Bardzo wilgotne brownie z chili i solą
Chili and sea salt brownie, for English scroll down
To ciasto należy do moich zdecydowanych faworytów. Łączenie chilli z czekoladą jest tak trafne, nawet, jeśli ktoś na początku ma pewne obiekcje to później zmienia zdanie całkowicie. To połączenie jest po prostu fantastyczne i polecam go każdemu, kto lubi eksperymenty i podkreślony smak czekolady. Poza tym struktura brownie, ta wilgotna i gliniasta sprawia, że mogłabym zjeść na raz trzy kawałki, bez żadnych wyrzutów sumienia, w końcu to, co dobre powinno być właściwie celebrowane; ))
Brownie z chili i solą
tortownica 21 cm
składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej- w wersji bezglutenowej można dać mąkę kukurydzianą
- 2 łyżki orzechówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 2 spore szczypty soli morskiej
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej, dodać płatki chilli i odstawić do przestygnięcia.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym jajku, za każdym razem mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Następnie dodać mąkę pszenną, mielone migdały, cukier, orzechówkę i cynamon. Wszystko wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia a boki posmarowane masłem. Wierzch ciasta posypać solą morską, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20- 25 minut. Patyczek włożony w ciasto może być mazisty, natomiast nie mokry.
Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie włożyć do lodówki, aby się schłodziło- wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!
Chili and sea salt brownie
21 round tin form
ingredients
- 200 g dark chocolate
- 200 g butter
- 150 g sugar
- 4 eggs
- 3 tablespoons ground almonds
- 1 tablespoon all purpose flour
- 2 tablespoon walnut vodka
- 1 teaspoon cinnamon
- 2 teaspoons dried chili flakes
- 2 pinch of sea salt
Preheat oven to 180 C.
Melt chocolate with butter on water bath, add chili flakes and set aside to cool. Add eggs one at a time and mix to combine. Add flour, ground almonds, sugar, walnut vodka and cinnamon. Stir everything to combine. Pour batter into buttered and lined with parchent paper round tin. Sprinke top with sea salt and take into the preheated oven. Bake approx 20- 25 minutes. A toothpick inserted in the center of the cake can be a little gooey, but it can't be wet. Take brownie from the oven and let cool completely, then put into the fridge.
Enjoy!
Chili and sea salt brownie
21 round tin form
ingredients
- 200 g dark chocolate
- 200 g butter
- 150 g sugar
- 4 eggs
- 3 tablespoons ground almonds
- 1 tablespoon all purpose flour
- 2 tablespoon walnut vodka
- 1 teaspoon cinnamon
- 2 teaspoons dried chili flakes
- 2 pinch of sea salt
Preheat oven to 180 C.
Melt chocolate with butter on water bath, add chili flakes and set aside to cool. Add eggs one at a time and mix to combine. Add flour, ground almonds, sugar, walnut vodka and cinnamon. Stir everything to combine. Pour batter into buttered and lined with parchent paper round tin. Sprinke top with sea salt and take into the preheated oven. Bake approx 20- 25 minutes. A toothpick inserted in the center of the cake can be a little gooey, but it can't be wet. Take brownie from the oven and let cool completely, then put into the fridge.
Enjoy!
źródło przepisu z moimi zmianami: książka "Wyprawy po przyprawy"
już wieki tego ciasta nie piekłam! a Twoje zdjęcia jak zawsze cudowne! :)
OdpowiedzUsuńOdważne połączenie smaków, chętnie bym je wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńszaleństwo! ale takie pozytywne :)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie słodkie - słone i kocham czekoladę z chili :) Twoje brownie jest obłędne !!! :) Tak dawno nie piekłam tego ciasta a na takie pogody jak teraz jest idealne - tzn idealnie poprawia nastrój :)
OdpowiedzUsuńCudowności i piękne zdjęcia !!!
słyszałam już o połączeniu czekolady i chilli, ale jakoś nigdy nie miałam odwagi go spróbować :)
OdpowiedzUsuńaj, aj.. ja robiłam stamtąd brownie z pieprzem i solą.. boskie!
OdpowiedzUsuńto zapewne też zdobyłoby moje podniebienie :)
Uuu, czekoladowo mi, jak widzę to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńTo moje smaki, więc jakby Ci brakował kawałka, to najpewniej skoraq Ci podkradł ;-)
OdpowiedzUsuńBoskie! Jeszcze tak idealnie niskie <3
OdpowiedzUsuńPrzepiękny taki weekend z kawałkiem ciasta :))
OdpowiedzUsuńIntrygujące...
OdpowiedzUsuńBrownie z chili i solą? Zapisuję, wypróbuję! Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńMmm, podobne u nas smaczki na tapecie :)
OdpowiedzUsuńAle podobają mi się Twoje zdjęcia zrobione na zewnątrz, zupełnie jakby była wiosna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kontrasty smakowe - słone, słodkie i pikantne, dlatego chętnie bym spróbowała Twojego brownie :)