Risotto szafranowe z kurkami i suszonymi pomidorami
Saffron risotto with chanterelles and direc tomatoes, for English scroll down
Wspominałam już, że uwielbiam risotto? Pewnie tak. Jest to bowiem jedno z tych dań, które mogłabym jeść ciągle i, co więcej, codziennie mogłoby być inne. Możliwości, jakie daje nam risotto są chyba nieograniczone, Zawsze można coś zmienić, dodać, pominąć a i tak uzyskamy coś pysznego. Czasem naprawdę niewiele potrzeba, żeby danie było po prostu pyszne.
Połączenie, jakie mam dla Was dzisiaj stało się jednym z moich ulubionych, ciepłe, pełne smaku danie, które swoim kolorem może poprawić humor każdemu z Was, a smakiem umilić pozostały dzień. To taki jesienny pocieszać, bez którego nie byłoby przecież jesieni: )
Risotto szafranowe z kurkami i suszonymi pomidorami
2 porcje
składniki:
- 120 g ryżu arborio
- 120 g ryżu arborio
- ok 800 do litra buliony drobiowego
- 125 ml białego wina
- 150 g kurek+ 1 łyżeczka soli do oczyszczenia
- 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy
- 1 niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, świeży tymianek
- duża szczypta szafranu+ odrobina zimnej wody
Szafran namoczyć w wodzie i odstawić na 15 minut.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pomidory w cienkie paski.
Kurki oczyścić, wsadzając je do miski, posypując łyżeczką soli i zalewając je wrzątkiem i czekając ok 5 minut aż cały piasek spadnie na dno. Następnie osuszyć i odstawić. Jeśli w grzybach nadal będzie piasek czynność powtórzyć.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić suchy ryż i smażyć przez 2- 3 minuty, nie dopuszczając do zbrązowienia ryżu.
Na patelnię wlać wino i wodę z szafranem, gotować do wchłonięcia wina. Następnie dolewać po chochli wywaru, czekając za każdym razem aż ryż wchłonie cały płyn. W czasie gotowania sprawdzać czy ryż nie jest już gotowy- może się okazać, że nie cały bulion jest potrzebny.
Kiedy gotuje się ryż przysmażyć grzyby. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić grzyby, przyprawić solą, pieprzem i smażyć do zrumienienia, na samym końcu dodać świeży tymianek i suszone pomidory.
Kiedy ryż będzie już gotowy dodać do niego kurki, wymieszać. Następnie dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Risotto przełożyć na talerze, udekorować tymiankiem i podawać.
Smacznego!
Saffron risotto with chanterelles and dried tomatoes
2 portions
ingredients:
- 120 g arborio rice
- approx. 800 ml chicken stock
- 125 ml white wine
- 150 g chanterelles+ 1 teaspoon salt
- 3 dired tomatoes
- 1 small onion
- 1 garlic clove
- salt, pepper, fresh thyme to taste
- big pinch of saffron+ a little bit of cold water
Saffron risotto with chanterelles and dried tomatoes
2 portions
ingredients:
- 120 g arborio rice
- approx. 800 ml chicken stock
- 125 ml white wine
- 150 g chanterelles+ 1 teaspoon salt
- 3 dired tomatoes
- 1 small onion
- 1 garlic clove
- salt, pepper, fresh thyme to taste
- big pinch of saffron+ a little bit of cold water
Place saffron in a bowl and add cold watter, stir and set aside for 15 minutes.
Finely dice onion and garlic, slice dried tomatoes.
In a bowl add chanterelles and salt and pour with hot water, set aside for 5- 7 minutes, dust sholud fall to the bottom of the bowl. Next take onto the paper towel, dry and set aside.
Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil, add onion and fry until glassy, add garlic and fry for a minute. Add rice and fry to golden, do not burn the rice!. Pour wine, saffron and cook until absorbed, then gradually add 1/2 cup stock and cook until absorbed, then add another parts of stock and cook until tender.
Meanwhile prepare chanterelles: In another frying pan heat 1 tablespoon olive oil over medium heat, add chanterelles, season with salt, pepper and fry until golden brown. Athe the end of frying add fresh thyme and dried tomatoes, fry for a minute. Add chanterelles into the cooked rice, stir and add butter, cook until melted. Place risotto onto the plates, sprinkle with fresh thyme and serve.
Enjoy!
jakie pyszne, pełne smaków danie!
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze risotto nie robiłam :) Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne zdjęcia :) Kusisz !!
OdpowiedzUsuńBrzmi niezwykle apetycznie! Uwielbiam kurki, to moje ulubione grzyby :)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam risotto! Wpraszam sie na obiad :)
OdpowiedzUsuńJa, też uwielbiam risotto a z kurkami zaliczam do najlepszych :D Mniam!
OdpowiedzUsuńAle sobie dogadzasz :-D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam risotto.. :O
OdpowiedzUsuńraz od kogoś kęsa wzięłam..! O ja Troll.. ale połączenie smaków? Brzmi genialnie ;)
wygląda tak apetycznie! aż nie napiszę, gdzie mi język uciekł ;)
OdpowiedzUsuńWłosi są genialni - kulinarna prostota, która podbiła salony :) Twoje risotto z szafranem wygląda jak słońce na talerzu, humor się poprawia od samego patrzenia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka :) Następnym razem robię szafranowe :D
OdpowiedzUsuńJakie kolory!!!zjadłabym z wielkim apetytem:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię risotto, jeść a także je robić (to bardzo relaksujące zajęcie według mnie). Bardzo apetyczna wersja, wersja zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię risotto! Takie z kurkami musiało wyjść super.Wspaniałe kolory.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie... mniam!
OdpowiedzUsuń