- 250 ml milk
- 250 ml water
- 70 g all purpose flour
- 200 g barley groats (not whole grains)
- 1/2 teaspoon pepper, lemon pepper, hot smoked paprika, dry oregano and basil
- 1 teaspon salt
Bring water to boil with a pinch of salt, add brocolli florets and cook 3- 4 minutes until tender, then drain and set aside.
Cut chicken in stripes, season with 1/2 teaspoon salt, pepper and smoked paprika, set aside.
Preheat oven to 200 C.
Bring water and 125 ml milk to a boil. Combine flour and remaining milk in a bowl then add to the boiling stock, stirring all the time. Season with remaining salt, lemon pepper, oregano and basil and cook until thicken for 1- 2 minutes.
Rinse barley with cold water, add to the sauce and pour 250 m water. Butter casserole dish and pour sauce with barley, top with chicken and take into the preheated oven, bake approx. 30 minutes, then add brocolli and bake another 10- 15 minutes, Try barley, it should be soft but not overbaked. Take out from the oven and set aside to cool for a minute.
Enjoy!
piękne masz naczynie do zapiekania :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam zapiekanki.. nie dość, że łączą w sobie takie bogactwo smaku, to jeszcze.. są fajnymi czyścicielami lodówek :D
Świetny pomysł na kaszę. Ja ciągle jem ją za rzadko, ale podana w takiej formie na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńtak, to prawda - niedziela to zdecydowanie najlepszy dzień na kuchenne eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńja także jestem fanką zapiekanek. osobiście dodałabym jeszczę odrobinę żółtego sera na wierzch :)
to co piszesz to święta prawda, jeśli ktoś pracuje zawodowo, to w kuchni choćby chciał to jedynie może wieczorem albo w weekend pichcić. A zapiekanki to jedne z tych dań, które zawsze wychodzą i są pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmmmniam! Jest piękna! Brokuł ma tutaj taki intensywny kolor <3 Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJak zwykle niezwykle apetyczne zdjęcia! Aż ślinka cieknie :) Taka zapiekanka sprawdziłaby się jako dodatek do lunchboxa do pracy :)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa zapiekanka, mniam :)
OdpowiedzUsuńMogłabym ją mieć na obiad:)
OdpowiedzUsuń