Tartinki pietruszkowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem
Parsley tartines with smoked salmon and pepper cream cheese, for English scroll down
Ten przepis dosyć długo czekał w kolejce. Nie mogło go jednak zabraknąć, bo te tartinki to świetne rozwiązanie na imprezę. Prezentują się elegancko, są proste do zrobienia a przede wszystkim bardzo smaczne! Zrobiłam je na moje urodziny, które były no cóż, trochę dawno, ale nadal o nich pamiętałam, bo stwierdziłam, że taki dobry a przy tym bardzo prosty przepis musi trafić na bloga. Wędzony łosoś to taka dosłowna wisienka na torcie, pasuje idealnie, a ja, jako ogromna fanka wędzonego łososia, od razu zjadłabym wszystkie; D
Myślę, że moim znajomym smakowały, bo zniknęły wszystkie i to dosyć szybko: ))
Tartinki pietruszkowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem
ok 10- 12 tartinek
składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 zimnego masła
- 1 żółtko
- duża szczypta soli
- spora garść natki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło i rozcierać na kruszonkę. Następnie dodać natkę, żółtko i wszystko bardzo szybko wymieszać i zagnieść w kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Gotowe ciasteczka przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 10 minut lub do czasu, kiedy się lekko zarumienią.
pozostałe składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 150 g kremowego serka z pieprzem- użyłam Almette
- szczypiorek
Na krążki ciasta wyciskać kremowy serek za pomocą tylki. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki i ułożyć na kremowym serku. Do serka wbić szczypiorek i podawać.
Smacznego!
Parsley tartines with smoked salmon and pepper cream cheese
10- 12 tartines
ingredients for crust:
- 100 g all purpose flour
- 50 g cold butter, cubed
- 1 egg
- big pinch of salt
- big handful chopped fresh parsley
In a bowl combine flour and salt, add cubed butter and crush with fingers to get crumble. Add egg and parsley quickly form a ball, wrap with a plastic foil, flat to a disc shape and take into the fridge for at least 1 hour. Remove from the fridge and roll out into a 3 mm thick dough and cut 5 cm circles.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Put circles onto the baking sheet lined with parchent paper and take into the preheated oven and bake approx. 10 minutes to golden brown. Take out from the oven and set aside to cool completely.
remaining ingredients:
- 100 g smoked salmon
- 150 g cream cheese
- 1/2- 1 teaspoon fresh ground pepper
In a bowl combine cream cheese with pepper. Take into a pastry bag fitted with a tip( mine Wilton 6B) and pipe cheese onto the crust circles. Decorate with salmon and serve.
Enjoy!
świetnie wyglądają, jak małe zameczki, do tego szczypiorku flaga się prosi :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe małe cudeńka! Bardzo dobrze, że opublikowałaś ten przepis, jest bardzo smakowity. Moje niektóre przepisy też czasem czekają i miesiąc, zanim je opublikuję :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńZnów zachwycasz pięknymi, dopracowanymi zdjęciami! :))
OdpowiedzUsuńTartinki wyglądają przeuroczo! *.*
Bajeczne ^^
OdpowiedzUsuńnie wiem czy to adekwatny komentarz, ale wyglądają.. bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńElegancko! Uwielbiam wędzonego łososia :)
OdpowiedzUsuńMasz mnie :) Zapisuję do zrobienia!!
OdpowiedzUsuńPorywam:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają takie mini żaglóweczki!
OdpowiedzUsuńŚwietne tarteletki, idealne na imprezę :)
OdpowiedzUsuń