Rolada dyniowa z kremowym serkiem
Pumpkin roll cake, for English scroll down
Czas powoli żegnać się z dynią, teraz mam ochotę na jabłka, korzenne przyprawy i gorącą czekoladę. I choć dynie uwielbiam, najadłam się jej w tym roku sporo. Poza tym w spiżarni, w mojej osobistej szafce u babci mam jeszcze kilka słoików z musem dyniowo- jabłkowym, więc tak do końca z dynią się nie żegnam.
Tą roladę pokochała w szczególności moja mama, która była nią totalnie zachwycona. Powiedziała, że takiej dyniowej pyszności się nie spodziewała. Dużo daje tej roladzie krem, najzwyczajniejszy w świecie krem z serka śmietankowego, ale za to pasujący tutaj idealnie. Ciasto jest miękkie, rozpływające się w ustach i chrupiące, dzięki orzechowej skorupce. Nic tylko parzyć herbatę i ukroić sobie kawałek na deser; )
Rolada dyniowa
długość ok 35 cm
składniki na ciasto:
- 150 g puree dyniowego
- 110 g mąki pszennej
- 110 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy dyniowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g orzechów włoskich. posiekanych na mniejsze kawałki
- szczypta soli
Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra- dół
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty i jasny krem, dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować do połączenia. Mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać, dodać do masy dyniowo- jajecznej i zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto wylać na blachę do pieczenia z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie- ciasto będzie dosyć gęste i posypać orzechami z wierzchu. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 12- 15 minut do zrumienienia. Od razu po upieczeniu przełożyć do góry nogami na suchą ścierkę posypaną cukrem pudrem, następnie zwinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
składniki na krem:
- 250 g kremowego serka śmietankowego- użyłam Turka
- 80 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło przez chwilę miksować, następnie dodawać do niego kremowy serek, nadal miksując. Dodać przesiany cukier puder, ekstrakt i miksować aż masa będzie puszysta. Masa najpierw może robić się rzadka, potem jednak pod wpływem miksowania powinna stać się pulchna i kremowa
Całkowicie ostudzoną roladę posmarować kremem, zostawiając 2 cm z jednej strony bez nadzienia, aby łatwiej można było ją zwinąć. Roladę zwinąć obojętnie którym bokiem, jednak ja zwinęłam krótszym, w ten sposób uzyskałam grubszą, ale krótszą roladę.
Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na chwilę, aby mogło stężeć, ale jest równie dobre od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
Pumpkin roll cake
approx 12 portsions
ingredients for cake:
- 150 g pumpkin puree
- 110 g all purpose flour
- 110 g light brown sugar
- 3 eggs
- 1 teaspoon pumpkin spice
- 1/4 teaspoon ground ginger and nutmeg
- 1 teaspoon baking powder
- 120 g walnuts, chopped
- pinch of salt
Preheat oven to 190 C.
Beat eggs with sugar until fluffy and light, add pumpkin puree and mix again to combine. Sift flour, spices, baking powder and salt, add to the pumpkin mixture and combine just until incorported.
Line baking sheet with parchent paper and pour the batter onto it. Even with spatula, toss the walnuts take into the preheated oven, bake 12- 15 minutes until golden borwn. Take out into the oven and take cake upside down onto the clean cloth sprinkled with icing sugar, roll the cake and set aside to cool completely.
ingredients for cream cheese filling:
- 250 g cream cheese
- 80 g butter, at room temperature
- 150 g icing sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
In a bowl beat butter for a minute, add cream cheese and mix again. Add icing sugar, vanilla and mix until fluffy.
Expand cake and spread filling onto the top of the cake. Roll into a roller and take into the fridge for few hours, then serve.
Enjoy!
mniami :) aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak pysznie nadziany chlebek dyniowy! :)
OdpowiedzUsuńsuper wyszła! uwielbiam wszystko co dyniowe!
OdpowiedzUsuńAle apetyczna!
OdpowiedzUsuńFenomenalna! Ja też bym się w niej zakochała, tak jak Twoja Mama :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo! Chętnie wpadłabym na taki smakowity kawałek :)
OdpowiedzUsuńodczuwam to samo - dynia na razie idzie w odstawkę, a zapasy zrobione, także jak znowu wrócą chęci to wyciągnę tylko z zamrażarki i zaspokoję swoje dyniowe potrzeby :D teraz korzenne smaki, a jabłka - cały rok hehe ;)
OdpowiedzUsuńFajnaa. I z orzechami! Czad :D
OdpowiedzUsuńWow, wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńO rany! Idealnie Ci wyszła! I w dodatku dyniowa... Pycha!
OdpowiedzUsuńMusi być wyśmienita! :)
OdpowiedzUsuńpalce lizać! i nawet talerzyk po tej roladzie ;)
OdpowiedzUsuńMmm, bajeczna :) Szkoda, że moje rolady nigdy nie są tak piękne...
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, takie zakręcenie to ja bardzo lubię :D
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis na tę roladę :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna!!!
OdpowiedzUsuńJaka boska ta rolada, idealna!
OdpowiedzUsuń