Kasza jęczmienna z pieczoną dynią, ciecierzycą i figami
Pieczona dynia na słono to coś cudownego, szczególnie odmiana Hokkaido. Zostałam całkowicie wciągnięta w pieczenie dyni na słono, odkąd upiekłam ją do tego przepisu. Razem z moją mamą jesteśmy zachwycone, przepadłyśmy obydwie.
Tym daniem zdołałam moją mamę już w ostateczności przekonać do dyni. Wcześniej jakoś nie chciała próbować tak samej dyni, zawsze, kiedy miała okazje jej próbować, była raczej składnikiem w formie puree dyniowego. Jednak po tym przepisie stwierdziła, że ta dynia to jest jednak naprawdę smaczna; ) Tym bardziej się cieszę, bo mówiąc szczerze nie sądziłam, że jej zasmakuje i do obiadu dałam jej tylko jeden kawałek dyni. Oczywiście przyszła po dokładkę; D
Próbujcie tego dania, bo nie dość, że zachęca swoimi kolorami to jeszcze jest naprawdę syte i dobre: )
Kasza jęczmienna z pieczoną dynią, ,figami i ciecierzycą
4 porcje
składniki na pieczoną dynię:
- 1 kg dyni- już bez miąższu w środku
- 2- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka wędzona
- 1 bardzo duża cebula czerwona lub dwie mniejsze
Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Dynię pokroić na plastry< powinno wyjść 8 plastrów>, jeśli jest to dynia Hokkaido nie trzeba jej obierać. W misce obtoczyć z każdej strony plastry oliwą. Plastry ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i obsypać solą, pieprzem i papryką wędzoną. Gotową dynie włożyć do piekarnika i piec 10 minut.
W międzyczasie cebulę pokroić w piórka. Po 10 minutach pieczenia rozsypać cebulę po blaszce i piec jeszcze 15- 20 minut do zrumienienia cebuli i dyni- ta ostatnia ma być miękka.
pozostałe składniki:
- 4 figi
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 400 ml wody
- puszka ciecierzycy- 400 g
-1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- garść orzeszków ziemnych, natka pietruszki i cytryna do podania
- sól
Wodę zagotować razem z liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą soli. Do gotującej się wody wsypać przepłukaną kaszę jęczmienną i gotować na małym ogniu ok 20 minut aż wchłonie wodę i będzie miękka, ale nadal jędrna. Kaszę ostudzić, następnie dodać do niej ciecierzycę.
Figi pokroić w ósemki.
Na talerz ułożyć porcję kaszy, na to nałożyć świeżo upieczoną dynię i trochę cebulki, dodać figi i całość obsypać orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki. Na bok ułożyć ćwiartki cytryny, które można wycisnąć do dania.
Smacznego!
Roasted pumpkin with pearl barley figs and chicpeas
4 portions
ingredients for roasted pumpkin:
- 1 kg pumpkin, peeled
- 2- 3 tablespoons olive oil
- salt, pepper and hot smoked paprika to taste
- 1 very big red onion
Preheat oven to 190 C.
Cut pumpkin into thick slices, if you use Hokkaido pumpkin you don't have to peel it. Cover all slices with olive oil, salt, pepper and paprika. Take slices into baking sheet lined with parchment paper. Take pumpkin int9o the preheated oven and roast for 10 minutes. Meanwhile slice onion and toss over pumpkin, again take sheet into the ovent and roast another 15- 20 minutes until soft and tender.
remaining ingredients:
- 4 figs
- 150 g pearl barley
- 400 ml water
- 1 bay leaf
- 1 whole allspice
- one can chickpeas, drained
- handful peanuts and parsley
- lemon to decorate
- salt
Bring water to boil with bay leaf, allspice and pinch of salt. Add pearl barley and cook over low heat for 20 minutes until absorbed water. Take out from the stove and let cool, then add chickpeas and stir to combine.
Cut figs into eights.
Put pearl barley on the plate, add roasted pumpkin with chickpeas, then add few figs and decorate with peanuts, parsley and lemon. You can sprinke everything with fresh ground salt.
Enjoy!
Roasted pumpkin with pearl barley figs and chicpeas
4 portions
ingredients for roasted pumpkin:
- 1 kg pumpkin, peeled
- 2- 3 tablespoons olive oil
- salt, pepper and hot smoked paprika to taste
- 1 very big red onion
Preheat oven to 190 C.
Cut pumpkin into thick slices, if you use Hokkaido pumpkin you don't have to peel it. Cover all slices with olive oil, salt, pepper and paprika. Take slices into baking sheet lined with parchment paper. Take pumpkin int9o the preheated oven and roast for 10 minutes. Meanwhile slice onion and toss over pumpkin, again take sheet into the ovent and roast another 15- 20 minutes until soft and tender.
remaining ingredients:
- 4 figs
- 150 g pearl barley
- 400 ml water
- 1 bay leaf
- 1 whole allspice
- one can chickpeas, drained
- handful peanuts and parsley
- lemon to decorate
- salt
Bring water to boil with bay leaf, allspice and pinch of salt. Add pearl barley and cook over low heat for 20 minutes until absorbed water. Take out from the stove and let cool, then add chickpeas and stir to combine.
Cut figs into eights.
Put pearl barley on the plate, add roasted pumpkin with chickpeas, then add few figs and decorate with peanuts, parsley and lemon. You can sprinke everything with fresh ground salt.
Enjoy!
pieczona dynia, ciecierzyca! jejku jakie pyszne danie! :)
OdpowiedzUsuńświetna! mogę wpaść na obiad? ślicznie proszę :D napatrzeć się nie mogę - te kolory! :) i piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWow, fantastyczny przepis! *.*
OdpowiedzUsuńZdjęcia po prostu BOSKIE. :)
wszędzie króluje ostatnio dynia na słodko, dlatego cieszę się, że zaproponowałaś przepis także na wersję słoną :)
OdpowiedzUsuńFotki obłędne :) właśnie oblizuję ekran ;)
OdpowiedzUsuńWszystko w tym daniu mi pasuje, więc muszę je koniecznie zrobić :-D
OdpowiedzUsuńTak kasza wygląda tak ślicznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńWoow! Ale pychota!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :) zjadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to danie :) Mniam!
OdpowiedzUsuńPięknie podane:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie :) Moj 15 miesieczny synek zajadal sie nim przez dwa dni :D Dla mnie bylo troche za suche, ale mialam tylko suszone figi zamiast swiezych, pozatym wystapilo u mnie w formie jednogarnkowej bo dynie pokroilam w kostke i dorzucilam do kaszy. Mysle ze nastepnym razem dodam odrobine bulionu warzywnego do tej mieszanki to nie bede juz narzekac ze za sucho :)
OdpowiedzUsuń